Търсене:

Начало > Инфо > Татко > Татковци: когато бебето идва вкъщи

Татковци: когато бебето идва вкъщи

Раждането на бебето може да бъде емоционален и практичен катаклизъм за татковците, то ще донесе промени в техния живот, които не биха могли да се предвидят.

От гледната точка на таткото ...

Понякога, татковците усещат, че искат да бъдат по активни участници в грижите за бебето, отколкото са в действителност - дори понякога могат да се чувстват изолирани.
Това може да Ви безпокои, ако вашата партньорка кърми. Новородените прекарват много време в хранене и това бихте могли да приемете като близост между тях двамата, от която вие не можете да бъдете част. Вашата партньорка може да изглежда по уверена в грижите за бебето, отколкото сте вие, и дори да проявява  нервност, в случаите, когато вие сте с бебето.
Но това не трябва да бъде типична ситуация.
Бебета и бащите им могат да общуват помежду си по много начини, тук са посочени само няколко:

  • Вие можете да се гледате един друг в очите.
  • Вие бихте могли да се забавлявате "говорейки" и комуникирайки си с мимики или звуци.
  • Когато сте близо до вашето бебе, то ще се учи на различен допир  - този на вашите ръце, ще се учи, че отделните хора имат различна миризма и глас - всички тези усещания внасят повече сигурност и любов в неговия живот.

Вашето бебе ще може да разпознава вашето лице и глас много скоро. Вие можете да му се усмихвате още в първите няколко седмици от раждането му.
Има много практични начини, чрез които вие можете да бъдете полезни и активни в ежедневната грижа за вашето бебе.
Вие можете да:

  • Къпете вашето бебе, това е прекрасно време за игра, закачки и говорене. Превърнете това в практика и вие ще виждате как вашето бебе расте и се променя, и как можете да ставате все по-добри в грижите си за детето и да подобрете комуникациите си с него.
  • Смяната на пелените на бебето също е задача, с която бихте могли да се справите отлично и да я превърнете в специален момент, само за вас двамата.
  • Носете и гушкайте вашето бебе.

Татковци и хранене

Проучванията показват, че един от най-важните фактори за успешно кърмене е поддръжката и окуражаването, които бащата на бебето оказва на майката.
При проучване, проведено сред родилки, върху избора им за хранене на бебето, най-голямо влияние оказва предпочитанието на таткото. След направени допълнителни проучвания, много от жените, които са получили от техните партньори одобрение да кърмят, са избрали именно този естествен начин за хранене на детето. Само една четвърт са тези, които са заявили, че техните партньори не са ги подкрепили при избора им да кърмят.
Но разбира се, един от аргументите, които понякога се използуват в полза на храненето с бутилка е, че всеки, който има желание може да храни бебето с нея. Това може да бъде много приятно изживяване за всеки член на семейството. Времето, в което вашето бебе е желателно да бъде кърмено, без допълнителен прием на други храни е само около шест месеца, и ако вие искате и татковците да вземат участие в храненето, за това има много възможности след този период. Докато храненето е интензивно за новороденото, таткото има много други начини да участва активно в неговия живот – да му обръща внимание, да се грижи за комфорта му, постепенно да полага основите на една стабилна връзка помежду им.

Бутилки с мляко за вашето бебе

Вие можете да предлагате на вашето бебе бутилка с предварително изцедена кърма, която вашия партньор да му дава, когато отсъствате от вкъщи или да ви замени при нощното хранене.
Адаптираното мляко може да даде възможност за активно участие на вашия партньор в ежедневните грижи за бебето. Вие можете да мислите, че този вид хранене би могло да доведе до намаляване на  близостта между вас и вашето бебе. Не се притеснявайте излишно - няма никакво свидетелство, което да поддържа това твърдение.

Развивайки увереност

Ако се чувствате несигурни относно вашите умения за отглеждане на бебето, бихте могли да опитате изпълняването на една задача едновременно (бихте могли двамата заедно да къпете бебето) и да го правете редовно. С повече практика, то ще става все по-лесно, докато придобиете нужната рутина. Прекарвайте  известно времето, всеки ден, сам с вашето бебе, постепенно го увеличавате, докато започнете да се чувствате все по-спокоен и уверен. Колкото повече време отделяте, грижейки се за вашето бебе, толкова повече ще научавате за неговите вкусове и по този начин бебето ще се чувства "по-щастливо и по-сигурно", ако вие сте част от неговия живот.

Направете вашето семейство свой приоритет

Вие можете да смятате, че трябва да отделяте дълги часове за да компенсирате липсата си за семейството през седмицата. Планирайте през уикенда време за вас и вашето семейство. Ако работите на смени, вероятно бихте могли да бъдете заедно с вашите по-големи деца на закуска, преди да тръгнат за училище или да се разходите следобед с бебето в парка.
Татковците би трябвало да гарантират на своите деца, че няма да пропуснат специалните моменти в техния живот.

По материали на http://www.bbc.co.uk