Търсене:

Начало > Инфо > Бебе > Отново в къщи

Отново в къщи

За майчинството няма точна рецепта, въпреки, че има много книги и информация за това. Вие сама трябва да се научите (заедно с Вашето бебе) на много неща. Намирането на правилна реакция в правилна реакция в конкретния случай, може да бъде трудно за двама Ви, което в повечето случаи води до допълнителен стрес за Вас. Не могат да се предвидят всички неочаквани събития и ситуации свързани с майчинството и поради тази причина не можете да бъдете напълно подготвена за изпълнението на тази важна мисия.

Въпреки това съществуват различни начини за преодоляване или поне намаляване на чувството за безпомощност в първите няколко месеца след раждане на бебето. Ето някои от тях:

  • Направете си списък на дейностите през деня, като ги степенувате по важност. Постарайте се всяка сутрин да напишете всички задачи за решаване през деня. Степенувайте ги по важност, опитайте се да елиминирате по-маловажните от тях за да Ви остане повече свободно време за тези, които биха могли да възникнат ненадейно. По този начин ще си изградите един балансиран ритъм за деня.
  • Да го направим по-късно. Не може да очаквате изрядност във всичко, особено ако наскоро сте станали майка. Например, ако са останали непрострени вече изпраните дрехи, кажете си, че ще го направите по-късно (когато бебето спи или спокойно си лежи в леглото). В случай, че поради една или друга причина отново отложите това, разведрете с хумор. Представете си, че освен дрехите за простиране Ви очакват куп неизмити съдове и гладен съпруг.
  • Време само за себе си. Въпреки, че това изглежда невъзможно, “откраднете” малко време само за себе си. Когато бебето заспи, легнете за малко и Вие, вместо да свършите част от домакинската работа. Ако имате баби под ръка без колебание ги оставете да се порадват на бебето, а Вие релаксирайте и се погрижете за себе си.
  • Поздравете се. Когато всичко се обърка погледнете на себе си през очите на Вашето бебе: за него Вие сте най-добрата, най-обичаната и нач-красивата майка на света.