Търсене:

 

Начало > Инфо > Здраве > Ваксини

Ваксини

Имунизациите създават защита на детето срещу някои заболявания, които имат неблагоприятни последствия върху растежа и развитието му. Чрез тях се повишава устойчивостта на организма спрямо инфекции.

Имунизирането става чрез въвеждане на ваксини в организма на детето. Ваксините са продукти,които съдържат причинителите на съответното заболяване или техни антигени, но те са така обработени, че не могат да предизвикат заболяване, а само изработване на антитела срещу причинителите. Така при последващ контакт на детето със болестотворните микроорганизми, неговият организъм е в пълна готовност да ги атакува веднага и да се предпази от заболяване.

Всяка държава, в зависимост от специфичните за нея заболявания има т.нар. имунизационен календар. В него са посочени задължителните имунизации, времето и начинът на приложение на ваксините и интервалите между отделните имунизации. За България този календар включва имунизации срещу следните заболявания: хепатит В; туберкулоза; полиомиелит /детски паралич/; дифтерия, тетанус и коклюш; морбили, паротит /заушка/ и рубеола.

Имунизационен календар

Навършена възраст в месеци Вид имунизация Начин на приложение Какво трябва да направим Реакция на организма
След раждането Хепатит B Мускулно
(в крачето)
Не се къпе Леко зачервяване на мястото, понася се добре и обикновено не дава странични реакции.
При изписването Туберкулоза Вътре кожно (на лявото рамо) Не се къпе На мястото: зачервяване и уплътнение.
След 2 – 3 седмици – малко червено възелче. Може да нагнои и се образува раничка, но заздравява без лечение – остава белег /имунизирането е успешно/. Върху раничката само суха, чиста превръзка!
Първи месец Хепатит B Мускулно
(в крачето)
Не се къпе Леко зачервяване на мястото, понася се добре и обикновено не дава странични реакции.
Втори месец Полиомиелит Капки през устата Да не приема храна и течности 1 час Двете имунизации се правят заедно. Обикновено полиомиелитната ваксина няма странични реакции.
Дифтерия, тетанус и коклюш (ДТК) Подкожно (на гърба) Не се къпе Компрес с риванол и лекарство за температура ДТК-ваксината на мястото на приложението дава зачервяване, подуване и уплътнение. Плътното възелче може да съществува дълго време. Възможно е детето да вдигне температура, да е неспокойно и да плаче, да няма апетит, да има диария.
Трети месец За да се получи стабилен имунитет към тези заболявания, е необходимо да се правят повторни имунизации и реимунизации. За тях Вашият личен лекар ще Ви съобщи.
Четвърти месец
Шести месец Хепатит B Мускулно
(в крачето)
Не се къпе Леко зачервяване на мястото, понася се добре и обикновено не дава странични реакции.
Седми месец Проверка за белег след имунизиране срещу туберкулоза, ако няма белег - се прави Манту и някои деца се имунизират повторно, защото в случая първата имунизация не е изградила стабилен имунитет. (Манту се прави вътрекожно на предмишницата. Отчита са на третия ден-на мястото се образува окръглено плътно зачервяване).
Тринадесети месец Морбили, паротит, рубеола Подкожно или мускулно Компрес с риванол и лекарство за температура Може детето да повиши температура, да се появи лек обрив, да се зачерви гърлото.

Нашите препоръки:

Oбърнете се към лекар:

  • В случай, че на мястото на поставяне на ваксината се появи необичайна реакция;
  • В случай, че детето вдигне висока температура и състоянието му се влоши;
  • В случай, че се появи обрив

Желателно е да направите на детето си задължителните имунизации -те не вредят на неговото здраве, а го предпазват от такива заболявания, които трудно се лекуват и се отразяват неблагоприятно върху неговото здраве. Ползите за детето са много по-големи, отколкото евентуалните странични действия на ваксините (които се срещат изключително рядко).