Търсене:

 

Начало > Инфо > Бебе > Поникват ли ни зъби?

Поникват ли ни зъби?

Няма определен показател, който да показва кога ще започне никненето на зъбите при бебето, колко дълго ще продължи и колко болезнено ще бъде това  за него. За едно бебе поникването на зъбче може да стане през нощта без никаква болка, а за друго това да бъде нервен и болезнен период. Понякога може да се забележи прорезче във венеца или наболото зъбче за период от няколко седмици, а понякога направо да се види поникналото зъбче.

Процесът на никнене на зъбите често има и наследствено влияние. Така че, ако на майката или бащата зъбите са поникнали по-рано или по-късно това може да се очаква и при детето. Най-често първото зъбче избива към седмия месец. В някои случаи това може да стане след третия месец или към годинката.

Кое зъбче пониква първо и колко общо са те?

Общо са 20 млечни зъбчета, което е с 12 по-малко от 32-та постоянни зъба, които има възрастния човек. До 2-3 годишна възраст повечето деца вече имат всичките 20 млечни зъба. Тези зъби са временни и към 6-7 годишна възраст падат за да поникнат на тяхно място постоянните зъби. Смяната продължава до към 12-та година на детето. Не трябва да забравяте, че всичко е строго индивидуално за всяко дете. Ето и няколко примера за растежа на зъбите:

 

ВЪЗРАСТ

ЗЪБИ

ПОЗИЦИЯ

6-7 месец

Резци

Два централни долу и два централни горе

7-9 месец

По още два резеца

Още два горе и още два долу

10-14 месец

Кътници

По два за дъвчене

15-18 месец

Кучешки

До резците

2-3 години

Вторите кътници

Задните  кътници

Какви са симптомите за никненето на зъбите?

Симптомите за никненето на зъби са различни за всяко дете. Именно поради това, родителите и лекарите са на различно мнение за растежа и болката при  никненето на зъбите. По-долу са посочени симптомите,  които биха могли да се проявят при никненето на зъби у детето. Повечето родители са съгласни със симптомите описани по-долу, но за препоръчване е, ако забележите някой да се консултирате със своя педиатър за да се избегнат някои от тях.

  • Избухливост: Преди да се покаже  зъбчето, венецът може да стане доста твърд и чувствителен на болка, което прави детето много нервно. Болката и дискомфорта често са най-големи при поникването на първото зъбче и при кътниците заради техният размер. Обикновено след тях детето привиква с процеса на никнене и със самите зъби. Възможно е обаче детето да е нервно при никненето на всеки нов зъб. При всяко дете е различно.
  • Чесане: След третия, четвъртия месец може да забележите как вашето бебе започва да пъха всичко в устата си и да си чеше венците. Това е предизвикано от растежа на зъбите и при някои бебета е по-болезнено отколкото при други.
  • Кашляне: Увеличеното слюнкоотделяне през деня може да предизвика закашляне у детето. Това не е нещо, за което трябва да се притеснявате, ако детето изглежда добре и няма никакви признаци за настинка, температура или някакво неразположение.
  • Разлигавяне: Ако бебето ви си чеше много венците, това може да предизвика увеличаване на слюнката и тя да потече по брадичката и да раздразни кожата около устата на детето. За да предотвратите всичко това просто попивайте слюнките от  устата на детето и с мека памучна кърпа през целия ден.
  • Хапане и гризане: Бебето на което му никнат зъби слага всичко, което попадне в ръцете му в устата, за да го хапе и дъвче. По този начин то освобождава напрежението върху венеца от никнещите зъби.
  • Триене на бузите и ушите: Причината за триенето на бузите и бъркането в ушите може да е предизвикана от болката от никненето на зъби. Най-често това става при никненето на кътниците. Но не забравяйте, че това би могло да е и причина за ушна инфекция.
  • Диария: Диарията е симптом, който предизвиква различни мнения у лекарите, родителите и проучванията. Според повечето родители причината за диарията е  никненето на зъбите. Същото показва и последното проучване на Детската болница в Австралия. Но разбира се има много различни мнения по този въпрос. Смята се, че причината за това е голямото количество погълната слюнка, която оказва влияние на изпражненията. За да сте сигурни, че това е от никненето на зъбите,  информирайте вашият педиатър за това.
  • Висока температура: Вдигането на висока телесна температура е друг симптом, който лекарите обикновено свързват с никненето на зъби. Ако температурата е много висока и продължи повече от два дни непременно потърсете лекарска помощ.
  • Неспокоен сън: Болката от  никненето на зъби може да се прояви през деня или нощта. Това може да е причината, поради която детето Ви да се буди по-често нощем отколкото обикновено. Според повечето родители, детето се буди повече нощем при никненето на първите две зъбчета и при кътниците.
  • Симптоми на простуда (треска): Някои родители могат да забележат и симптоми на простуда (треска). Вярва се, че тези симптоми (течащ нос, кашляне и др.) идват от това, че детето много често пъха ръцете в устата си. За да сте спокойни, винаги информирайте лекаря си при такива симптоми.

Как да облекчим болката от никненето на зъбите?

Има няколко начина, с които можете да помогнете за облекчаване на болката на своето дете. Някои помагат, а други не, но повечето родители смятат, че си заслужава да опитате. Използвайте играчки предназначени за чесането на венци при никнене на зъби. Те са най-различни: под формата на пръстени, ключове, ръчички пълни с вода и т.н. А също така и някой от вашите пръсти може да свърши работа. Можете да пробвате и с пластмасова бутилка пълна със студена вода. Друг начин е да давате студена храна или парченца студен твърд плод  за смучене.
Ако нищо от това не помогне, посъветвайте се с лекаря си за медикаментозно успокоително.
Процесът на никненето на зъби при детето ще дойде и отмине както много други неща, които са нови за бебето. Опитвайте се винаги да пробвате нови и различни неща за успокоението на вашето дете.

Забележка: Преди да пробвате и опитате всичко посочено по-горе винаги първо се консултирайте с вашия педиатър. Правете първо това, което той Ви казва, защото той познава по-добре детето Ви и знае кое е най-добро за него.

По материали на http://www.thenewparentsguide.com/
превод от английски: Албена Трифонова