Търсене:

Начало > Инфо > Бебе > От три до шест месеца

От три до шест месеца

Третият месец бележи момент на преход.

В началото му бебето се опитва да достигне предметите. Това движение сочи преминаването от пасивно и непроизволно поведение към активно боравене с нещата и изуча­ване на околната среда.

През първите три месеца новороденото изследва вселе­ната с очите, ушите и разбира се, с устата си, когато суче. Оттук нататък ще я изследва с ръцете си. Ще започне да проявява онова, което д-р Гезел нарича „жажда да пипа". Бебето обожава да хваща и опипва предметите, да борави с тях. На около четири месеца ръцете му придобиват голямо значение. Дотогава е открило благодарение на зрението си, че предметите имат форма и цвят. Ето че сега започва да установява чрез ръцете си, че предметите имат и други ка­чества - мекота, твърдост, консистенция.

Ученият, който изучава физическия свят, не е по-жаден и любопитен от четиримесечното бебе, опитващо се да раз­бере дали предметите, които може да хване и държи, са твърди или меки, грапави или гладки, сухи, влажни или пухкави. Така че дайте му възможност да провери. Поста­вете в близост до ръката му различни предмети и го оста­вете да ги опипва, докосва и мачка. Парчетата плат, които сте приготвили, ще бъдат особено оценени.

Точно на тази възраст бебето започва всичко да слага в устата си. Всъщност устата се явява един от главните се­тивни органи, чрез които бебето проучва своята вселена. И това продължава години наред. Все едно, че малкото си казва: „Няма да разбера истински на какво прилича това нещо, ако не си го сложа в устата." Затова е много важно на този стадий да гарантирате максимална сигурност на средата му. Ще трябва да отстраните чупливите висулки и красивите остри предмети, които би могло да лапне (те бяха отлични за визуалното изследване от предишните месеци). Сега му дайте здрави предмети, които не може да глътне и с които не може да се задави.

Точно сега дрънкалките стават актуални. Идете в мага­зин за играчки и купете най-различни. Има една играчка, предназначена за по-големи деца, която бебетата между три и шест месеца обичат да хапят .и опипват - това е еластич­ната гумена кукла, която се извива на всички страни. Гуме­ните играчки, които се стискат, също добре подхождат за тази възраст. Но внимавайте с онези, които имат метали­ческа свирка - тя може да бъде изтръгната или да се откъсне при употреба и детето да се задави с нея.

После идва моментът, когато детето ви иска да си играе с меки на питане играчки или кукли, които да гали. Внима­вайте със стъклените очи - току-виж ги изскубнало и ги натикало в устата си. И тук има опасност от задавяне. Мо­жете да купите „кукли за галене" от магазина за играчки. Или сами да измайсторите такива. Миещата се повърхност направете от стари кърпи за лице или от гумирана мате­рия. Парчета гума, дунапрен или дори някой стар найлонов чорап ще ви послужат за гарнитура.

Не се ограничавайте с магазина за играчки - обиколете и. щанда с предмети за домашни любимци! Гумените кости и хлопките забавляват бебето не по-малко от кученцето.

Възрастта, в която бебето може да се постави в кошарка, е някъде между три и четири месеца, преди да се е научило да сяда, преди да е започнело да пълзи и да е осъзнало сво­бодата, която предлага обширната повърхност на пода. Ако го сложите в кошарка по-късно, то може да я възприеме като затвор. Разположете кошарката там, където работите, в дневната или кухнята, там, където бебето по-добре ще се възползва от компанията ви и ще гледа какво става около него. А може и да си стои в нея далеч от вас и само да се забавлява с играчките си.

д-р Фицхю Додсън
Из книгата "Изкуството да бъдеш родител", 2000 г.
преводач: Росица Ташева
с любезното съдействие на ИК "Колибри"