Търсене:

 

Начало > Инфо > Бебе > Въпроси и отговори за захранването


Въпроси и отговори за захранването

Детето Ви едва е навършило няколко месеца, а иска вече да се храни като големите. То вече не поема млякото от майчините гърди или от шишето. Тук ще намерите отговорите на 20-те най-важни въпроса за храненето на детето през второто полугодие от живота му (6-12 месеца).

ОТБИВАНЕ

1. Едва съм поискала да хапна нещо, и моята 5-месечна дъщеря посяга към моите прибори. Означава ли това, че тя не иска повече мляко?

Във всеки случай означава, че Вашето бебе е будно малко момиченце, което се интересува от всичко ново. Около 6-я месец децата вече притежават моторно ноу-хау, за да ядат от лъжица: тогава те вече могат да държат устата си затворена, да издърпват езичето си назад и да гълтат кашата. Така ще откриете дали Вашата дъщеря има желание за каша: предлагайте и съвсем мъничко картофен мус от пластмасова лъжичка.

2. Кърмя изцяло детето си, но сега искам лека-полека да въведа и хранене с каша. Как да започна това?

Опитайте да замените обяда с каша, тъй като тогава повечето бебета са се наспали и са в добро настроение. Кашата вероятно би се приела по-добре, ако детето е леко гладно, но не и до такава степен, че да куркат червата му – това би било лавиране в опасна ситуация.
Не се ядосвайте, ако акцията в началото се проваля: възможно е Вашето бебе да поема кашата от лъжицата в устата си, но да я изхвърля обратно при опита си да я преглътне. След два-три опита то ще загуби интерес към тази игричка и ще предпочете гърдите на мама (или шишето). Така може да продължи седмица или две, Вие просто продължете да кърмите или да давате шише на обедното хранене. Докато опитвате, бебето може да варира: ако няма повече търпение за ядене от лъжица, то може да се засити от гърдата или шишето. Ако не понася кашата, вероятно се нуждае само от още няколко глътки мляко.  Цялостно млечно хранене може да замените едва тогава, когато Вашето бебе успее да се засити с кашата. Тогава можете да въведете и втора каша вечерта.

3. Какво би било най-вкусно за моето бебе?

Повечето бебета намират морковената каша превъзходна. Морковите имат леко сладък вкус – той им е познат от майчиното мляко. Морковите се понасят много добре от повечето бебета, защото те нито образуват газове, нито запичат. Също така подходящи за каша са: броколи, цветно зеле, аптекарски копър или алабаш. Първата каша трябва да се състои от зеленчуци плюс картофи, няколко седмици по-късно идва и месото. След още няколко седмици следва млечно-зърнената каша, и пак по-късно – житно-млечната каша (виж рецептите).

4. Има ли хранителни продукти, които не се понасят добре от стомахчето на бебето?

Ръцете далеч от всичко, което е трудно смилаемо, като бяло и червено зеле или леща! Освен това от сурова растителна храна малкото стомахче ще започне да курка. Затова всички зеленчуци, влизащи в състава на кашата, трябва да са добре сварени.

РЕЖИМ НА ХРАНЕНЕ

5. Нуждае ли се моето бебе от промяна на хранителния режим?

Не, напротив. Първата каша е истинско вкусово преживяване за Вашето дете. Следователно не съществува никаква опасност след седмица тя да му стане скучна. Дори е добре да се дава най-малко в продължение на една седмица само един зеленчуков сорт, защото само така може да се установи дали детето е алергично към нещо (пъпчици по дупето, свивките на ръцете или по лицето). Ако Вашето бебе в края на първата година познава четири до пет зеленчукови сорта, е перфектно!

6. Какво да правя, ако бебето ми все изплюва кашата?

Навярно кашата е твърде гореща? Или пасирана твърде едро? Ако причината не е в това, значи се нуждаете от още малко търпение. Просто може би Вашето бебе все още няма желание да яде от лъжица.  Или все още не е готово със своето моторно развитие. Направете пауза от една или две седмици и тогава опитайте пак.

7. Бебешките каши са толкова блудкави! Не се ли нуждае моето бебе от сол за нормалния баланс на минералните вещества?

Не. Бъбреците на едно бебе не функционират толкова добре, колкото при нас, възрастните. Органите по този начин се претоварват да изхвърлят готварска сол в по-големи количества. На организма на бебето са достатъчни естествените минерални вещества в зеленчуците, житните растения и месото.

ГОТОВИ ХРАНИ

8. Ръчно приготвена или в бурканчета – коя каша е по-добра?

И двете имат предимства и недостатъци. Да направим сами кашата коства време. Затова пък знаем съвсем точно какво има вътре. В готовите каши понякога се предлагат “авантюристични” зеленчукови смеси, когато един зеленчуков сорт би бил напълно достатъчен. Ясното предимство на готовата храна: относно храненето на бебетата важат такива строги предписания, че те практически не съдържат вредни вещества (съгласно Изследователския институт по детско хранене в Дортмунд). Този, който реши да се насочи към домашно приготвяне на храната, трябва да закупи продуктите от био-магазини. Наградата за висенето в кухнята: домашно приготвеното е по-вкусно. Във всеки случай ние възрастните мислим така.

9. За какво трябва да внимавам при купуването на готова храна?

Ако купувате готови продукти, трябва винаги да хвърляте поглед на списъка със съдържанието на продуктите. Важно е продуктите да произхождат от екологично чисти култури, както и посочената рецепта да съответства донякъде на домашно приготвената каша (сравнете например с нашите рецепти). Важно е също така кашата да не съдържа нито захар или подслаждащо вещество, нито сол или подправки. Не се оставяйте да бъдете съблазнени от екстравагантни вкусови тенденции като “Ябълкови бисквити” или “Stracciatella”. Бебетата все още не се нуждаят от такива неща.

10. Чух, че бебешката храна съдържа съвсем малко мазнина. Трябва ли да прибавям масло и ако да – колко?

Вярно е – повечето готови зеленчукови каши са бедни на мазнина. Едно бурканче трябва да съдържа от 8 до 10 грама олио, това съответства на около 2 чаени лъжички. Ако случаят не е такъв, вие трябва да добавите маслото, тъй като то помага на бебешкия организъм по-лесно да усвоява важни витамини. Освен това бебетата имат повишена нужда от енергия и тази нужда трябва да бъде покрита от достатъчно мазнина. Най-подходящи са растителните масла с високо съдържание на ненаситени мастни киселини, например рапично масло, масло от соя или слънчогледово масло.

ТОПЛО ЯДЕНЕ?

11. Нуждаят ли се бебетата от топло ядене през деня?

Да. На около 6 месечна възраст запасът от желязо в тялото на едно бебе е изчерпан. За да се натрупа отново, Вашето дете се нуждае от храни, богати на минерални вещества, следователно от зеленчуци и месо. Освен това хранителните вещества от сварени хранителни продукти са по-добре смилаеми.

12. Мога ли да претоплям наново остатъците от кашата?

По-добре не, тъй като при претоплянето се губят много важни витамини. Богатите на нитрати хранителни продукти като спанак или аптекарски копър дори не бива изобщо да се претоплят, тъй като тогава могат да се появят нитрит (възпрепятства транспортирането на киселинните вещества в кръвта) или нитросамин (предизвиква рак). Ако Ви се струва, че съдържанието на бурканчето едва ли ще бъде изядено цялото, по-добре пригответе само малка част от него. Остатъкът може да издържи един до два дни в хладилник.

ПИЕНЕ

13. Какво трябва да пие моето бебе?

Веднага щом Вашето бебе започне да поема твърда храна, то се нуждае и от течности. Предлагайте му по време на ядене, а също така и между храненията, нещо за пиене. Най-добри са напитките без съдържание на захар (вода, чай). Ако бебето им се мръщи, подходящи са и разредени сокове (в съотношение 1:4). Спокойно може да даваше на Вашето бебе и чешмяна вода. Трябва само да внимавате за вода, която тече по оловни или медни тръби. Един анализ на водата струва между 20 и 45 евро и дава отговор на въпроса дали утайката във Вашата вода е опасна. Някои заводи изследват безплатно водата, ако детето живее у дома. Чрез обаждане в някоя пречиствателна станция можете освен това да проверите дали съдържанието на нитрати във Вашата вода е в норма (не трябва да има повече от 10 милиграма на литър).

14. Чух, че има специална вода за бебета. Нужно ли ни е това?

Водата за бебета е мил рекламен трик, в действителност човек не се нуждае от това. За бебешката вода важат строги гранични стойности на съдържащите се и на вредните вещества, но нито чешмяната вода, нито обикновената минерална вода са по-лоши. Освен това специалната вода за бебета е достатъчно скъпа. За сравнение: 1 литър струва от 46 до 85 цента – горе-долу колкото и 100 литра чешмяна вода.

15. Добро ли е пълномасленото мляко за моето бебе?

Преди важеше правилото: никакво краве мляко през първата година от живота, ако децата са застрашени от алергии! Междувременно учените се дистанцираха от това строго предписание. Действително кравето мляко както и преди е един от хранителните продукти, които най-често предизвикват алергии при деца под 6-месечна възраст, това обаче не важи за второто полугодие на първата година (виж и следващия въпрос). Следователно ако детето не е генетично обременено, млечно-житената каша при деца на възраст около 6-8 месеца спокойно може да бъде приготвена с пълномаслено мляко. Млякото не е подходящо за утоляване на жаждата при децата: високото съдържание на белтъчини и минерални вещества натоварва доста бъбречетата на бебето.

ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ НА БЕБЕТО

16. Как да боравя с определени хранителни продукти, ако искам да избегна появата на алергии?

И тук препоръките на експертите не са вече така строги. Доскоро беше валидно следното: деца от семейства с алергии до края на първата година от живота си да се лишават от: краве мляко, соя, пшеница, риба, орехи и кокоши яйца. Сега съществуващите трудове върху алергиите се оценяват по нов начин. Резултатът: кравето мляко, соята и пшеницата спокойно могат да присъстват в менюто на детето от 6 до 12 месеца, тъй като тогава е преминала критичната фаза, в която тези хранителни продукти много често предизвикват алергии. По принцип важи следното: нов вид зеленчук, плод или житна култура се въвеждат в разстояние на седмица един от друг. Така е лесно да се разпознае, ако детето не понася добре дадено нещо.

17. Моето бебе се интересува много от бисквити. Да му позволявам ли да си гризе от тях?

Може да гризка, но по-добре не сладко. Който дава на своето дете още като бебе бисквити и сладкиши, може да повлияе на неговия вкус. Междувременно по-добре е да давате сухар.

18. Нашето бебе приема изключително здравословна храна – трябва ли въпреки това да почистваме зъбките му?

При всички случаи. Все пак кариес се причинява не само от захарта, а и от въглехидрати във всички възрасти (нишесте, плодова захар). И не на последно място: който още като бебе научи, че почистването на зъбите е част от храненето, по-късно ще се справя по-лесно с това.

19. Можем ли да храним нашето бебе и без месо?

Да, само трябва да внимавате зеленчуковото пюре или каша да съдържа достатъчно желязо. Какво може да замести месото: 10 грама богати на желязо пълнозърнести ядки (овесени ядки или просо). Освен това е добре да се дават много зеленчуци, богати на витамин С (броколи, цветно зеле или аптекарски копър). Витамин С спомага за по-лесното усвояване на желязото от зеленчуците.

20. Кога можем да заменим храненето с каша или пюре с нормална храна?

Дори и най-въодушевеният унищожител на каша или пюре все някога ще поиска в чинията си от това, което ядат мама и татко. От десетия месец може да започнете вместо каша да предлагате тънко намазан сандвич със сирене или кашкавал и малка чаша мляко. В зависимост от броя на зъбките, които вече има детето, то може да гризка сурови зеленчуци или да яде ситно нарязан шницел от пуйка – всичко е позволено. Важното е: яденето както и преди не бива да съдържа подправки или да е подсолено.

ТРИ ФИНИ КЛАСИЧЕСКИ КАШИ

С даването на добавката млечните хранения постепенно се заместват с хранения с каша. Ето и трите класически рецепти:

Зеленчуково-картофена месна каша (най-рано от 5 месец)
90-100 г зеленчуци
40-60 г. картофи
30-45 г плодов сок
20-30 г месо
8-10 г растително масло
Месото се сварява в малко вода, нарязва се на ситно и се пасира. Зеленчуците и картофите се нарязват на ситно и се задушават във вода или в бульона от свареното месо. Всичко това се пасира заедно с плодовия сок, растителното масло се добавя чрез разбъркване.

Млечно-житена каша (от 6 месец)
200 мл пълномаслено мляко
20 г пълнозърнести овесени ядки или грис
20 г плодов сок или плодово пюре
Млякото се сварява с ядките или гриса, добавя се сока (или плодовото пюре) чрез разбъркване.

Житено-плодова каша (от 7 месец)
20 г овесени ядки
90 г вода
100 г пресни плодове
5 г растително масло
Ядките се сваряват във вода, плодовете се пасират и заедно с мазнината се добавят чрез разбъркване.

Кристиане Бьоргер
По материали на http://www.eltern.de
превод от английски: Дани Миткова