Търсене:

 

Начало > Инфо > Бременност > Безопасно ли е през бременността...? Здраве и лечение, красота и мода

Безопасно ли е през бременността...? Здраве и лечение, красота и мода

Безопасно ли е да се приемат лекарства против акне?

Не. Острите случаи на акне се лекуват често с устно приемани медикаменти, съдържащи ретиноидна киселина. Приемът и по време на бременност е доказано опасен за плода и може да причини различни мозъчни увреждания, увреждания на сърцето и лицето на детето. Също така се счита, че повишава риска от аборт. Противопоказно е използването на външни медикаменти и мехлеми против акне, съдържащи третиноин. Ако откриете, че сте бременна, или се опитвате да заченете, прекратете употребата им незабавно.

Приемът на свръх дози витамин А може да причини подобни малформации и аномалии. Безопасна форма на витамина е бета-каротинът, който се съдържа в червените и оранжеви зеленчуци.

Безопасни ли са ваксините?

В идеалния случай, бременните би трябвало да избягват всякакви ваксини, особено живите. Най-добре е да се избягват пътувания до държави, които изискват определени ваксинации.
Ако обстоятелствата ви принуждават да се ваксинирате, консултирайте се с личния си лекар. Някои ваксини като тази против малария носят по висок риск за бременната жена от други, като тази против хепатит Б.

 

Безопасни ли са пломбите?

Добре е да посещавате редовно зъболекар през бременността, тъй като бушуващите хормони влияят на венците, които по-често кървят, възпаляват се и се инфектират. Редовното и пълно почистване на зъбите е много важно.
Ако се налага зъболечение, уведомете зъболекаря си, че сте бременна, за да избере най-добрия подход. Има локални упойки, съобразени за бременни. Не се препоръчват пломбите от амалгама, макар че няма доказана вреда от тях.

Безопасен ли е инхалаторът за астма?

Да, и е препоръчително да контролирате астмата си. Доказаните рискове за майката и плода от не контролираното заболяване са по-големи от тези от инхалатора. Ако плода изпита недостиг на кислород, се увеличава вероятността от поднормено тегло при раждането и други проблеми като прееклампсия.
Повечето от предписваните медикаменти при астма спадат към една от следните категории:

Противовъзпалителни. Най-често използваните са cromolyn sodium и nedocromil sodium, за които не е известно да причиняват увреждания, и групата на кортикостероидите, които при проучвания върху плъхове са довеждали до раздвоено небце, но няма доказана подобна връзка и при хората.

Бронхо-разширяващи. Като цяло те се считат за безопасни при бременност.

Вашият лекар ще ви препоръча най-подходящото лекарство. Като цяло се препоръчва да се използва минималната доза, достатъчна за контролиране на болестта, използване на по-стари и изпитани лекарства и инхалатори вместо хапчета, при които повече от медикамента достига до плода.

Безопасно ли е да се приема рибено масло като хранителна добавка?

Има два вида рибено масло по формата на добавка – направено от черен дроб на риба, или от тялото на самата риба. Добавки, извлечени от дроб, като дроб от треска, съдържат витамин А под формата на ретинол и трябва да се избягват. От друга страна, рибено масло, което не е извлечено от дроба, съдържа много омега-3 мастни киселини DHA, които помагат за нормалното развитие на мозъка и очите на бебето, особено през последните три месеца. Богати на такива мастни киселини риби са скумрия, сьомга, пъйстърва, херинга, аншоа, сардини, а също ги има в орехите и лененото семе.

Безопасно ли е тютюнопушенето?

Не. Освен добре известните вреди от тютюнопушенето, доказано е, че децата на пушачките по-често са споднормено тегло при раждането. Ниското тегло при раждане е една от основните причини за детската заболеваемост, увреждания и смъртност. Някои от проблемите, свързани с тютюнопушенето включват извънматочна бременност, аборт, ненормално закрепване на плацентата, преждевременно отлепване на плацентата, кървене, преждевременно раждане.

Важно е да се знае, че до колкото по-късен етап от бременността пушите, толкова по-голям е рискът за бебето. Ако пушите и още не сте спрели, не е късно да спрете сега, или поне да намалите броя на цигарите.

Безопасни ли са рентгеновите снимки?

Зависи каква снимка се налага и на колко радиация сте изложена. Колкото повече се излагате на радиация, толкова по-голям е рискът за плода. Повечето диагностични рентгенови снимки обаче не излагат плода на достатъчно високи нива на радиация, за да предизвикат проблем. Доказано е, че излагането на плода на радиация над 10 рада увеличава шанса за увреждания, но е голяма рядкост диагностичната рентгенова снимка да превишава 5 рада. Важно е кумулативното ниво на радиация през бременността. Например плодът ще бъде изложен общо на 100 милирада естествена радиация от слънцето и околната среда.
Въпреки относително ниския риск, експертите препоръчват да се избягват рентгенови снимки до края на бременността, ако не са наложителни. Ако все пак лекарят ви счита, че снимката е необходима, предупредете рентгенолога за състоянието си за да вземе адекватни предпазни мерки.

Безопасна ли е ароматерапията?

Да и не.
Отпускащият и успокояващ ефект на много етерични масла и съответните масажни техники могат да увеличат усещането ви за благополучие и да подобрят здравето ви, но има и много масла, които са изцяло противопоказани при бременност. Ако сте бременна, консултирайте се с квалифициран ароматерапевт.

Красота и мода

Безопасно ли е боядисването и трайното къдрене на косата?

Никой не разполага с достатъчно информация, за да гарантира, че използването на химически бои е безопасно, няма и проучване, което да доказва че те причиняват дефекти в новородените. Важно е да спазвате правилата за безопасност – да се боядисвате в добре проветрено помещение, да не оставяте боята върху косата излишно дълго, е ако се боядисвате сама, да използвате ръкавици. При тези условия в тялото не попада твърде много вредни вещества. Кичурите са добра алтернатива, а също употребата на естествена къна.

Важно е жената да се чувства добре през бременността. Затова помислете дали боядисването ще ви накара да се чувствате комфортно и красиви, или обратното – да се тревожите излишно девет месеца.

Безопасна ли е електролизата?

Не са документирани опасни ефекти, но като цяло се препоръчва да се избягва за всеки случай.
Не се препоръчва електролиза в областта на гърдите, особено около зърното и особено през последните седмици, и ако смятате да кърмите. Избягва се и в областта на корема през третия триместър.
Поради хормоналните промени много жени получават нетипично окосмяване през бременността, но то изчезва от само себе си в последствие.

Безопасно ли е да се носи сутиен с банели?

Няма конкретни доказателства, че банелите вредят през бременността. Но има потенциален риск. Твърдата тел може да повлияе на естествените промени в размера и формата на гърдите през бременността. Това може да възпрепятства увеличеното кръвообращение или да “смачка” развиващите се млечни жлези, причинявайки неудобство, болка и може би мастит.
Важно е да се носи удобен и поддържащ сутиен който понася увеличената тежест на гърдите, без да ги притиска от никъде. Добър сутиен за бременни и кърмачки ще има по-широки презрамки, поддържащи парчета и регулираща се обиколка. Спортният сутиен е добра алтернатива.
Ако все пак носите сутиен с банели, той не бива да ви стяга и притиска по никакъв начин, и не бива да спите с него. По време на сън вероятността банелите да се впият в тялото е по-голяма.

Безопасно ли е печенето на слънце и в солариум?

По принцип според специалистите тенът не е безопасен за когото и да било.
През бременността кожата става по-чувствителна и много жени откриват, че изгарят по-лесно от преди. Нивото на хормона, стимулиращ производството на меланин, също са по-високи, и това води до склонност към свръх пигментация. Ако получите хлоазма (наричана още “маска на бременността”), тя може да се увеличи при излагане на слънце или в солариум. Освен това излежаването на горещо слънце часове наред води до риск от прегряване и обезводняване – и двете са вредни и за вас, и за бебето..

Безопасна ли е кола-маската?

Нищо не сочи за някаква опасност от кола-маска през бременността. Тъй като кожата ви е станала по-чувствителна, добре е отново да тествате обичайния си продукт за епилация върху малка част от кожата преди употреба. Не забравяйте все пак да кажете на козметичката, че сте бременна.

По материали на http://www.babycentre.co.uk
превод от английски: Анна Иванова