Търсене:

 

Начало > Инфо > Татко > Първи месец от бащинството

Първи месец от бащинството

Поздравления! Вие вече сте татко. След прибирането в къщи с новия член на Вашето семейство, вероятно изпитвате гордост, обич и радост. Какво следва след това?

Подготовката за раждането вероятно е ангажирала изцяло вашето внимание през последните няколко седмици. Поради тази причина много от бъдещите татковци не се замислят какво ще стане след като се приберат вкъщи майката и бебето. Раждането също поражда интензивни емоции. Вие имате нова, важна роля в своя живот – тази на баща. Бременността и раждането са началото на едно продължаващо цял живот “пътуване” към бащинството. Вие ще се нуждаете от няколко месеца или може би от цяла година за да разберете Вашата нова роля.

В днешно време на повечето от бащите им се налага да помагат в грижите за бебето още от самото начало. Днес, както майките, така и татковците обикновено работят на пълен работен ден. Както жените допринасят за финансовата стабилност на семейството, така и татковците помагат в грижите за бебето и домакинството.

Помнете, че първият месец от живота на бебето е невероятно изживяване. Има милиони нови неща, които трябва да се научат. Бебето се нуждае от почти 24 часово наблюдение. Вие можете да научите всички основни неща, необходими за грижите за бебето - смяната на пелените, държането и къпането на Вашето бебе, помощ при кърмене или приготвянето на адаптирано мляко. Извършването на тези неща заедно ще Ви помогне и на двамата да се почувствате по-сигурни при грижите за новороденото и ще ви помогне да развиете добра координация заедно. Запомнете, че при грижите за първо бебе в семейството, родителите се учат в “движение”.

Като мъж вероятно Вие сте свикнал да “контролирате ситуацията” и да знаете как “да решите проблема”, но като татко-новобранец не винаги ще знаете всички отговори. Също като бебето, което бавно се учи да се адаптира към света около него, Вие се нуждаете от време за да осмислите и се адаптирате към новата си роля на татко.

Би следвало да имате в предвид, че след раждането промените в тялото на майката продължават и не трябва да приемате лично променливите и настроения. Запомнете, че като и помагате, Вие помагате и на бебето.

По-долу са дадени някои полезни съвети за първия месец от бащинството:

Свързани с бебето:

  • Научете се да държите Вашето бебе, така че да му е комфортно. За да оригнете бебето, го сложете с корем, опрян към Вас и с нежно го потупайте или потъркайте по гърба.
  • Говорете с бебето си. Сложете бебето в скута си и погледнете в очите му, говорете му или му пейте нежно.

Свързани със съпругата/партньорката:

  • Проверете имате ли на разположение удобно място, където майката да кърми. Това може да е люлеещ се стол, удобен диван, фотьойл и др.
  • Помогнете и в подготовката за хранене на бебето: поставяне на възглавници, затопляне на млякото и др.

Свързани с Вас:

  • Помогнете при оригване на бебето след като се нахрани.
  • Говорете със съпругата си относно плана за роднински и приятелски посещения. Оставете си време за да се почувствате комфортно с бебето.
  • Не се смущавайте в случай, че не знаете нещо. Как бихте могъл да го знаете? Това, което е от значение е да имате желание и интерес за да напреднете.

По материали на Pregnancy.org