Търсене:

 

Начало > Инфо > Бебе > Смяна на пелените

Смяна на пелените

Смяната на пелените след прибиране от родилния дом може да се превърне в истинско предизвикателство за родителите. Бебетата реагират по различен начин на този процес – някои стоят кротко, други мърдат непрекъснато, а трети протестират и плачат. В началото преобуването на бебето изисква много усилия. Ето няколко възможности да превърнете смяната на пелените в лесно и приятно занимание:

  • Избор на подходящо място за преобуване на бебето. Може да правите това на специална или обикновена маса, на пода, плота в кухнята. Важното е повърхността да е твърда. Всяко от посочените места има своите преимущества и недостатъци. Ако изберете специална за целта маса, то височината и трябва да е на Вашата талия, за да избегнете преумората и напрежението. Преимуществото на пода е, че бебето никога не може да падне и да се нарани.
  • Осигурете си постоянен контакт с бебето по време на смяната на пелените. Никога не оставяйте бебето без надзор върху масата, за да го предпазите от падане. Винаги поставяйте едната си ръка върху него за да сте сигурни, че то няма да се претърколи и падне от високо. Ако в това време телефонът звънне, оставете го – нищо в този момент не по-важно от Вашето дете и неговата безопасност. Това време е само Ваше, време за близост и ласки.
  • Превърнете времето за смяната на пелените във време за забавление и общуване. Говорете на Вашето бебе по време на преобуването. Описвайте всяко Ваше действие, назовавайте частите на тялото му, пейте му песнички, усмихвайте му се. Вашето бебе няма да остане безразлично към тази покана за общуване и по свой собствен начин ще Ви отговори.
  • Преди да започнете смяната на пелените предварително си пригответе всичко необходимо за това. За да не оставяте бебето без контрол предварително си пригответе чиста пелена, кърпи, лосион, пудра или друго необходимо и след това действайте. На по-голямото бебе може да дадете да държи позабравена играчка и по този начин да ангажирате вниманието му докато смените пелената.
  • Бъдете предпазливи при употребата на мокри кърпички, особено през първите няколко месеца от живота на Вашето бебе. Много често чувствителната кожа на новороденото реагира със зачервяване на кремовете и лосионите съдържащи се в тях. В този случай може би е по-добре да използвате чиста, топла, мека и предварително навлажнена кърпа. На един по-късен етап може да се върнете към употребата на фабрично навлажнените кърпи с предпочитаната от Вас марка.
  • Почиствайте бебето добре. Запомнете, че почистването трябва да е в посока от гениталиите към дупето (от пред назад) за да се избегнат вторични инфекции от изпражненията.
  • Ако въпреки всичко това кожата на бебето се зачерви, нанесете крем против подсичане (Вашият лекар ще Ви предпише подходящ такъв). Той ще предпази кожата от вторични инфекции като играе ролята на бариера. За да предпазите бебето от подсичане може да използвате крем, мехлем или лосион богат на витамини, ланолин и вазелин.
  • Бъдете внимателни при смяна пелените на момченцата, защото може да бъдете изненадани от напикаване още преди поставянето на чистата пелена. Винаги поставяйте мека кърпа върху пениса му докато не позиционирате пелената коректно. По този начин ще избегнете нежелани изненади.
  • Поставяне на пелените коректно. Това зависи от типа пелени: дали са платнени или за еднократна употреба. Пелените трябва да са поставени нито прекалено стегнато около бебето, нито много свободно. Ако са прекалено свободни може да се получи “пропуск” и по този начин и най-сигурните пелени могат да не изпълнят предназначението си.
  • Смяната на пелените може да направите преди или след хранене на бебето. Имайте предвид, че често новороденото има изхождане почти веднага след хранене, но при преобуването има вероятност то да повърне част от приетата храна. Не рядко по време на или след храненето новороденото заспива и поради тази причина смяната на пелените тогава е невъзможна. Наблюдавайте Вашето бебе и се съобразете с неговите предпочитания и темперамент.