Търсене:

 

Начало > Инфо > Зачатие > Факти за овулацията

Факти за овулацията

За много жени забременяването може да се окаже трудно. С помощта на много методи, до които имате достъп, вие можете да се справите с тези трудности и да имате успешна бременност.

Защо е толкова важно да следите своята овулация

Овулацията и бременността вървят ръка за ръка. Имплантирането на оплодената по време на овулация яйцеклетка води до бременност. Първата стъпка към бременността е да започнете да се интересувате от вашия цикъл. Цикълът на всяка жена е уникален, следователно трябва да започнете да следите вашия менструален цикъл и да внимавате за симптомите на овулацията.
Най-доброто време да забременеете е по време на овулацията или 1-2 дни преди нея. Новоотделената яйцеклетка живее 12-24 часа и затова е наистина важно да опознаете вашия цикъл задълбочено. Благоприятният за зачеване момент е кратък, така че се запознайте с някои от методите за предсказване на овулацията.

Симптоми на овулацията

Вгледайте се в тялото си за някои естествени сигнали за овулация. Те включват промените в цервикалната слуз и болките при овулацията.

Цервикална слуз
През менструалния ви цикъл ще претърпите промени в честотата и консистенцята на цервикалната слуз. Тази слуз служи за среда, в която семенната течност лесно преминава в матката. Следователно най-благоприятната консистенция, през която спермата може да премине, е хлъзгавата-нещо, подобно на суров яйчен белтък. Тази консистенция се забелязва по време на овулацията.

Болки при овулация
Симптомите на овулацията включват болки, които се появяват преди, през и след овулационния период във вашия менструален цикъл. Болката е центрирана ниско вдясно в коремната област и може да продължи от няколко часа до дни. Въпреки че тези болки могат да ви подскажат за наличието на овулация, не трябва да разчитате основно на тях да ви помогнат да заченете. Болките при овулация могат да се използват като второстепенни симптоми - т.е., взети заедно с много други симптоми на овулацията, те могат да създадат много по-точна представа за вашата плодовитост.

Базална телесна температура
Следенето на вашата базална телесна температура (БТТ) ще ви помогне да забележите по-високата температура, която тялото ви има, преди и по време на овулация и по този начин ще ви помогне да отчетете дните на вашата овулация.
Използвайки термометър, специално предназначен за измерване на базална телесна температура, отчетете показанието му в началото на всеки ден, веднага след като станете от леглото. Опитайте се да измервате температурата си по едно и също време всеки ден – настройването на аларма (на часовник) може да ви помогне да бъдете по-точни в измерванията. Някои термометри дори издават звук, за да покажат измерването на най – висока стойност на температурата.
Веднъж, след като сте отчели показание, запишете го във вашата овулационна таблица. Температурата се влияе от употребата на алкохол, тютюнопушенето и от треска или грип; затова бъдете сигурни, че сте взели под внимание възможни трети променливи величини, които биха повлияли на температурата ви. Едно покачване на температурата от 0.4  до 1.0  градуса през следващите няколко дни ще покаже, че е настъпила овулацията ви. Проучването на тези овулационни таблици ще ви помогне да забележите особеностите в менструалния ви цикъл и ще ви помогне да улесните зачеването.

Овулационен календар

Овулационният календар ще ви помогне да опознаете овулационния си цикъл, да определите кога имате най-голям шанс да забременеете и може да покаже кога е термина на вашето бебе. Една жена може дори да използва овулационния календар, за да се предпазва от бременност.
Овулационният календар, наричан и овулационен калкулатор, е по-полезен за жените, чийто менструален цикъл е редовен. Тогава той действа, като въведете само първия ден на последната ви менструация и дължината на цикъла. С тази информация повечето овулационни календари ще ви покажат степента на плодовитост, в какви дни можете да използвате тестове за бременност и, ако сте бременна, кога ще е термина на вашето бебе. За да улесни вашата работа, съществува също и безплатен софтуер, който можете да изтеглите и който ще ви помогне да следите овулацията си.

Принадлежности за предсказване на овулацията

Технологията ни е предоставила внушителен брой тестове, към които да се обърнем, когато се опитваме да открием времето на овулацията си.
Принадлежностите за предсказване на овулацията (ППО) могат да се използват по средата на цикъла, приблизително около овулацията ви, за определяне на точния момент. ППО работят чрез измерването на лутеинизиращия хормон (LH) в урината ви. Преди овулацията ще забележите покачване на нивото на LH. Покачването в нивото на LH се появява приблизително 36 часа преди овулацията. Тогава е перфектният момент да заченете.
Овулационните тестове-лента са лесни за употреба и са много чувствителни. Всъщност те могат да ви дадат повече от 99% точност при предсказване на овулацията. Най-доброто време да използвате тези тестове е между 2:00 и 8:00 часа. Не се препоръчва да се ползва първата сутрешна урина. Половото сношение през деня на покачване на нивото на LH и двата дни след това ще ви помогне да забременеете успешно. В случай на закъсняла овулация, продължете сношенията до три дни след покачването на нивото на LH.

Овулационни микроскопи или слюнкови тестове

Така както цервикалната слуз се променя през овулацията, така се променя и слюнката. Овулационните микроскопи тестват вашата слюнка, за да ви покажат най-фертилното време в месеца. През овулацията повишаването на естрогена увеличава солеността на слюнката. Това променя конструкцията на слюнката и образува кристални структури, които могат да се видят през овулационен микроскоп.
Сутрин първо тествайте слюнката си, преди да пиете вода, да си измиете зъбите или да ядете. Мострата слюнка се събира чрез остъргване на езика и след това се поставя на микроскопско стъкло. Запишете резултата във вашата таблица на плодовитост. За разлика от принадлежностите за предсказване на овулация (ППО) овулационният микроскоп отчита промените в градусите в слюнката ви, за да представи една динамична таблица на плодовитостта. Той отбелязва преходната фаза в менструалния ви цикъл – периода, когато вашето тяло се подготвя за овулацията. Това ви позволява да оцените нюансите на менструалния си цикъл. По тази причина овулационните микроскопи са перфектни за жените, чийто цикъл е нередовен.
Естествено, че употребата на комбинация от методи и продукти за тестване на овулацията е най-добрият начин да добиете подробна картина на вашата плодовитост. Това, от своя страна, ще ви доведе до успешна бременност.

По материали на http://www.pregnancy-info.net
превод от английски: Стефка Борисова