Търсене:

 

Начало > Инфо > Зачатие > Накратко за видовете контрацептиви

Накратко за видовете контрацептиви

В световен мащаб 60% от всички бременностти не са планирани. Превенцията на непланирана бременност започва с обучение относно методите на контрацепция и избор на подходящия за Вас. Трябва да се отбележи, че повечето от контрацептивните методи не защитават от СПИН и други болести, предавани по полов път. При изборът на подходящ за вас контрацептив играят роля няколко фактора. Това са общото здравно състояние, възрастта, честотата на половите контакти, броя на партньорите, които имате и дали в бъдеще планирате да имате дете.

Таблетките са първото средство, за което жените мислят като контрацептивен метод. Днес най-разпространени са комбинираните таблетки, съдържащи estrogen и progestin, както и тези, съдържащи само progestin.

Действието на комбинираните таблетки се изразява в подтискане на овулацията и регулиране на менструалния цикъл. Смятат се за безопасни за повечето жени, но жени които пушат и са на възраст над 35 години, или тези с наследствени сърдечносъдови заболявания не би трябало да ползват такива таблеки, поради повишения риск от сърдечносъдови проблеми. Възможна е появата на странични ефекти, като повишаване на теглото, депресия и други.

Таблетките само с progestin са подходящи за жени, които не могат да приемат таблетки с estrogen, но те могат да причинят промени в менструалния цикъл, увеличаване на теглото и други.

Спиралата е друг метод за контрацепция, осигурява дълготрайна защита. Подходяща е за дълготрайна моногамна връзка, която не крие риск от инфекции предавани по полов път. Спиралата задължително се поставя от акушер-гинеколог.

Диафрагмата също трябва да се постави от лекар. Тя предотвратява проникване на сперма до яйцеклетката. Може да бъде оставена в тялото на жената до 6 часа но никога за повече от 24 часа, поради риск от натряване.

Вагиналните спермициди са под формата на крем, пяна, филм, свещички или таблетки. Тези продукти съдържат химикал убиващ сперматозоидите. Водят се спорове относно ефективността на този вид конрацептиви. Жените, които избират този метод за защита трябва много точно да следват указанията за употреба на съответния продукт.

Естествената контрцепция е единствения метод приеман от някои религии. Той изисква повишено внимание и двойка с мотивация. Същността му се изразява в избягване на полови сношения по време на овулация.

Стерилизация. Ако не планирате да имате деца това е една възможност за контрацепция. Тя е възможна и при двамата партньори. Важно е да се разбере, че това е ноебратим процес.

По материали на The National Women's Health Information Center (NWHIC)