Търсене:

Начало > Инфо > Бебе > Предлагане на твърда храна на бебета от 0 до 12 месеца

Предлагане на твърда храна на бебета от 0 до 12 месеца

От раждането: Кърменето е най-добро за бебето. То осигурява всичко необходимо за него през първите 6месеца от живота му. Бебетата, които не са кърмени, имат нужда от адаптирано сухо мляко.

До 6-и месец: Опитайте се да дадете на бебето някаква твърда храна към 6-тия месец, но не давайте никакви твърди храни преди навършени 4 месеца.

Препоръчителни първи храни:

 • Оризова каша обогатена с желязо, смесена с кърма, адаптирано мляко или охладена преварена вода. Може да се използва и смлян ориз, но той не съдържа много желязо.
 • Зеленчуци (на пюре): картоф, морков, тиква, сладък картоф, броколи, грах, тиквичка.
 • Плодове (пюрирани или намачкани): ябълка, авокадо, банан, круша, диня или пъпеш, тропически плодове.
 • Кърмата или адаптираното мляко все още са основната храна на бебето, така че давайте твърдата храна след млякото.

От 6 – 12 месеца: В тази възраст твърдата храна става по-важна за бебето. Вече можете да въведете всички други храни, една по една. Няма определен ред или значение коя храна ще предложите първа, но храните, съдържащи желязо (месо и алтернативни на месото източници) трябва да бъдат въведени колкото е възможно по-скоро след 6-тия месец.

Храните, които могат да се предлагат са :

 • Храни, съдържащи месо или алтернативни продукти като: говеждо, агнешко, свинско, пилешко и птиче, риба и морски деликатеси, дроб, бъбрек, бобови (леща, соя, тофу, червен боб и т.н.).
 • Плодове и зеленчуци: постепенно добавяйте всички плодове и зеленчуци, използвани от семейството.
 • Зърнени храни: пшенични (макарони,спагети, корнфлейкс, препечена филийка и др.) и други зърнени (овесени ядки, ориз).
 • Млечни храни: сирене, кисело мляко, яйчен крем.
 • Давайте кърма или адаптирано мляко поне до една годишна възраст на детето. Между 6-тия и 9-тия месец сменете начина на предлагане. Давайте първо твърдата храна, а след това млякото.
   
 • ЗАПОМНЕТЕ:
  * След 7-мия месец започнете да приучавате детето да се храни само, като му давате да опита храни за ядене с пръсти. Винаги наблюдавайте детето докато се храни само! Позволете на детето да изяде толкова колкото желае.

  * Въведете използването на чаша между 7-мия и 9-ия месец, като го научите как да я използва. Когато бебето започне да приема повече твърда храна, намалете количеството на млякото. Преминете от пюрираните храни в 6-тия месец към намачкани меки храни в 7-мия месец. След това към по-едро намачкани храни в 8- 9 месец и накрая предложете ситно нарязани храни в 9-10месец.

  * Бебетата могат да се задавят с парче от храната, затова бъдете внимателни с твърдите храни, като парче морков или ябълка, гроздови зърна, месни продукти като наденица, месо или риба с костици. Можете да ги дадете нарязани на малки парчета, като предварително сте почистили от обвивката и от малките костици, а също така може да ги дадете сварени до разпадане.

  * Бебетата от семейства, в които има алергии (обриви, сенна хрема, астма) трябва да се захранят с твърди храни по различен начин. Консултирайте се с диетолог, педиатър или лекар за това.

   

12+ месеца

Децата на тази възраст могат да приемат нормалната храна в семейството, нарязана на по-малки парченца. Те могат да се хранят самостоятелно с лъжица или пръсти.
Децата могат да пият от чаша (използвайте чашка с човка или сламка, за да си спестите поне част от мацането), което прави използването на шишетата за мляко ненужни. Причината за това е, че децата на тази възраст растат по-бавно и не огладняват толкова често, колкото когато са били бебета. Използването на шишетата за мляко означава, че те пият твърде много мляко и губят апетита си за твърдата храна. Използването на бутилките с мляко също може да предизвика и зъбен кариес.
На тази възраст децата могат да пият краве мляко. Препоръчителното количество на млечни храни или мляко на тази възраст е 500-600мл на ден ( което включва всички млечни храни- кърма, адаптирано мляко, краве мляко, соеви напитки с добавка на калций, сирене, кисело мляко, яйчен крем, сладолед и др.)
Ако все още кърмите, продължете да го правите три- четири пъти в денонощието. Давайте само вода като друга напитка и ограничете другите млечни храни на две или по-малко хранения на ден.
Ако все още давате адаптирано мляко, препоръчителната дневна доза от него плюс всички други млечни храни е 500-600мл (ако даването на адаптирано мляко е необходимо поради медицински причини,обсъдете необходимата дневна доза с лекаря).

ИЗБЯГВАЙТЕ:

  * Стимулиращи/ободряващи напитки, безалкохолни напитки, натурални сокове, напитки обогатени с витамин C, чай, кафе, билкови чайове.
  * Мед, конфитюр/мармалад, близалки, шоколади, дъвки.
  * Сметана и шоколадови бисквити, пикантни или солени бисквити.
  * Царевичен и картофен чипс, а също така и други видове снаксове.
  * Всички видове ядки, пуканки, семена, стафиди

Тези храни не са есенциално важни и може да крият риск от задавяне за вашето дете.

По материали на http://www.mhcs.health.nsw.gov.au/
превод от английски: Албена Трифонова