Търсене:

 

Начало > Инфо > Бременност > Грижи за кожата през бременността

Грижи за кожата през бременността

Бременността е време на  промени в хормоналния баланс на тялото, което от своя страна може да доведе до промени в кожата. Понеже тя е “обвивката” на тялото, всяка, дори и незначителната промяна в нея се забелязва. Бременността е време, през което би трябвало да се полагат особени грижи за съхраняването на кожата здрава и нежна.

Много жени често се оплакват от суха кожа през бременността, но това се среща често и не изисква лечение. Възможно е, някои жени да имат други кожни проблеми като херпес, обриви и умерено потъмняване на кожата.

Често срещани кожни състояния през бременността

 • “Маска на бременността” – това е състояние на кожата, вследствие на хормоналния дисбаланс в тялото през бременността. Характеризира се с потъмняване на кожата, предимно на челото, носа и горната устна. Кожата на тези области става по-тъмна (наподобява слънчев загар). Това състояние може да се наблюдава при около 70 процента от бременните жени, особено при тези, които са с по-тъмен цвят на кожата.
  Обикновено се забелязва в края на втория или началото на третия триместър от бременността. Няма специфичен метод на лечение, но продължителното излагането на кожата на слънчева светлина го влошава. Жените,  страдащи от “маска на бременността”  могат да се предпазват чрез използване на силни слънцезащитни козметични продукти. В повечето случаи, потъмняването на кожата изчезва след раждане на бебето.
 • Уртикария на бременността – медицинското наименование e родилна уртикария на бременността (PUP),  характеризира се със сърбящи пъпки или обриви, които се появяват обикновено в третия триместър на бременността. Тези обриви могат да бъдат слабо или силно сърбящи, но обикновено изчезват след раждането. Те не вредят нито на майката, нито на бебето, но са много дразнещи.
  Обривите през бременност обикновено се успокояват с мехлеми. Ментоловият спирт обикновено помага за успокояване на много раздразнената кожа. Не е желателно да се приемат лекарства през бременността, но антихистамините могат да бъде дадени за сърбежите в някои крайни случаи.
 • Гестационен херпес – херпесната зараза през бременността се нарича гестационен херпес. Характеризира се с появата на множество сърбящи херпеси по кожата, които биха могли да са пълни с гной. Той може да се появи по всяко време на бременността, но по-често срещан е през втория триместър. Обривите започват най-напред по корема и тогава се разпространяват по другите части от тялото.
 • Акне и псориазис – жените, които са склонни към акне, могат да очакват влошаването му през бременността. Псориазисът, от своя страна, може да намали проявата си през бременността, но да се появи отново след раждането. Акнето през бременността обикновено не се лекува. С някои лекарства може да бъда третиран псориазиса, но те трябва да бъдат приемани единствено по лекарско предписание.
 • Разширени вени – те са едни от общите белези на бременността. Вследствие на излишната тежест, повечето жени получават разширени вени на краката. Някои могат дори да имат ‘паяжина от вени’ на лицето и гърдите си. Те обикновено изчезват след раждането.

Съвети за полагане на грижи за кожата:

Отделно от медицинските усложнения на кожата, които могат да засегнат бременната, тя трябва да се третира с някои основни методи, които ще помогнат за поддържането на здравия й вид.

 • Достатъчно сън – спокойният и достатъчен сън през бременността е един от най-добрите начини за поддържане на добра и здрава кожа. Хубавото, отпочинало лице е здраво лице и това важи в пълна сила, когато жената е бременна, защото се уморява лесно.
 • Винаги употребявайте слънцезащитни продукти.
 • Почиствайте лицето си  – лицето трябва да се почиства основно понеже кожата му е обикновено по-мазна от тази на тялото. Омазняването на кожата по такъв начин привлича по-лесно  мръсотия и се образуват пъпки или акне. Измивайте лицето си с мек сапун или с помощта на продукти,  възпрепятствуват тези състояния.
 • Овлажнявайте често – понеже кожата е по-суха от обикновено през бременността, така ще помогнете за съхраняването на водата в нея.
 • Жените с мазна кожа биха могли да употребяват хидратиращи козметични продукти, докато тези със суха кожа - омазняващи. Винаги е необходимо да осигурявате почистване и хидратиране за поддържането на здрава кожа.
 • Правете лицев масаж – лицевият и телесен масаж с благовонни масла могат да ви помогнат да се отпуснете и подобрите увеличения кръвен поток.
 • Пийте вода – водния баланс в тялото трябва да се поддържа. Това засяга тона на кожата. Водата “чисти” кожата и “изхвърля” токсините от тялото.
 • Усмихвайте се и бъдете щастливи – съществува старо поверие, според което усмивката най-добре упражнява повечето мускули на лицето, мръщенето също може да помогне. Щастието “раздвижва” кръвта и по този начин рефлектира в здравия и чист вид на кожата

По материали на http://www.doctorndtv.com