Търсене:

 

Начало > Инфо > Зачатие > Лечение на безплодието при жените

Лечение на безплодието при жените

Специално насоченият към безплодие медицински преглед обикновено е в състояние да установи причината за безплодие при жената. Да се установи проблема е първата стъпка към препоръчваното лечение. Най-честите причини за безплодие при жените са отказ на яйчниците, механични пречки, ендометриоза, проблеми с шийката и матката. Те са описани в таблиците по-долу. В около 10% от случаите причина за безплодието не се открива. Някои от двойките, които се сблъскат с това, са кандидати за асистирана репродукция, други основяват дете или решават да живеят без деца.

Отказ на яйчниците

Около 20-30% от случаите на безплодие при жените се дължат на проблеми с овулацията. Тя се регулира от хормоналната активност. Оттам следва, че някои хормонални проблеми могат да попречат на овулацията, оплождането или имплантирането на яйцеклетката. По-долу следва описание на най-честите хормонални неравновесия при жените, които създават проблеми със зачеването.

Отказ на яйчниците

Диагноза

Лечение

Използвани хормонални противозачатъчни хапчета

Обяснение

Противозачатъчните предотвратяват бременност, като нарушават хормоналната регулация на овулацията. Спирането на хапчетата не означава непременно, че цикълът на жената веднага ще се върне към нормалното. В действителност, 10-15% от жените се сблъскват в началото с проблем при възстановяване на овулацията. И около 5% от използвалите противозачатъчни се нуждаят от репродуктивни лекарства, за да се предизвика овулация.

Симптоми

Нередовен мензис след спиране на хапчетата.

Лечение

Може да са необходими лекарства за предизвикване на овулацията

Поликистозни яйчници (ПКЯ)

Обяснение

Този синдром се предизвиква от хормонален дисбаланс. Изключително високи стойности на мъжките хормони прекъсват зреенето на яйцеклетките в яйчника. В резултат по повърхността на яйчника се образуват кисти и овулация не се осъществява. Може да не се появи менструация, а ако маточната лигавица не се изхвърли при менструалното течение, може да се формиратнежелани нараствания.
ПКЯ се свързва с непоносимост към глюкозата и резистентност към инсулин, което може да доведе до повишени нива на кръвната захар. Инсулиновата резистентност обикновено води до повишени нива на инсулин в кръвта, което на свой ред предизвиква хормонален дисбаланс, нарушаващ овулацията.

Симптоми

Нередовен мензис, повишени нива на мъжките хормони в кръвта, които може да предизвикат повишено окосмяване по лицето и тялото, наднормено тегло, акне, кисти или уголемени яйчници.

Лечение

За разрушаване на кистите може да се използва лазерна хирургия. Това понякога възстановява хормоналния баланс. За предизвикване на овулацията се използват репродуктивни лекарства.
Ако се диагностицира глюкозна непоносимост, лечението на повишената кръвна захар може да подобри плодовитостта. Умерено отслабване при жени с наднормено тегло е с доказанодобър ефект при подобряване на чувствителността към инсулин и глюкозната толерантност. Лекарствата, използвани за подобряване контрола над кръвната захар включват Metformin (глюкофаг) или такива, които повишават чувствителността към инсулина като Pioglitazone, Rosiglitazone или Troglitazone.

Повишени нива на пролактин

Обяснение

Пролактинът е хормонът, който подготвя женските гърди за кърмене. Високите нива на пролактин може да предотвратят овулацията. Причините за висок пролактин включват някои лекарства по лекарско предписание (определени лекарства за високо кръвно, антидепресанти и обезболяващи), халюциногенни наркотици и употребата на алкохол. Доброкачествени тумори на хипофизата и хипотиреоидизъм също са възможни причини.

Симптоми

Някои жени с висок пролактин отделят кърма, която може да бъде изцедена при притискане на зърното. Другите симптоми включват: нередовна овулация, пропускане на менструация и сухота във влагалището.

Лечение

Компютризирана аксиална томография може да определи дали има доброкачествен тумор на хипофизата. Лекарството Бромокриптин може да намали туморчето. Ако причината е хипотиреоидизъм, лечението е с тироидни препарати. Ако се предполага, че някое лекарство по предписаниее причината, лекарят може да го смени.

Липса на хормон, освобождаващ гонадотропин

Обяснение

Хормонът, освобождаващ гонадотропин, идва от хипоталамуса и регулира останалите хормони (FSH, LH), които са отговорни за овулацията. Стресът и други неизвестни причини предотвратяват отделянето на хормона от хипоталамуса и така липсва овулация.

Симптоми

Липса на овулация. Ниски кръвни нива на хормона, освобождаващ гонадотропин.

Лечение

Терапия със заместител на хормона

Преждевременен отказ на яйчниците

Обяснение

Това състояние се появява, когато яйчниците на жената спрат да функционират дълго преди нормалната менопауза. Може да се случи, защото незрелите яйцеклетки са били унищожени по някаква причина.

Симптоми

Невъзможност за забременяване

Лечение

Лечението е ограничено само до изкуствено оплождане с използване на донорска яйцеклетка, която бива оплодена в лабораторията и имплантирана в матката на жената, която не може да зачене нормално.

Дефект в лутеалната фаза

Обяснение

Нивата на прогестерон са твърде ниски и не могат да стимулират образуването на достатъчно маточна лигавица (ендометриум). Така оплодената яйцеклетка не може да се имплантира и развива. Дефектите в лутеалната фаза често са лесни за коригиране.

Симптоми

Възможно е да има по-кратки от нормалното цикли. Ненормално ниски нива на LH, FSH, естроген или прогестерон подпомагат диагнозата на този дефект.

Лечение

Хормонално-заместителна терапи с или без използването на репродуктивни лекарства

Проблеми с цервикалната слуз

Обяснение

Когато жената овулира, цервикалната слуз трябва да стане по-рядка, прозрачна и алкална, за да улесни придвижването на сперматозоидите. Естрогенът е хормонът, който е отговорен за промяната на цервикалната слуз. Някои жени не произвеждат такава благоприятна за сперматозоидите слуз и те умират, без да са достигнали яйцеклетката.

Симптоми

Оскъдна, гъста, лепкава цервикална слуз дори по време на овулация.

Лечение

Терапия с естроген за стимулиране производството на слуз, която да подпомага сперматозоидите да достигнат яйцеклетката. Друг вариант е изкуственото оплождане. Събира се сперма и се инжектира директно в матката (вътрематочна инсеминация), като по този начин се пропуска минаването през вагината и цервикалния канал.

Механични пречки                                                                                                                                            

Механичните пречки са причина за 25-40% от случаите на женско безплодие. Уплътнения, сраствания при белези и блокажи, които засягат фалопиевите тръби и маточната кухина пречат на оплождането и имплантацията.

Механични пречки

Диагноза

Лечение

Вътрематочно възпаление

Обяснение

Инфекции на маточната кухина обикновено се предават чрез сексуален контакт. Нелекуваните инфекции често водят до проблеми със зачеването. Често срещани венерически болести са гонорея, хламидия, стрептококи и ентерококи. Бактериите причиняват повреди на репродуктивните пътища, особено на фалопиевите тръби, като се образуват белези и сраствания (тъкан, която прилепва една към друга две повърхности). Туберкулозата и тежък апендицит са други заболявания, които може да повредят и образуват сраствания в репродуктивните органи. Около 1% от жените, които използват противозачатъчна спирала, получават инфекции, които водят до маточно възпаление.

Симптоми

Температура, болки в корема, кръвенисто зацапване и/ли вагинално течение може да са признаци на инфекция. Понякога симптомите са слабо изразени и не се забелязват или минават от само себе си. За нещастие много венерически болести нямат никакви симптоми.

Лечение

Най-доброто лечение е превенцията. Колкото повече сексуални партньори има човек, толкова по-вероятно е да се зарази от венерическа болест. Презервативите са предпазна бариера, която прави риска минимален. Търсете лекарска помощ за диагностични тестове и оценка, ако имате каквито и да е симптоми, притеснения или страхове, че може да сте били изложени на риск. Повечето бактериални инфекции се лекуват с антибиотици.
Белези и срествания се виждат с цветна снимка с изпозване на контрастно вещество, хистероскоп (за оглед във вътрешността на репродуктивните органи) и лапароскоп (за оглед на повърхността на репродуктивните органи). Проблемните зони може да се оправят с използването на микрохирургия или лазерна хирургия за премахване на срастванията и реконструкция на увредените зони.

Ендометриоза

Обяснение

Ендометриалната тъкан е покривката на вътрешността на матката, която създава мека плюшена среда, в която да се имплантира оплодената яйцеклетка.
Ендометриозата е болест, при която ендометриалните клетки, които трябва да си стоят в матката, по някакъв начин си пробиват път извън матката и започват да растат по яйчниците, тръбите, червата и коремната кухина. Ежемесечните хормонални промени, свързани с цикъла, карат тази намираща се не на мястото си тъкан да се разраства, да кърви и да образува кисти из цялата коремна кухина. Резултатът са сраствания на репродуктивните органи, които могат да предизвикат безплодие и аборт.

Симптоми

Силни болки и силно кървене при мензис, болки при сексуален контакт, уриниране или дефекация. Но някои жени нямат никакви симптоми.

Лечение

Терапията с лекарства намалява ненормалното разрастване. Може да се направи операция за премахване на ненормалната ендометриална тъкан и разраствания.

Цервикса и матката                                                                                                                                   

Други състояния могат да предизвикат проблеми с маточната шийка (цервикса), фалопиевите тръби и матката. 10-15% от безплодието при жените се дължи на цервикални проблеми,а малък процент – на маточни аномалии.

Цервикс и матка

Диагноза

Лечение

Негостоприемна цервикална слуз

Обяснение

Цервикалната слуз трябва да е с правилната консистенция и pH, за да благоприятства и да подпомогне пътешествието на спермата от вагината към матката. Ако слузта е с повишена киселинност, тя ще убие сперматозоидите. Цервикалната слуз може да е неблагоприятна като резултат от инфекция, травма или антитела.
Инфекции: Бактерии и вируси могат да навлязат в цервикалния канал и инфектираната слуз става бариера пред спермата.
Травма: Предишни процедури или операции на шийката може да увредят жлезите на шийката, които произвеждат слузта.
Антитела: Антителата са естествената защита на тялото ни срещу нашественици. Те се свързват с тях и ги спират. По неизвестни причини някои жени произвеждат антитела, които атакуват сперматозоидите.

Симптоми

Инфекциите може да предизвикат симптоми като температура, болка или течение. Някои инфекции изобщо не предизвикват симптоми. Ако травма или антитела са причина за неблагоприятната слуз, най-вероятно няма да има никакви симптоми и диагнозата изисква специфични тестове.

Лечение

Много инфекции са лечими с медикаменти/антибиотици. Сироп за кашлица, съдържащ glyceryl guaiacolate може да подобри секретирането на цервикална слуз в определени случаи, когато травма е намалила продукцията й.
Ако се касае за антитела или ако другите видове лечение не разрешат проблема с цервикалната слуз, може да се събере сперма и с медицинска намеса да бъде инжектирана в матката чрез процедура, която се нарича инсеминация.

Цервикална недостатъчност

Обяснение

Когато е постигната бременност, задачата на цервикса (маточната шийка) е да държи затворена матката и да пази бебето на сигурно място в утробата. Цервикална недостатъчност има, когато шийката е твърде слаба да поддържа растящото бебе и резултатът е аборт, преждевременни контракции и/ли преждевременно раждане.

Симптоми

Шийката се скъсява и отваря прекалено рано. Диагнозата често бива поставена едва след като жената е имала повече от един аборт.

Лечение

Слабата маточна шийка може да бъде зашита с процедура, наречена серклаж, за да се даде допълнителна сила и поддръжка. Често се препоръчва лежане, за да се намали натиска върху шийката. След зашиване на шийката раждането може да бъде чрез цезарово сечение (бел.прев. – но не е задължително, конците се свалят по преценка на лекаря в седмиците преди раждането и може да се роди нормално).

Фиброидни тумори

Обяснение

Неракови тумори, които се развиват по стените на матката. Тези често срещани вегетации може да попречат на имплантирането на оплодената яйцеклетка и да предизвикат спонтанен аборт.

Симптоми

Обикновено няма. Големите тумори може да предизвикат болки и често менструално кървене.

Лечение

За премахване на туморите се използват лазерна и/ли микрохирургия. В тежките случаи може да се наложи хистеректомия (отстраняване на матката).

Дефекти в развитието на матката

Обяснение

Рядко се случва бебе-момиченце да бъде родено без матка. Други дефекти в развитието включват сърцевидна матка със септум (бел.прев. - мускулна стена), която разделя матката на две отделения. Ако отделението (бел.прев. – където се е имплантирал ембриона) е твърде малко и не може да се разшири да поеме една бременност до термина, тогава бременността може да завърши с аборт.

Симптоми

Маточните деформации нямат видими симптоми. Проблемите се установяват при специфични медицински прегледи за безплодие. Ако матката напълно липсва, няма менструация.

Лечение

Хирургични операции за корекция на определени структурни аномалии може да бъдат направени лапароскопски. Други дефекти обаче изискват коремна операция.

Излагане на(diethylstilbestrol- DES)

Обяснение

В периода1941-1972 DES е бил предписван на бременни за превенция на аборти. Но се оказало, че е вреден за нероденото бебе. Децата на майки, които са взимали DES може да имат проблеми със зачеването, дължащи се на аномалии на вагината, цервикса, тръбите или матката. Дъщерите на майки, употребявали DES, имат добри шансове за забременяване, но са с повишен риск за атопична (извънматочна) бременност и поради по-слабите цервикални мускули имат повишен риск от преждевременно раждане заради цервикална недостатъчност.

Симптоми

Симптомите варират в зависимост от аномалиите на репродуктивната система. Извънматочната бременност е сериозно и болезнено състояние, което изисква незабавна медицинска помощ. Ако оплодената яйцеклетка се имплантира и започне да расте във фалопиевата тръба, има риск от разкъсване на тръбата.

Лечение

Дъщерите на майки, употребявали DES, може да се нуждаят от помощ, за да забременеят и веднъж забременели, трябва да бъдат наблюдавани отблизо. Трябва да бъдат обучени да разпознават знаците и симптомите на преждевременното раждане.

Маточна спирала

Обяснение

Dalkon Shield е специфичен вид спирала, която е увредила способността за забременяване на много жени. Някои лекари смятат, че другите видове спирали също може да увредят репродуктивните способности. Освен риска от инфекция съществува и малък риск спиралата да пробие маточната стена, което да предизвика сраствания и безплодие.

Симптоми

Може да има симптоми на инфекция като болки и температура. Но проблемите може да възникнат и без симптоми.

Лечение

Възможностите зависят от това какъв проблем е причинило използването на спиралата. Инфекциите обикновено са лечими. Срастванията може да изискват хирургично премахване.


По материали на http://www.storknet.com
превод от английски: Христина  Янева