Търсене:

 

Начало > Специалисти > Бебе > Адаптационен период у новороденото

Адаптационен период у новороденото

След раждането детето попада в съвършено нови условия на живот, поради което му е необходимо време да се приспособи към новите условия. Ето защо се наблюдават  някои прояви на адаптация, които често притесняват родителите.

Една от тези прояви е физиологичното зачервяване на кожата. Детето се ражда с така наречената верникс кавеоза (покриващ кожата мастен слой). След първата баня (която се прави малко след раждането) този слой отпада и кожата става силно зачервена, което се дължи на това, че тя е богато кръвоснабдена с мрежа от кръвоносни съдове, а епидермисът е слабо развит. Тази червенина изчезва след около една седмица.

Друга адаптационна проява са майчините петна. Те могат да са на различни места по тялото, като най-често се срещат на челото – под формата на ветрило или на границата между окосмената и неокосмена част – на врата. Дължат се на повърхностно разположени ембрионални съдове, като при плач и затопляне се зачервяват. Обикновено изчезват самостоятелно към края на първата годинка.

Монголските петна са също израз на адаптация. Те са тъмно сини, в сакралната област, седалището или на гърба. Те се дължат на натрупване на пигмент в дълбочина на тъканите. Изчезват около края на първата годинка сами.

Физиологичната жълтеница на новороденото е нормална адаптационна проява, която се появява около третия ден след раждането и трае от една до две седмици. Дължи се на хемолиза (разрушаване) на излишните еритроцити. Децата стават по-сънливи. Все пак тя не представлява особен проблем и не се нуждае от специално лечение. Може да се дава само леко подсладена водичка и витамин С.

Физиологично спадане на телесното тегло: след раждането детето е уморено от родовия акт и в първите три дни телесното му тегло спада (до 3%). Ранното захранване на детето с кърма е препоръчително.

Спадане на телесната температура: детето се ражда с температура  38 градуса, като скоро след това тя спада до 36 градуса и в следващите часове се стабилизира на 37 градуса.

Друга проява на адаптация е така наречената транзиторна треска – преходно, внезапно покачване на телесната температура до 39 градуса. Дължи се на това, че децата не получават много течности, хранят се с коластра, която е с високо съдържание на белтъчини и соли. Това състояние не се нуждае от медикаментозно лечение и изчезва за около 3 - 4 дни.

Полови кризи: дължат се на преминали от майката към плода мъжки и женски полови хормони. И при момчетата, и при момичетата под влияние на естрогените се получава подуване на млечните жлези. При момченцата под влияние на андрогените се получава подуване на тестисите, което преминава за около една седмица, а при момиченцата под влияние на естрогените може да се наблюдава кървене от влагалището, което също преминава само за седмица. Детето се очиства само от половите хормони.

Дора Давидова - медицинска сестра 

Родена през 1978  г. в гр. София.
Образование:
Завършила средното си образование в гр. София, 22-ро училище, с профил: биология – химия, през 1996 г.  Медицински колеж – София през 1999г.

Професионален опит: Работила, като медицинска сестра в кърмаческа хирургия „Пирогов”, през 2000 г. Детегледачка  –  2000-2002г. В момента - отпуск по майчинство.