Търсене:

 

Начало > Инфо > Татко > Втори месец от бащинството

Втори месец от бащинството

Поздравления, Вие вече сте във втория месец от бащинството! Първият месец е преминал в адаптирането Ви към новата ситуация. Промените в рутинно протичащият Ви ден, привикване към нуждите на бебето, смяната на пелените и къпането, опитите да се наспите, разговорите с Вашата съпруга са част от новата Ви роля на родител.

Много от татковците коментират колко чудесен и труден е първия месец. Вашето бебе си остава малко и безпомощно, но през втория месец може би ще се чувствате различно, докато го държите.

През първия месец, подобно на Вас то се е адаптирало към новата ситуация, и сега различията между времето, когато е будно и спи са по-изразителни. Бебето е много по-активно и шумно, когато се събужда. То започва да опознава чрез наблюдение света около себе си. Като негов баща Вие може би ще забележите промените, които то усеща. Бебето вероятно прави разлика между Вас и майката. То може да се сгуши по-силно във Вас, докато го държите и го успокоявате. Вероятно вече можете да разберете кога бебето плаче, защото е гладно, защото трябва да му се смени пелената или защото има газове?

Вероятно се чувствате раздвоен между работата и семейството. Може би ще има моменти, когато времето няма да Ви стига нито за работата, нито за дома. Може да се почувствате така, като че ли това продължава безкрайно. Бъдете търпелив и с растежа на бебето Вие ще намерите начин да адаптирате плана си за деня, така, че да бъдете по-малко натоварени. Заедно със съпругата си може би ще откриете, че ако приемете режима на бебето, особено вечер, може да редуцирате напрежението, което се появява, когато се опитвате да сложите двумесечно бебе “навреме” в леглото.

По-долу са дадени някои полезни съвети за втория месец от бащинството:

Свързани с бебето:

  • Продължете да държите бебето си, колкото е възможно повече. Намерете време, през което може да бъдете с бебето, без да Ви разсейва нещо.
  • Къпете бебето заедно със съпругата си.

Свързани със съпругата/партньорката:

  • Намерете време и подходящ начин да и кажете колко добра майка е.
  • Отделете време за да останете с бебето, по този начин бихте и подарили миг спокойствие и поне час само за нея.

Свързани с Вас:

  • Обсъдете със съпругата си и приятелите промените, с които се сблъсквате, опитвайки се да балансирате между работата и семейството.
  • Опитайте се да намерите други бащи в подобно положение и заедно да обсъдите прехода към родителството.

По материали на Pregnancy.org