Търсене:

 

Начало > Инфо > Татко > Осми месец от бащинството

Осми месец от бащинството

През осмия месец от бащинството Вие ще забележите, че бебето общува много повече с Вас. То вече може да Ви разпознава и дори започва да показва своите чувства, когато сте заедно. Вие все по-добре разбирате, когато чрез плача си се опитва да Ви каже нещо.

През осмия месец бебето може да бъде по-авантюристично настроено и да иска да пипа или проучва неща, които могат да бъдат опасни за него. Започнете да го наблюдавате по-внимателно. Вие също може да се почуствате по-авантюристично настроен и да прекарвате с бебето по-дълго време в парка или да предприемете с него по-дълго пътешествие с кола, за да посетите приятели.

Бебетата растат и се развиват различно. През осмия месец някои от тях просто започват да бъдат по-мобилни, докато други започват да се придържат към мебелите и да “пътешестват” наоколо, като дори се опитват да ходят самостоятелно. Татковците също “се развиват” по-различен начин. Докато някои от тях могат да излизат с бебето сами и да се чувстват уверени, други все още се нуждаят от списък (изготвен от техните съпруги) с нещата, за които трябва да внимават. Тъй като мъжете са “научени” да бъдат независими, често не търсят помощ от своите съпруги или не приемат това, което могат да споделят с тях относно родителството.

Проучвания върху родителството показват, че родителя, който прекарва повече време с бебето, независимо дали това е майката или бащата, често е по-чувствителен към нуждите на бебето. Ако това е майката, то Вие, като баща трябва да бъдете отворен за научаване на това, което е наблюдавала и да оцените предложението. Твърде често, като мъж и баща можа би Вие се чувствате неудобно да потърсите съвет или помощ. Трябва да знаете, че от Вас не се очаква да знаете всичко. Работете в екип с Вашата съпруга в това приключение - родителството. “Работата в екип” е ключа за успешно преминаване през тази първа година.

През осмия месец Вие се уверявате в това, колко времеемко е да имате бебе. Плановете или ангажиментите с приятелите означават вземане под внимание на това, какво се случва с Вашето бебе. Плановете за вечеря или излизане навън се организират около дрямките и храненията. Понякога може да се чувствате така, като че ли съпругата Ви не е тази жена, която познавате. Може да сте сигурен, че превръщането Ви в семейство, особено на този етап означава да бъдете гъвкави. Загубата на непринудено поведение във Вашия живот е реална. Научете се да бъдете гъвкав и отворен за новия установен ред при превръщането Ви в семейство. Простото “нека да го направим” може да доведе до дълбоко задоволство и удовлетворение. Бъдете търпелив и бащинството ще Ви донесе чувство на удовлетвореност, което произтича от срещата с едно от най-големите предизвикателства на живота.

По-долу са дадени някои полезни съвети за осмия месец от бащинството:

Свързани с бебето:

  • Удрянето и разхвърлянето на играчките са акцентите в този месец. Дайте му пластмасови чашки, с които да си играе. Давайте му лъжица и чашка по време на хранене. Продължавайте да го храните, но му позволявайте да опитва и само.
  • То може би ще се зарадва на отражението си в огледалото.

Свързани със съпругата/партньорката:

  • Поговорете със съпругата си за семейния уикенд. Не правете планове, просто бъдете тримата заедно.
  • Говорете с Вашата партньорка за това, кои са най-големите промени за всеки един от Вас, като родител.

Свързани с Вас:

  • Имате ли един или двама приятели, с които да общувате от време на време? Кажете им, че намирането на свободно време е много трудно, когато имаш малко бебе. Обяснете им, че все още сте приятели, но превръщането Ви в баща изисква известни промени.
  • Попитайте баща си, дали първата година от родителството е била приятна за него и майка Ви.

По материали на Pregnancy.org