Търсене:

Начало > Инфо > Бебе > Готово ли е Вашето бебе за захранване?

Готово ли е Вашето бебе за захранване?

В случай, че бебето Ви огладнява след 2 часа след последното хранене с мляко, това е знак, че само то не му е достатъчно и може да опитате захранване (въвеждане на твърда храна) с каша или плодово пюре. Захранването може да започне в интервала от четири до шест месечна възраст на бебето. Трябва да се отбележи, че не всички бебета са готови за тази промяна по едно или също време от развитието си.

Преждевременното въвеждане на твърди храни може да предизвика алергични реакции.

За да имате успех с въвеждането на новата храна е необходима и известна зрялост на храносмилателната система на бебето. До четири месечна възраст тя не е готова да приема друга храна, освен млякото (кърма или адаптирано).

Преди да пристъпите към захранване, консултирайте се с Вашия лекар.

Предлагаме Ви няколко акцента, при наличието на които бебето може би е готово за захранване:

  • Бебето е удвоило теглото си от раждането. Например – родено е с тегло 3,500 кг. и е достигнало вече 7 кг.
  • Консумацията на мляко е в по-голямо количество от средно-дневните норми за възрастта му. На четири месечна възраст едно бебе обикновено приема около 140 мл. мляко на хранене или около 850 мл. на ден. Ако Вашето бебе приема над 950 – 1000 мл. мляко дневно, вероятно само то не му е достатъчно.
  • Бебето може да хваща различни предмети и играчки (дрънкалка, гумена или плюшена играчка) и да ги слага в устата си. Това е знак, че то е готово да опитва и други вкусове, освен този на млякото.
  • Бебето Ви наблюдава с интерес, когато се храните и като че ли иска да опита от храната, отваряйки уста

Запомнете все пак, че основната и най-необходимата храна за вашето бебе до около едногодишна възраст си остава кърмата или обогатените с желязо адаптирани млека.