Търсене:

 

Начало > Инфо > Татко > Шести месец от бащинството

Шести месец от бащинството

Вие сте татко вече половин година и сега обучението, извършвано “в движение” започва да Ви се отплаща. Сега се чувствате по-сигурен и опитен при посрещане нуждите на бебето. Запитайте се, чувствате ли се удовлетворен от Вашето участие в грижите за бебето.

Има ли напрежение между Вас и съпругата Ви? Обикновено през шестия месец двойките изпитват напрежение помежду си, възникнало около режима на бебето. Тъй като бебето продължава да се променя, за Вас може би е трудно да изградите регулярност на действията си. Много татковци стигат до извода, че не могат да свършат всичко в дома и работата, като едновременно с това да се наспят достатъчно. Напрежението между Вас и съпругата Ви може да възникне поради факта, че тя има различни виждания за това как и кога нещата трябва да се случват.

Важно е да помните, че Вие и Вашата съпруга сте израснали в различни семейства. Всеки от Вас, като родител очаква от своя партньор да разбере, как иска да се гледа бебето. От храненето до дрямките, измиването на чиниите или слагане на бебето да спи, за всички тези неща обикновено очакваме от нашия партньор да знае правилния начин и време да ги свърши.

Партньорите трябва да разберат, че е нормално да имат различно виждане за начина на отглеждане на детето. Често е разочароващо, че партньорът не разбира това, което Вие намирате за очевидно. Шестият месец е важен заради това, че както майките, така и бащите трябва да разберат, че могат да открият уникален начин, по който да вършат нещата в семейството заедно.

Вие може да забележете, че бебето е готово за твърди храни или, че е започнало да пониква зъбче. Просто, когато свикнете с определен ред за протичане на деня... нещо се променя. Търпимостта към промените е ключът “за оцеляване” през този период на бащинството.

По-долу са дадени някои полезни съвети за шестия месец от бащинството:

Свързани с бебето:

  • Отбележете, че Вашето бебе може да изрази широк обхват от чувства: плач, радост, разочарование и т.н. Наблюдавайте бебето и вижте дали можете да разберете чувствата, които изпитва.
  • Вашето бебе може да се съсредоточава много повече и когато си играете заедно то може да отговаря на настроението и чувствата Ви.

Свързани със съпругата/партньорката:

  • Говорете със съпругата си за различните “стилове” на родителско поведение, които сте изпитали като дете. Приключете дискусията с предложение да “работите” като екип в семейството.
  • Попитайте съпругата си, какво обича и какво мрази, като майка за тези шест месеца. Споделете с нея положителните и отрицателните страни на бащинството.

Свързани с Вас:

  • Хранете се и се упражнявайте физически добре. Доброто здраве и упражненията ще редуцират стреса.
  • Помагайте в грижите за бебето: при къпане, слагането му да спи. Отбележете как се чувствате след приключването им.

По материали на Pregnancy.org