Търсене:

Начало > Инфо > Раждане > Подновяване на половия живот

Секс след раждането

Докато Вашият сексуален живот по време на бременността може да продължи нормално, сексът след раждането вероятно е последното нещо, за което си мислите.

Причините за това са разнообразни. Раждането е физически изтощаващ и много емоционален процес, така че е естествено, Вашето тяло да се нуждае от известно време за възстановяване. В допълнение, нивата на хормоните се променят значително след раждането и разбира се, ще се нуждаете от известно време за адаптация към бебето.

Защо не изпитвате необходимост от секс?

Нормално е да не изпитвате необходимост от секс в продължение на дни или седмици след раждането. Някои лекари съветват, да изчакате с половите контакти до първият гинекологичен преглед след раждането – 6 седмици, но обикновено това е презастраховане. Въпреки това, би трябвало да изчакате до окончателно спиране на течението след раждане. Това може да отнеме от 2 до 6 седмици, а вероятно при някои жени и повече. Би трябвало да изчакате до пълно зарастване, ако сте родила с цезарово сечение, ако имате шевове или при раждането е използван форцебс.

Някои от причините, поради които не изпитвате желание за секс са:

 • Умора и общ дискомфорт.
 • Болка или напрегнатост, причинени от направените шевове след раждането.
 • Понижено естествено “смазване”, продължаващо около 8 – 10 седмици след раждането, обикновено, когато родилката кърми. Бихте могли да си купите “смазващ гел” от аптеката, ако е необходимо.
 • Чувствате се неатрактивна, поради физическите промени след раждането. Упражненията могат да помогнат.
 • Тревоги от настъпилото майчинство и безпокойство за бебето.
 • Безпокойство за плачещото през нощта бебе.
 • Загуба на либидо от страна на партньора Ви. Това е често срещано явление и не трябва да бъде приемано лично – помнете, че Вашият партньор също се адаптира към бебето.
 • Имате чувството, че сте бременна – контракциите могат да продължат, докато кърмите. Не забравяйте да говорите с Вашия гинеколог за използването на подходящи контрацептивни средства, още на първия гинекологичен преглед след раждането.

Кога би трябвало да възстановите нормалният си сексуален живот?

Няма “железни” и бързи правила, кога желанието Ви ще се върне или кога да възстановите сексуалният си живот – при различните хора е различно. В общият случай може да възстановите сексуалният си живот веднага, след като се почувствате физически и емоционално готова, като вероятно най-добре да потърсите съвет от гинеколога си, преди да напуснете родилния дом.

Помнете, че партньорът Ви също може да не изпитва желание за секс. Трябва заедно да обсъдите въпроса, за да разберете, кога и двамата сте готови да възстановите сексуалния си живот. Добра идея е да обсъдите и други проблеми, ако имате такива.

Възстановяването на сексуалният живот има своите предимства. Хормоните, отделяни по време на секс причиняват контракции, които помагат на матката да се върне в нейното нормално състояние и разбира се, възобновяването на физическата близост може да помогне за общото възобновяване на физическата и емоционалната близост между двама Ви.

За контрацепцията

След раждането овулацията може да започне по всяко време, дори ако кърмите. Заедно с партньора си трябва да говорите с Вашия гинеколог за подходящи контрацептични средства.

Контрацептивни таблетки, които съдържат естроген не се препоръчват за кърмачки, тъй като могат да намалят отделяното количество мляко. Съществуват таблетки, съдържащи само прогестоген, но на този етап не са изследвани страничните им ефекти върху бебетата. До Вашият първи гинекологичен преглед – 6 седмици след раждането, единствената алтернатива са презервативите, използвани съвместно с контрацептивен гел или крем. На този преглед може да дискутирате с Вашия лекар използването на диафрагми или други контрацептични средства.

Съвети

 • Споделете с партньора си, как се чувствате. Бъдете нежни един с друг и изграждайте нещата постепенно. Избягвайте дълбоко проникване или орален секс първите няколко пъти.
 • Отделяйте повече време за целувки, милувки и любовна игра.
 • Докато нивото на хормоните Ви не се върне до нормалните си стойности, влагалището Ви няма да бъде добре “смазано” по естествен път, така че опитайте с използването на подходящ гел.
 • Ако сте имали епизиотомия или шевове, кажете на партньора си, ако изпитвате болка.
 • Топла баня, масаж и гел за “смазване” могат да помогнат.
 • Опитайте различни позиции, ако чувствате дискомфорт.

По материали на www.essentialbaby.com.au