Търсене:

 

Начало > Инфо > Раждане > Какво да очаква жената при първо раждане?

Какво да очаква жената при първо раждане?

Има много вариации за това, какво е раждането за жената, която ражда за първи път. Времето на родилният процес е различно, но усреднено времето на активно раждане е 12 часа. При някои от жените раждането е “по-трудно” или “по-лесно” в сравнение с други жени, поради причини като разположение и големина на бебето; размер на таза и много други физиологични, емоционални и психологични фактори, които оказват влияние върху този процес. Всяка жена има своите собствени очаквания за раждането. На някои то изглежда като необходимо зло, което означава, че то трябва да завърши с най-малко дискомфорт. Други гледат на този процес като естествено, духовно и чудотворно събитие, през които биха искали да преминат с възможно най-малко интервенции. Общото между хората, очакващи дете е това, че те искат здрава майка и бебе. Тъй като ражданията са много различни пристъпете към този процес с вяра, че лекарят ще Ви помогне при вземането на решение, ако се случи нещо неочаквано. Курсовете за бременни са много полезни в обучението на родителите по въпроса какво е “нормално” раждане.

Всяка болница и лекар имат собствени ръководни принципи и лични предпочитания, които следват по време на наблюдение на бременността, раждането, обезболяващите лекарствени средства, позата по време на раждане и т.н. Важно е да дискутирате тези въпроси с Вашият лекар.

Първата фаза на раждането се нарича ранно или латентно раждане. То свършва и започва активната фаза, когато е налице 4 см. разкритие. Продължителността на тази фаза от раждането е варираща, тя би могла да продължи от няколко часа до няколко дни. Тази фаза основно се характеризира с контракции. Те могат да бъдат повече или по-малко болезнени, нерегулярни или регулярни , като те често спират или намаляват с промяна в активността на родовата дейност. Трудно е да се определи дали е настъпило ранното раждане или са все още “подготвителните” контракции. Единственият начин да се определи това е чрез проследяване за наличие на разкритие. За жената, раждаща за първи път, понякога е трудно да определи кога да отиде в болницата. Разговор с Вашият лекар може да Ви помогне да определите кога е настъпило времето за това. В началото на раждането ходенето  би могло да помогне, тъй като гравитацията помага на бебето да оказва натиск върху шийката на матката, което от своя страна учестява контракциите и ги прави по-регулярни. По някои път първата фаза на раждането може да бъде най-трудна, защото варира във времето и приема на болкоуспокояващи лекарства не е подходящо, защото може да забави родилният процес.

Когато пристигнете в болницата състоянието на бебето и контракциите ще бъдат проследени с помощта на фетален монитор. Към него са свързани два сензора, които се закрепват  към коремната област с помощта на платнени ремъци. Единият сензор следи пулса на бебето, а другия показва честотата и времетраенето на контракциите (той не показва колко силни са те). Лекарят Ви ще провери за наличие на разкритие, което ще му помогне да установи дали е настъпила активната фаза на раждане (той ще провери има ли изтичане на около плодните води).

Ако прегледът с монитора не показва нищо обезпокоително имате няколко възможности. Можете да вземете топъл душ или вана, което би Ви помогнало да се отпуснете. Някои жени предпочитат да ходят, което може да ускори родилният процес. Други искат да приемат обезболяващи лекарства. Обикновено имате избор между обезболяващи лекарства или епидурална анестезия. Обезболяващите се приемат лесно и действат бързо. Те няма да Ви освободят напълно от болката, а ще  намалят усещането Ви за силата на контракциите. Приемът им може да бъде повторен по време на раждането, но те не би трябвало да се приемат, когато раждането все още не започнало, защото някои от лекарствата ще достигнат и до бебето.  При епидуралната анестезия се инжектира медикамент в епидуралната област (не в гръбначния мозък), ниско долу в гърба. Медикаментът блокира нервите в долната част на тялото. Тази процедура се извършва от анестезиолог, като инжектираният медикамент не достига до бебето. При нея съществуват някои допълнителни рискове, обсъдете всички плюсове и минуси с Вашият лекар преди раждането. Ако приемате обезболяващи лекарства сърдечната дейност на бебето трябва да се наблюдава продължително.

Често родилният процес не напредва така, както се очаква. В този случай добре е да сте запозната с възможните интервенции. Средното разширение по време на активната фаза на раждането за жена, раждаща за първи път е 1 см. разширение за 1 час. Ако раждането не напредва нормално или са налице изтекли околоплодни води, лекарят ще поиска да Ви даде медикамент на хормонална основа за увеличаване (предизвикване) на контракциите.

След като получите разкритие до 10 см. време е да започне напъването. Средното време за първо раждане е 50 минути, но то може да варира от 10 минути до 3 часа. Напъването е “тежка работа”. Жените, на които е направена епидурална анестезия често имат силен подтик за напън, след като са получили пълно разкритие. Фазата на напъване може да бъде по-дълга на жени, на които е правена епидурална анестезия, защото е трудно да правят ефективно напъване, тъй като чувствителността им е намалена. Понякога напъните не са достатъчно ефективни, бебето е голямо или показва признаци за проблем. В такива случаи се налага допълнителна интервенция. В рамките на 30 минути  след раждане на бебето контракциите временно се прекратяват. После се възобновяват, но са безболезнени. Целта е да се отлепи и изгони плацентата, както и да се притиснат и затворят по естествен път кръвоносните съдове. На края, след цялата тежка работа раждането е приключило и започва родителството.

По материали на www.firstbabymall.com