Търсене:

 

Начало > Инфо > Кърмене > 10 съвета за нощно кърмене

10 съвета за нощно кърмене

През първата година от майчинството ще прекарате много време хранейки бебето през нощта, така че не е лошо да се настроите позитивно. През нощта имате две цели: да си починете вие самите и да отговорите на хранителните и емоционални нужди на кърмачето. Запомнете: щастлива майка и добре нахранено дете са целите едновременно на дневното и нощното кърмене. Тук са някои съвети, които са ни помагали за отглеждането на 8-те ни бебета, а също и някои съвети, които други майки са ни споделяли.

 1. Помнете целта на родителските грижи през нощта. Не можете насила да накарате детето да спи. Ролята ви като родител е да създадете условия, които предразполагат сънят да обземе детето естествено. Вярваме, че целите на родителските грижи през нощта са: бебето само да изгради здравословно отношение към съня, така че когато пораства, то да смята, че сънят е приятно нещо и да не се страхува да заспи. За да постигнете тази цел, ще трябва да положите много усилия да се научите да приспивате както вечер, така и през нощта, когато бебето се събуди. Всъщност, грижите ви и утешаването ще бъдат само част от вътрешните средства и бебето само ще се справи с останалото.
  Тази цел е много по-различна от това да учим бебето да спи през нощта колкото е възможно по-скоро като го лишаваме от родителска утеха, с други думи: да го оставяме да плаче. Това може да доведе до негативно отношение към съня. Много по-лошо: бебетата се научават, че не могат да разчитат на родителите си ако имат нужда от тях през нощта. А междувременно, майката и бащата губят от чувствителността си спрямо сигналите, които им подават децата.
  Какъв урок получават бебетата чрез метода да го оставим да плаче? “Те няма да дойдат, така че по-добре да се откажа” или “Няма значение как се чувствам аз”. По-малко настоятелните бебета се отказват доста бързо. След като не могат да разчитат, че родителите им  ще дойдат, те “се справят” и научават голям урок: “Трябва сам да се справя, няма кой да ми помогне”.
  Мислете за родителските грижи през нощта като за дългосрочна инвестиция. Сега инвестирате време през нощта и така след години ще си имате спестен. Децата ви ще спят по-добре, когато са по-големи и добрата връзка, която сте изградили с тях ще ви помогне да спите спокойно, когато те са тийнейджъри или младежи.
 2. Гледайте на нощното кърмене реално. Не си създавайте предварително нагласи как бебето ще спи през нощта. Така ще ви бъде по-лесно да се примирите с грижите през нощта. Може да имате спокойно бебе, което се храни на равни и предвидими интервали през деня и спи по 4-6 часови интервали през нощта (а за учените, които изследват съня, бебетата, които спят по 5 часа непрекъснато, означава че спят непрекъснато през нощта, ако те са на възраст под 6 месеца).
  Или може да имате бебе с чести нужди, което не се задоволява с нищо друго, освен чести хранения и успокояване през деня и нощта. И двата вида поведение са нормални. Също така, разберете, че когато бебето се буди често да суче, то го прави, за да се развива. Развитие не означава просто да расте; означава развитие в пълния потенциал – физически, емоционално и интелектуално. Почти всички бебета интуитивно знаят колко да сучат, за да се нахранят и успокоят. Помнете, че на тази възраст това, което бебето иска е това, от което се нуждае. Така че когато то се събуди през нощта да суче, уважете желанието му. Бебето наистина има нужда да суче. Всъщност, както по-късно ще видим, често-срещана медицинска причина за недоброто развитие на бебето е  недостатъчно хранене през нощта.
  Разбира се, част от нуждите на бебето през нощта са контактите с вас, и вие дори може да започнете да харесвате нощните кърмения. Тук е част от дневника, който си води Марта (съпругата на Д-р Сиърс, бел. пр.) докато кърми шестото ни дете, Матю: С нетърпение очаквам нощните кърмения. Това са специални моменти. Няма кой да ни притеснява, само Матю и аз сме. И двамата сме отпуснати можем да се наслаждаваме един на друг. Много ценя тези моменти, тъй като знам, че те ще отминат толкова бързо.
 3. Бъдете готови да опитвате различни техники за спане. Няма правилно или неправилно място, на което бебето да спи. Каквото и да правите, така че семейството да спи през нощта, то значи е подходящо за вас. Обстановката може да се променя през различните етапи от живота на бебето. Някои бебета спят много добре гушнати цяла нощ до мама, други като че ли спят по-добре в леглото си, а трети спят в различни комбинации: сами или с мама. Къде да спи бебето, трябва да решат мама, татко и бебето. Никой друг няма право да дава мнение. Направете както искате. Ето как една майка оценява спането си с бебето: “Вечерта след като се прибрахме от болницата, просто не можех да оставя мъничкото ми беззащитно бебенце в новото му легло. Вместо това, ние я взехме на топло и сигурно в нашето легло. На много хора им прави впечатление колко доволно и щастливо е нашето бебе през цялото време. Наистина вярвам, че този факт се дължи на това, че й давам да суче когато пожелае и че спи в нашето легло. В началото се колебаех дали постъпвам правилно като я вземам при нас, но педиатърът каза: “Направи каквото чувстваш, че трябва.” Това ми помогна да се насладя на съвместния сън с бебето.”
  Някои много чувствителни бебета са прекалено превъзбудени от присъствието на майка си и се нуждаят от малко пространство. Все пак, те не се чувстват добре в отделна стая. В този случай опитайте следното: бебето да е на една ръка разстояние за кърмене, но бебето и майката не са твърде близо (можете да си купите специално бебешко легло, наречено “Arm's Reach® Co-Sleeper® Bassinet”, което е предназначено за употреба точно до леглото на родителите.)
 4. Давайте на детето да суче често през деня. Когато бебетата растат, те стават по-заети през деня и забравят да ядат. Те наваксват пропуснатото през нощта. Това се случва на бебетата след 6-я месец. В този случай майката трябва да е тази, която кърми “на поискване” през 3 часа през деня, така че да не се налага често хранене през нощта.
 5. Напълнете стомахчето преди да легнете. Събудете бебето точно преди вие да си легнете. Ако бебето заспи на гърдата в 9, а вие си лягате в 10:30, то тогава бебето може да ви събуди в 11:00 или 11:30: точно тогава, когато едва сте успели да заспите. По-добре е да събудите бебето и да му напълните стомахчето преди вие да си легнете, така че и двамата да се насладите на по-дълъг интервал сън.  
 6. Предлагайте и двете гърди на хранене. Така и така трябва да храните бебето през нощта, можете да свършите цялата работа и да предложите и двете гърди. Има два начина да предложите и двете гърди, когато кърмите легнали. Едната е “прехвърляне през гръдния кош”. След като бебето е изсукало едната гърда, придърпайте го към гърдите си и го претърколете от другата страна. Наместете се удобно и тогава сложете бебето на другата гърда. Ако претъркулването на бебето ви се вижда прекалено голямо усилие за средата на нощта, то можете да наведете горното рамо към бебето и да нагласите нивото на горната гърда към главичката му.
 7. Сменете пелената преди хранене. Ако пелената на бебето е мокра или мръсна, сменете го преди хранене, така че то да заспи веднага след хранене. Този метод не е подходящ за бебета, които акат на всяко хранене.
 8. Да се освободим от бебето, което суче по цяла нощ. Някои бебета обожават да спят със зърно в устата си. След като напълнят стомаха с мляко, те продължават да сучат още няколко минути, половин час или по-дълго. Докато някои майки могат да спят спокойно през цялата нощ с бебето, закачено на гърдата (те са благодарни, че все пак то спи), други не могат да се отпуснат с бебето на гърдата. За да не събудите бебето докато махате зърното от устата му, постепенно освобождавайте зърното като пъхате показалец в устата му и нежно отваряте челюстите му. След като челюстите му се отворят, бавно изкарайте зърното от устата му като се пазите, в случай че то си затвори устата внезапно. Някои бебета ще се стреснат и ще се събудят, когато усетят липса на налягане в устата си. В този случай, докато нежно (или бързо) вадите зърното, веднага след като го освободите, бъдете готови да натиснете с показалец долната устна или брадичката и да задържите налягането достатъчно дълго, за да свикне бебето. Тогава бавно освободете натиска на пръстта си (ако сдържате дъха си през това време като че ли помага). Ако бебето започне да се буди, потупвайте го леко по стомахчето. Може да се наложи да го оставите да посуче още малко и пак да опитате.
 9. Да оригнем бебето, което се храни през нощта. Много бебета сучат по-спокойно през нощта. Те поглъщат по-малко въздух и няма нужда да бъдат оригвани.  Дори ако трябва да помогнете на бебето да изкара въздух след кърмене в легнала поза, няма нужда да ставате или сядате. Подкрепяйте бебето изправено с главичка и коремче срещу вашето тяло и потупвайте по гръба докато си оригне.  
 10. Изправете бебето под ъгъл около 30 градуса. Повечето бебета могат да сучат легнали на плоска повърхност, някои бебета имат гастроезофагеален рефлукс (ГЕР) и се събуждат със стомашни болки по време или след хранене. При храненето на бебета с ГЕР, земното притегляне е най-големият ви съюзник. Вместо да кърмите бебето в легнала позиция на плоска повърхност, издигнете бебето под ъгъл между 30 и 45 градуса и дръжте бебето изправено най-малко 30 минути след хранене докато земното притегляне изпразни стомаха.

Буди се за шише

Нашият петнадесет месечен син не иска да заспи без неговата “ба-ба”. После той се буди по два пъти на нощ и крещи за шишето си. Започвам да го мразя това шише” Бебетата харесват да ядат преди да заспят, независимо дали сучат от гърда или шише. И наистина много деца след 1 година се нуждаят от ядене точно преди лягане, за да изкарат до сутринта. Има няколко проблема, свързани с шишето през нощта. Бебето винаги свързва заспиването с шишето, също както кърменото бебе свързва съня с гърдата. Съществува един важен фактор за съня, наречен асоциации за сън. На бебето му трябва нещо или някой, каквото да свързва със заспиването и то очаква същото, когато се събуди и трябва отново да заспи. Тук ключът е даването на различни асоциации за сън, така че те да не привикват само към една.
Родителите също влизат в някаква нощта рутина. Гърдата или шишето вършат толкова добра работа, че и родителите привикват. Това е добре ако предлагате една и съща асоциация всеки път когато бебето заспива. Но ако искате бебето да заспива без “ба-ба”, предлагайте му различни асоциации. Например: дайте му шишето в люлеещ се стол; друг път му предложете плюшено мече, с което да заспи; следващия път: мама да го приспи; или татко. И така редувайте. Когато се събуди, може да заспи пак само ако гушка мечето. Или можете да използвате специална възглавничка за гушкане (продават се по каталог или в бебешките магазини), на която бебетата да поставят главите си. (Нашите бебета обичаха да си натискат главите в нещо или някой – това е спомен от утробата, който успокоява бебето, защото чувството им е познато). Бебето, което спи само, има нужда от повече асоциации-предмети  понеже няма живи такива.

Безопасност на бебето през нощта с шишето

Заспиването с шише мляко, адаптирано мляко или сок може да развали зъбите. За да откажете детето от шишето, опитайте с вода: постепенно разводнявайте съдържанието на шишето с все по-големи количества вода докато бебето разбере, че няма смисъл да се буди и негодува за шише вода. Също така, не създавайте асоциация за сън – шише. Въпреки че е много лесно да оставите шише в леглото, с което детето само да се обслужва в 3 сутринта, недейте да го правите! Освен, че тази практика допринася за развалянето на зъбите, също така е възможно детето да се задави и да няма кой да му помогне. Винаги трябва да има възрастен, който да наблюдава.
Не оставяйте бебето да спи с шише мляко или сок. Шишето вреди на зъбите. В черния списък са и натопените в мед биберони. Когато бебето заспи, слюнката му намалява, както и естественото й отмиващо зъбите свойство. Захарта остава по зъбите. Плаката и бактериите полепват по емайла и причиняват сериозно гниене на зъбите.
Ако бебето е свикнало да заспива с шишето, опитайте да разводните сока или млякото, всяка вечер увеличавайте количеството вода докато остане само тя. Ако бебето е свикнало с шишето и не се успокоява с разредена течност, обезателно измийте зъбите му сутринта.                     

По материали на https://www.askdrsears.com
превод от английски: Анелия Донева