Търсене:

 

Начало > Инфо > Татко > Трети месец от бащинството

Трети месец от бащинството

В третия месец от бащинството започвате да се надявате, че бебето е изградило своите навици. Но това не винаги е така. Това не означава, че нещо с бебето не е както трябва или, че Вие и съпругата Ви не действате правилно. Бебетата се нуждаят от дълъг период време за да се адаптират към околния свят. Помнете, че девет месеца всички нужди на бебето са били задоволявани незабавно. В утробата, хранене, сън и т.н. са били задоволявани веднага, без каквото и да е неудобство. През изтеклите два месеца бебето се е учило как да изразява своите нужди пред Вас. Нужди, които самото то не разбира.

Това може би е един от най-трудните периоди за татковците. Непредсказуемостта на нощите обикновено е най-тежка. Продължителното недоспиване оставя много татковци уморени и изтощени. Заедно с физическата преумора татковците трябва да преодолеят и емоционалното изтощение от адаптирането към новия си начин на живот.

От третия месец ролите на майката и бащата могат да започнат да се поляризират. Таткото прекарва по-малко време с бебето, докато майката е постоянно с него. Татковците могат да почувстват, че не могат да успокоят бебето толкова лесно, колкото съпругата. Проучвания показват, че родителят, който е повече време с бебето независимо дали това е майката или бащата познава по-добре неговите нужди. Но е повече от ясно, че бебетата се нуждаят както от мама, така и от татко.

Бебето се научава, че Вашите ръце са по-големи и го държите по различен начин от мама. Дрехите на татко се усещат по различен начин и той “мирише” различно от мама. То може да почувства разликата между Вашите кожи и да различава гласовете Ви. Този опит, който показва на бебето, че има двама различни човека в света, които се грижат за него и го обичат е много важен. Грижите на бащата в тази ранна възраст е важна за последващите процеси на развитие на бебето.

Чрез активно участие в живота на бебето през тези първи месеци Вие подготвяте детето си за неговото бъдеще. Бащите стимулират в техните деца по-добри социални умения и по-добри възможности за намиране решения, които често се проявяват години по-късно. Така, че дори да се чувствате изморен по време на този трети месец от бащинството, отделете време за бебето.

По-долу са дадени някои полезни съвети за третия месец от бащинството:

Свързани с бебето:

  • Бебетата са открили ръцете си и са очаровани от тях. Дръжте бебето в скута си и му дайте да хваща за палеца Ви.
  • Бебето може да обича да стои спокойно и да наблюдава света около себе си. Намерете безопасно място, където може да разположите различни обекти, които бебето да наблюдава. От време на време променяйте разположението им.

Свързани със съпругата/партньорката:

  • Говорете заедно, като семейство.
  • Опитайте се да отделите вечер поне по двадесет минути за себе си.

Свързани с Вас:

  • Намерете време за да говорите на бебето си. Използвайте това време за да оцените, как чрез грижи за бебето Вие правите важен принос в неговия живот.
  • Вижте дали можете да излезете от работа 10 – 15 минути по-рано и изпийте чаша кафе или чай.

По материали на Pregnancy.org