Търсене:

 

Начало > Инфо > Бебе > Смукане на палец

Смукане на палец

Навикът е особеност на характера, която се повтаря отново и отново. Навиците могат да се развият за забавление, ако на децата им е скучно или по-често срещано е да се утешат и успокоят при страх, тревога и безпокойство. Смукането на палец е нормален феномен в ранното детство. Смукането на палеца се появява предимно, когато детето е гладно, притеснено, самотно или задоволява желанието си за смукане. Това е съвършено нормално при деца до една годишна възраст.

Каква е причината?

При децата, смукането на палеца е обикновено самоуспокояващо поведение, което има приятна връзка със сукането и спирането на глада. Този навик може да се проточи за по-дълъг период заради тази положителна нагласа.

Гладното дете може не само да постави палеца, но и цялата ръка в устата си. Понякога детето е способно да изпие млякото в бутилката си много бързо и тъй като няма какво друго да прави, то ще си смуче палеца. Това е защото смукането го утешава и успокоява.

Обикновено бебетата, които са кърмени е по-малко вероятно да смучат палците си, от колкото изкуствено хранените бебета. Това е така, защото бебето получава млякото си по-бързо от бутилката и не е способно напълно да задоволи импулса за сукане. Затова детето прибягва до смукане на палеца. Кърменото бебе също е възможно да смуче палеца си, ако неговият инстинкт не е задоволен напълно. Децата, които не са смукали палец до една годишна възраст, рядко го правят по-късно.

По-голямото дете често не забелязва, че си смуче палеца. Детето вероятно няма да си прекарва времето в смукане, ако има в къщи добри занимания и развлечения. Често емоционален проблем го кара да смуче палеца си.

Ако детето се бори с това, ако е добре хранено и има играчки за да се занимава, то скоро ще престане да смуче палеца си. Смукането на палеца за малко, докато заспива или когато детето е уморено трябва да бъде позволено.

Ами ако детето продължава да си смуче палеца?

Съвършено нормално е за малко дете да смуче палеца си или да си гризе ноктите. Смукането на палеца за малко, докато детето заспива или когато е уморено трябва да бъде позволено. Повечето ходещи на училище деца имат тези навици. Тези несъзнателни, нервни привички обикновено са причинени от напрежение. Не се опитвайте да спрете това със сила или присмех. Детето ще се научи само да се контролира докато расте. То ще започне да обръща внимание на външния си вид и да се учи на подходящо обществено поведение.

  • Спокойно покажете какво не харесвате в поведението му и защо. Този подход може да бъде използван с деца по-малки и от три години. Не му се карайте и не мъмрете. Наказанието, присмиването или критиката могат да влошат нещата.
  • Започнете действието “да пречупиш навика”. Питайте детето какво мисли, че то може да направи за да спре навика или ако то изобщо иска да го спре.
  • Децата имат много енергия. Дайте им хартия, молив, глина или кал за моделиране, кубчета за построяване, пъзели и други неща. Това ще ангажира вниманието и ръцете им. Ако, след пет годишна възраст, детето си смуче палеца често, без каквато и да е очевидна причина, консултирайте се с вашия лекар и тогава би следвало да заведете детето при детски психолог.

Помогнете на детето си да остави навикa

Докато децата растат и се развиват, тяхната нужда за смукане обикновено намалява, най-често в периода от 6 до 8 години. Сериозните емоционални разстройства или свързани със стрес проблеми карат детето да смуче палеца или да използува биберон за дълго време. Също е възможно, детето да е едно от малкото, които не могат да спрат смукането. Така или иначе, повечето деца спират навика през деня малко след като започнат училище поради натиска от другите деца. Същите тези деца могат все още да си смучат пръста докато заспиват или се успокояват когато са притеснени и объркани. Това обикновено го правят тайно и не причинява никаква емоционална или физическа вреда. Принуждавайки детето да спре смукането може да му навреди повече, отколкото да помогне.
За да помогнете на детето да спре смукането на палеца, първата стъпка е да го игнорирате! Най-често, то изчезва с времето. Суровите думи, дразненето или наказанието могат да разстроят детето и навика да се задълбочи. Наказанието не е ефективен начин да се отървете от навиците. По-големите деца (над 3 години) могат да използват смукането за да облекчат скуката. Опитайте се да ангажирате детето с някаква дейност, която то намира за интересна. Награждаването на доброто поведение е най-добрият начин за промяна. Хвалете и награждавайте детето когато не смуче палеца си или не използва биберон.
Ако горните мерки не работят, педиатърът ви може да препоръча да пробвате нещо, което ще напомня на детето за навика. Например, като пластична лента /лентата може да е от плат, найлон и др. материал/, която да се увие около палеца или "пазач на палец", който е нагласяем пластмасов калпак и се поставя на палеца. Детето трябва да бъде веднага запознато с третирането, което е избрано. Преди да използувате тези методи, непременно трябва да ги обясните на детето. Ако те го плашат или изнервят, спрете ги веднага.

Смукането на палеца засяга ли зъбите?

Постоянното, мощно и силно смукане на палеца може да увреди зъбите - горните зъби ще изскачат напред, а долните навътре или назад. При децата под пет годишна възраст, смучещи палеца си вредата е главно на млечните зъби и не трябва да се безпокоите твърде много за това. Но ако този навик продължи и след пет годишна възраст, постоянните зъби също ще бъдат засегнати и това ще доведе до скъпо зъболечение на деформираните зъби.

Кога да търсим професионална помощ?

Повечето навици отшумяват самички и не изискват професионална помощ. Но ако навикът засяга физически или социално вашето дете или продължава дори след като вие сте използвали всички възможни техники, това може да се дължи на по-сериозна, емоционална или физическа причина. В тези случаи вие трябва да се консултирате с вашия педиатър или професионалист – психолог.

По материали на http://www.doctorndtv.com
превод от английски: Краси Николова