Търсене:

 

Начало > Инфо > Бебе > Развитие на бебето

Развитие на бебето

Първи месец


Въпреки, че изглежда малко и чупливо, Вашето бебе вече се е научило да извършва някои неща за себе си и да взима неща около себе си. Може да не сте забелязали, че бебето Ви вече е изминало дълъг път от раждането.
Зрение на бебето:
То е способно да фокусира погледа си върху обекти на разстояние до 30 см. Предпочита да гледа човешко лице, като фокусира вниманието си върху очите и устата. Тъмните сенки и черно-белите предмети привличат вниманието му. То може да върти главата си от една страна на друга като следи движение.
Съвет: Поднасяйте му контрастни цветни обекти за да може бебето да фокусира погледа си върху тях.

Слух на бебето:
Бебето вече разпознава гласа Ви и ще Ви отговаря с очи, като ги движи или мърда когато му говорите.
Съвет: Говорете на бебето, когато го преповивате, къпете или храните. Четете му, пейте му песнички. Вашите думи са неговия пръв инструмент за комуникация. Колкото повече му говорите, толкова повече ще има възможност да научи. Бебето много добре реагира на музика и често тя ще му помогна да се успокои.

Движение на тялото:
Когато задържите бебето право, стъпило върху повърхност то ще се опита да направи малки стъпки за движение напред. Ако Вашето бебе е легнало по гръб то ще се опитва да повдигне малко глава и да я задържи така няколко секунди.

Естествени рефлекси на бебето:

 • Стряскане: когато позицията на бебето се смени бързо или чуе силен шум то протяга двете си ръце с разтворени пръсти, след което ги прибира към гърдите си с движение като за прегръдка. Възможно е и да се разплаче.
 • Хващане: малката му ръчичка ще хване Вашия пръст, когато го докоснете по дланта.
 • Търсене: когато потъркате ъгълчето на устата на бебето, то незабавно ще се обърне към Вашия пръст. Този инстинкт му помага да намери зърното на гърдата Ви.
 • Сукане: Вашето бебе е готово и има желание за сукане.
 • Ходене: ако Вие държите бебето изправено ще видите естествения му стремеж да направи стъпка напред.

Нагажда тялото си за да се гушне в човека, който го държи.
Бебето спи около 15 и повече часа на ден през първите няколко седмици, обикновено на малки дрямки. То вероятно ще се буди три или повече пъти през нощта, докато не свикне да спи през цялата нощ (обикновено към третия месец).
Бебето ще иска да бъде хранено на всеки 2 до 3 часа, но може да спи до около 4 часа между храненията през нощта.

Втори месец

Вашето двумесечно бебе започва да обръща повече внимание на заобикалящата го среда и на хората в неговия свят. То има изградени регулярни навици за хранене.
Зрение на бебето:
то може да следи движещи се обекти и да отговаря на контрастни цветни обекти, които се люлеят пред лицето му. Може да фокусира обекти на разстояние до 2 метра. Бебето обича да гледа Вашата усмивка и ще Ви отговори с усмивки и гукащи звуци.
Съвет: закачете цветно движещо се украшение над леглото му. Докато лежи по гръб  то не само ще гледа контрастния обект, но и ще протяга ръце за да го хване.
Слух:
бебето е напълно уверено кой сте Вие и знае различните тонове в гласа Ви, например ако повишите глас то ще отговори с малък писък, но ако му говорите с успокояващ глас, това ще го успокои и ще му вдъхне увереност.  Ако Ви чуе някъде в стаята то ще обърне глава за да следва гласа Ви. Бебето се стряска от силни звуци.
Съвет: изследвайте реакцията на бебето на различни тонове на Вашия глас, както и на гласовете на другите около него. Пускайте му различна музика, докато намерите тази, която го успокоява и дори го приспива. Това ще направи живота Ви по-лесен. Пускайте му весели песнички или приказки, като по този начин ще го запознаете с различни действия следвайки сюжета на песента/приказката.

Движение на тялото: възможността му да контролира положението на тялото си се увеличава. Главата му е по-стабилна. Когато лежи по гръб движи краката си, като че ли кара велосипед. Опитва се да държи главата си изправена докато е “седнало”. Когато лежи по корем то се опитва да се преобърне и ще се изненада ако успее  и легне по гръб.

В търсене на себе си

 • Бебето вече започва да мисли за себе си, може да различава познато обкръжение и  има установени навици на живот. Има някои неща, които едно двумесечно бебе може да прави, но не се безпокойте, ако Вашето все още не може, всяко бебе се развива със свое собствено темпо.
 • Рефлексът за хващане все още кара бебето да стиска здраво дрънкалката, без да има намерение да Ви я върне.
 • То може да държи постоянно главата си изправена.
 • Когато е легнало по корем то може да повдига гърдите си като си помага с ръце.
 • Бебето отговаря на усмивката Ви с усмивка.
 • То реагира на силни звуци като притихва, плаче или се стряска.
 • Бебето гука в отговор на това, което вижда или чува около него.
 • Може да фокусира погледа си върху много малки обекти.
 • Бебето може да се смее шумно и дори да пищи.

Бебето започва да придобива навици за хранене и сън. Нощният му сън е около 7 часа. То може да стане раздразнително, да не може да си почине или да плаче много. Това не е причина за паника, тъй като се случва с всички бебета и въпреки проведените многобройни изследвания все още няма логичен отговор.

Тук са изброени някои причини, защо бебето може да плаче повече от обикновено.

Колики. Засягат около 30 % от бебетата. Коликите причиняват периоди на интензивен плач при бебетата, които могат да възникнат няколко пъти седмично или на няколко часа. Ще ги разпознаете по плача на бебето. Те често се влошават вечер.
Запек.
Посъветвайте се с лекар как бебето да преодолее това състояние.
Чревни газове.
Всички бебета имат чревни газове, които могат да причинят слаба болка. Причината за тях е поемане на въздух при сукане, например от празна бутилка. Решението на проблема е просто. Трябва да предпазите бебето от поемане на въздух по време на сукане.

Трети месец

Вашето бебе започва да установява регулярни навици. Ще имате възможност да му съставите режим на хранене и за сън. Ако искате бебето да спи повече през нощта ще имате възможност да го държите будно по-дълго време през деня. Ще забележите повече промени в бебето, като например смях, задържане на обект за по-дълго време, опити да дъвче различни неща.
Бебето може да вижда обекти отдалечени на 4,5 – 5 метра и да се фокусира на обекти поставени на около 40 см. от лицето му.
Ще започнете да увеличавате количеството храна за бебето, дори бихте могли да започнете въвеждане на твърди храни. Банановата каша и друга бебешка храна няма да навредят на бебето, но ако то не е готово не го насилвайте. То може да е щастливо само с кърма или адаптирано мляко. Говорете с Вашия лекар преди да решите да захранвате бебето.
Бебето сега знае за какво му служат ръцете и ще ги използва през цялото време – смуче си палеца, опитва се да хваща различни предмети и Ви дърпа за косата. То може да движи ръцете си едновременно и да ги гледа.
Поставете бебето да легне върху гърдите Ви и то ще се опита да се повдигне и да погледне над ръмената Ви. Започват и опитите му да пълзи. Седи изправено като го придържате за кръста. Когато лежи по гръб то постоянно ще рита с крачета и размахва ръчички наоколо. Когато лежи по корем бебето с големи усилия може да повдигне гърди, подпирайки се на ръцете. Крачетата му могат да издържат известна тежест, когато бебето се държи изправено.
Бебето отговаря на всички Ваши реакции. Когато му се усмихвате и то ще Ви се усмихва. Когато му правите нещо смешно, то “ще се скъса от смях”. То може да имитира Ваши действия, изплезете език и то ще направи същото.
То знае кой кой е в неговото обкръжение, знае точно коя е майка му, баща му, брат,сестра и дори бабите и дядовците, които са по-дълго в живота му.
Сега е време да започнете да искате от околните да Ви помагат. Нека партньорът Ви нахрани и изкъпе бебето. Нека семейството и приятелите Ви помагат. Запомнете, че и Вие се нуждаете от почивка, защото колкото повече расте бебето, толкова повече време ще му отделяте.

Четвърти месец

На четири месеца бебето започва да формира своята собствена личност. Сега то добре познава обкръжаващата го среда и всички в нея. То е по-шумно, търси Ви и Ви “поздравява” при всяко влизане в стаята.
Бебето може да вижда предмети разположени по-далече и се радва да гледа телевизия.
Млякото вече не е достатъчно за задоволяване на все повече нарастващия му апетит, така че може би ще искате да започнете захранването му с различни храни. Започнете бавно и помнете, че бебето няма да харесва всички храни, така че не приемайте това като признак, че то не иска да се храни. Опитвайте с различни храни, докато разберете какво предпочита.
Ръцете на бебето са единственият инструмент, с който може да хваща предметите около него. Ако поставите малки предмети върху стомахчето му то ще се опита да ги хване. Ако му дадете дрънкалка, то ще я разтръска и ще се очарова от звуците, които издава.
Физически бебето става все по-силно с всеки изминат ден и вече може да контролира движенията на главата си. Поставено да легне по гръб, то може да се обърне по корем. Бебето може да седи подпряно без главата му да клюмва.
Бебето се учи да комуникира чрез малки гукащи звуци и изрази на лицето. То ще имитира движението на устата Ви, ще се опитва да “говори” с Вас.
Има много неща, които може да направите за да помогнете на бебето да се развива и учи:

 • Дайте му пъстри играчки за да се тренира в хващане и опознаване на различни материи.
 • Дайте му огледало, то ще бъде очаровано от отражението си в него.
 • Пускайте му музика или му пейте песнички. Понякога ще чувате звуци, които ще се опитва да издава в ритъма на музиката.
 • Сложете го да погледа телевизия за около половин час, докато миете чиниите или си давате кратка почивка.

Бебето вече има изградени навици за сън и хранене, като повечето бебета на четири месеца спят през цялата нощ – до девет часа, което означава, че Вие ще имате възможност да предвидите времето му за сън през деня, обикновено около 2 часа сутрин и следобед.

Пети месец

Бебето сега изучава различни вкусове, не само с храната. То иска да проучи обкръжаващата го среда и се разочарова, когато не може да вземе нещо. Това  е важен момент в развитието на бебето. То е по-силно и напълно познава всичко около него. Неговото зрение е напълно развито и сега има възможност да се фокусира правилно върху обекта, което му позволява да хваща нещата, които му харесват.
Бебето изследва вкуса на различни предмети и си намира много “ястия” дори от кухненския под. Давайте му и различни сокове за бебета.
Бебето е “открило” краката си, и вероятно ще хареса вкуса на пръстите им. (Не се тревожете, всички бебета смучат пръстите на краката си). Всичко, което вижда е едно приключение за него. Давайте му играчки с различни цветове и форми.
Сега може да държи главата си изправена. То ще се опитва да пълзи по пода и ако е оставено само за по-дълго време може да допълзи от едната стая в другата.
Сега  бебето може да  Ви покаже дали нещо му харесва или не. Ако нещо не му харесва, то ще Ви сигнализира като избутва предмета далече, но ако то се чувства щастливо – то ще Ви се усмихва и смее.
Бебето постоянно бърбори и ще се опитва да имитира това, което казвате. Някои бебета дори могат да казват “ма” и “та” на тази възраст.
Бебето вече има изградени постоянни навици за сън – няколко кратки дрямки през деня и сън през цялата нощ.