Търсене:

 

Начало > Инфо > Бебе > Важността на бебешките зъби

Важността на бебешките зъби

Обикновено въпроса задаван от младите родители е:
Защо да се тревожа за млечните зъби на моето дете, след като те така или иначе ще паднат?
Има няколко причини, поради които трябва да се грижите за бебешките зъби от момента в който те пробият венеца:

  • Бебешките зъби заемат и подсигуряват място за постоянните зъби. Падането или ранната загуба на бебешките  зъби може да доведе до загуба на място за постоянните, което от своя страна би могло да  доведе до изкривяване на постоянните зъби и проблеми при вашето дете.
  • Здравите бебешки зъби са важни за вашето дете за да може то да говори чисто и правилно.
  • Добре изглеждащите зъби са важни и за самочувствието на детето. Липсващите или разрушените зъби и лошият  дъх могат  да предизвикат  присмиването на другите деца,което води  до създаването на комплекси у детето.
  • Вашето дете има нужда от тези зъби за да може да отхапва и дъвче. Без тях то няма да може да се храни нормално.

Почистването на бебешките зъби

Повечето педиатри и зъболекари са съгласни с това, че е по-добре да се започне почистването на устната кухина на бебето още преди да се показал първият зъб. Поради това Американската  асоциация на зъболекарите предлага да се започне с почистването на устната кухина на бебето няколко дни след раждането му. Венците на бебето и първите зъби могат да се почистват с мокър тампон, парче марля или бебешка четка за зъби. Дори и четката за зъби все още да не ви е необходима, това би могло да доведе до навика за миене на зъбите. Ако искате да използвате паста за зъби трябва да се уверите, че тя е предназначена за бебета.

Тези пасти не съдържат  флуорид и са лесни за преглъщане, тъй като, ако при използването на обикновена паста за зъби при поглъщането и може да се получи предозиране с флуорид.

Когато почиствате бебешките зъбки трябва да сте много внимателни и предпазливи. Зъбите и венците на вашето бебе са много нежни и чувствителни. Също така за препоръчване е да почиствате и езика на вашето бебе.

Най-добре е да почиствате зъбите на бебето след всяко хранене, но това не винаги е практично и удобно. Най-добре е  да постигнете рутинното миене на зъбите сутрин и вечер след хранене като имате в предвид, че най-важното време за почистване е преди сън. Причината за това е, че  през нощта слюнкоотделянето намалява и вие трябва да се уверите, че устната кухина е добре почистена преди сън. Това ще предотврати образуването на бактерии, зъбна плака и разрушаването на зъбния емайл  през нощта.

Навика за почистване на устната кухина създаден в  ранна детска възраст ще предразположи детето само да изяви желание за това, когато то стане на 2-3 години.Но дори и тогава не забравяйте да наглеждате детето докато си мие зъбите за да сте сигурни, че то ги мие правилно.

Изкривяване на бебешките зъби от бутилката с мляко

Всяка година голям брой бебета и малки деца страдат от изкривяване на зъбите. Причина за това са даваните им мляко,сокове и други  течности непосредствено преди сън. Когато детето заспи, производството на слюнка в устната кухина намалява и когато му е дадено мляко, сок или друга подсладена течност, захарта и бактериите които са в устата на детето се обединяват и се образува киселина, която атакува и разрушава зъбите. Именно за това е много важно да създадете този навик у вашето дете.

Ето и няколко превантивни мерки:

  • Не позволявайте на дете ви да заспива с мляко или друга подсладена течност в леглото. Повечето сокове съдържат захар,а млякото съдържа лактоза, която също води до образуването на киселина разрушаваща зъбния емайл.
  • Не позволявайте на детето да използва шишето с мляко за чесане на венците и зъбите. Смученето му цял ден може да е също толкова опасно за зъбите,колкото и приспиването с него.
  • Не укротявайте детето със залъгалка натопена в нещо сладко. Това може да доведе до сериозни увреждания.
  • Давайте вечерното мляко малко преди лягане. Така детето ще има време да си измие зъбите.
  • Опитайте се последното нещо, което давате на детето преди лягане да е чиста вода.

По материали на http://www.thenewparentsguide.com/
превод от английски: Албена Трифонова