Търсене:

Начало > Инфо > Бебе > Масаж за бебета

Масаж за бебета

Подготовка

 • Изберете момент, в който вие и вашето бебе сте спокойни и отпуснати. Препоръчва се половин час след хранене.
 • В стаята трябва да е топло (поне 25-26 градуса). Съблечете изцяло бебето. Ако времето е хладно или има влага, покрийте частите на бебето, които няма да се масажират.
 • Поставете бебето на мека повърхност, така че то да се чувства удобно и безопасно. Осигурете си няколко малки възглавнички.
 • Добра идея е да си сложите малко крем на ръцете и да разтъркате така, че да станат меки и топли.
 • Масажът се извършва от главата към пръстите на краката. С леки и нежни докосвания ще работите върху главата, лицето, раменете, ръцете, гърдите, стомаха и краката.
 • Докато масажирате бебето го гледайте нежно. С това вие стимулирате всички сетива на бебето и установявате по-силно визуално общуване и по-голяма чувствителност. Отпуснете се, забравете задръжките и говорете на бебето си.
 • Помнете, че движенията ви трябва да бъдат нежни, не правете механични движения. Забравете за рутината, бъдете изобретателни.
 • Ако бебето иска да смени позата, позволете му. Не го насилвайте да стои в определена поза, по-късно можете да се върнете към пропуснатите участъци.

Техника

Затворете очи и натиснете клепачите си. Силата, с която масажирате трябва да е същата като тази, с която натискате клепачите си, без да си причинявате дискомфорт.
В малките участъци използвайте върховете на пръстите си. За по-големи участъци използвайте дланите си. “Малки потупвания” означава да докосвате бебето си нежно, а “масаж” – да движите леко мускулите под кожата.

Описание стъпка по стъпка

Главата:
Докосвайте челото, слепоочията и основата на черепа.
Вежди и клепачи
Нос
Бузи
Местата около устата
Ушите и около тях

 

Челюсти:
Предната част на врата
(Запомнете: пипайте много нежно)
Докосвайте нежно и масажирайте задната част на врата с бавни движения като достигате до рамената.
Бавно поставете ръце на неговите/нейните рамена.
Милвайте бебето от врата към раменете в посока гърдите.

 

Рамене и ръце:
Оформете кръг с пръсти и палец около ръката на бебето. Започнете да милвате от участъка около мишницата и се спускайте надолу по ръката. Бъдете много внимателни, когато достигнете до лакътя, това е много чувствителна зона.
Около китките можете нежно да упражните въртеливи движения. Много внимавайте с всички тези движения.

 

Стомах :
Масажирайте стомаха във формата на кръг (гениталиите се изключват от масажа). Милвайте коремната област с движения на ръката по посока на часовниковата стрелка като започнете от под ребрата.

 

Крака:
Милвайте всеки крак с цялата си ръка, натискайте нежно бедрата. Леко сгънете краката и колената като притискате бедрата към тялото.

Пети и ходила:
Масажът на ходилата е много релаксиращ. Започнете с лек натиск върху всеки палец, после към петичките и отново се върнете на палците. Понякога масажът на ходилата облекчава стомашните болки. Милвайте нежно всички пръстчета. Правете кръгови движения върху петите.

 

Гръб:
Обърнете бебето обратно. Започнете с големи движения, които включват главата, врата, гърба и краката и правете движенията винаги в една посока. Потупвайте леко бебето по раменете и гърба и масажирайте с върховете на пръстите си, с кръгови движения. Не масажирайте гръбначния стълб, само поставете ръка върху него, така че бебето да усети топлината. Може да правите кръгови движения върху гърба на бебето. Сложете ръцете си върху горната част на краката и работете надолу към стъпалата.

 

Когато достигнете до ходилата, отново започнете отгоре. С нежни и бавни движения завършете масажа като започнете отново от главата към пръстите на краката.

 

Запомнете:

 • Повтаряйте масажа когато искате да прекарате чудесни моменти с вашето бебе.
 • Правете го, когато имате време за детето.
 • Не се ядосвайте ако бебето не съдейства. Опитайте по-късно

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Има много начини да изразите любовта си към вашето бебе. Това е САМО ЕДИН от тях.  

По материали на http://www.makewayforbaby.com
превод от английски: Анелия Донева