Търсене:

Начало > Инфо > Бебе > Помогнете на вашето бебе да се учи

Помогнете на вашето бебе да се учи

Вашето бебе е родено готово за да се учи. От моментът, в който то отваря очите си, неговите мисли са фино настроени да откриват всичко около себе си.

Разберете, че бебето се учи

Мозъкът на Вашето бебе расте по-бързо в първите две години, отколкото в който и да е друг период от неговия живот, и поради това, подкрепата и начинът Ви на окуражаване ще му помогнат най-пълноценно да оползотвори това време.
Вие ще помагате на детският мозък да се развива, ще го стимулирате да увеличава силата си и че учите детето как да усвоява новите знания, умения и да се наслаждава на живота. В същото време Вашето бебе ще има нужда и от много любов и внимание за да развива наученото и да се усъвършенства.

Ето няколко идеи, които биха могли да са Ви полезни:

  • Говорете и комуникирайте - най важното нещо за да помагате на Вашето бебе да учи, е да осъществявате контакт с него (с помощта на допир, очи, ласки, звуци) и да му говорите. Разбира се, то не може да Ви отговори сега, но дори мъничко, бебето улавя тона на Вашия обичащ глас - информацията за него се запаметява и тези образци за реч ще бъдат използувани по-късно, когато то се учи да говори. Бихте могли да правите малки паузи, когато бъбрите с него, така че то да може да приеме идеята за взаимни отстъпки(паузи) в разговора. Скоро след това то ще бъде готово да Ви отговаря с бълбукания или с "гукане", когато спирате и го гледате очакващо. То ще обича да слуша също така и песни, които Вие можете да пеете, независимо от това дали са с вярна или фалшива мелодия. Когато Вие говорите, ще стимулирате и слуха му, Вашето бебе поглъща и факта, че имате време за него и се наслаждава на компанията Ви, което е чудесно за неговата развиваща се увереност.
  • Прегръщайте го, когато плаче - да, нормално е бебета да плачат, но те не го правят нарочно или за да Ви дразнят. В тези случаи, вдигнете Вашето бебе и го прегърнете, ако то изглежда нещастно. То бързо ще се научи, че Вие отговаряте на неговото нещастие и това, в отговор, би могло да го накара да плаче по-малко. Установено е, че бебето, което се чувства сигурно се учи по-бързо.
  • Избирайте подходящите за него играчки, отговарящи на възрастовата му група - обръщайте внимание на разясненията за играчката, която Вие купувате за Вашето бебе, дадена от производителя и върху опаковката. Това е важно за избира на занимания, които са за неговия етап на развитие - за безопасността и сигурността му - бебето би трябвало физически да е готово да играе с тях. Например: играчка, която трябва да бъде стисната, за да издаде звук ще бъде твърде "трудна" за пет месечно бебе, което не може да хваща достатъчно добре. Но то вероятно ще хареса някои други, с различни ярки цветове или направени от различни материи, които то ще може да изследва като ги хваща и опипва.
  • Разглеждайте заедно книги - много бебета се наслаждават на това, да седнат с Вас и да гледат ярки илюстрации на всекидневните неща. По този начин те ще разпознават, харесваните от тях животни или играчки. Книги, които са направени от дебел картон и плат са най-добри, като те дават възможност да бъдат докосвани и изследвани. Бихте могли заедно да разгледате любимото си списание или готварската книга, богати на снимки и илюстрации.
  • Правете нови опити - излизайте всеки ден, по магазините, в парка, на гости при баба и дядо или при познато семейство, с бебе на същата възраст, при приятели за посещение или само на разходка - промяната на средата и новите неща, които вижда и чува са всичко, което би могло да е стимулиращо за Вас и Вашето бебе. Обръщайте вниманието му на птичата песен, бръмченето на мотора, лая на кучето и т.н. По този начин ще му помогнете да забелязва дори и малките подробности от заобикалящия го свят.

По материали на http://www.bbc.co.uk