Търсене:

 

Начало > Инфо > Бебе > Кърмене и вина

Кърмене и вина

Един от най-мощните аргументи, който много здравни работници, държавни организации и производители на адаптирано мляко излагат за неподдържане и поощряване на кърменето е, че ние не трябва „да караме майката да се чувства виновна, че не кърми”. Даже някои горещи застъпници на кърменето са обезоръжени от тази тактика „да не караме майките да се чувстват виновни”.

Това е, всъщност, нищо повече от тактика. Аргумент, който отклонява вниманието от липсата на познание и разбиране на толкова много здравни работници за кърменето. Той им позволява да не се чувстват виновни от невежеството как да помогнат на жените да превъзмогнат трудностите с кърменето, което би станало най-вече ако майките не бяха толкова разколебани в техните опити да кърмят. Този аргумент позволява на производителите на адаптирани мляка и на здравните работници да раздават брошури и безплатните мостри на адаптирано мляко на бременните и младите майки без никаква вина. Въпреки че е доказано, че тези брошури и безплатни мостри намаляват процента на кърмещите, както и продължителността на кърменето.

Нека погледнем реалния живот. Ако бременната отиде при нейния лекар и признае, че пуши пакет цигари, не е ли голям шанса тя да напусне кабинета виновна, че излага на опасност на нейното развиващо се бебе? Ако тя си позволява да пие по няколко бири доста често, няма ли тя да напусне кабинета със чувство на вина? Ако майката признае, че спи в едно легло с бебето си,  повечето лекари ще я карат да се чувства виновна, въпреки че това, в действителност, е най-доброто за нея и бебето. Ако тя отиде в кабинета с едномесечното си бебе и каже на лекаря, че му дава хомогенизирано мляко, как ще реагира нейния лекар? Повечето биха колабирали или припаднали. И те изобщо не биха имали проблем да накарат тази майка да се чувства виновна за храненето на нейното бебе с краве мляко и после да я принудят да дава адаптирано мляко. (а не да я накарат  да кърми, защото „не бихме искали жената да изпитва вина, че не кърми”. )

Защо такива компромиси за храненето с адаптирано мляко? Причината, разбира се е, че производителите на адаптирани мляка са успели толкова бляскаво с техните реклами да убедят по-голяма част от света, че храненето с адаптирано мляко е толкова добро, колкото кърменето. И затова няма нужда да правим голям въпрос от жените, които не кърмят. Вице-президентът на Нестле в Торонто беше казал: „Очевидно, рекламата действа”. Това също е балсам за съвестта на много здравни работници, които лично те или техните съпруги не са кърмили. „Аз няма да карам жените да се чувстват виновни, че не са кърмили, защото не искам да чувствам вина, че моите деца не са кърмени.”

Нека разгледаме това по-подробно. Разбира се, адаптираното мляко е теоретично по-подходящо от кравето мляко.  Но в действителност, няма клинични изследвания, които да показват, че има някаква разлика между бебетата, хранени с краве мляко и тези, хранени с адаптирано мляко. Нито едно. Кърмата и кърменето, което не е същото като храненето с кърма, имат много, много теоретични предимства пред адаптираното мляко, много повече отколкото адаптираното мляко има пред кравето мляко (или друго животинско мляко). И ние тъкмо научаваме за много от тези предимства. Почти всеки ден се появяват много изследвания, които ни информират за тези преимущества. Също така съществуват много клинични данни, показващи че дори в развити общества, кърмените бебета и техните майки, са много по-добре от хранените с адаптирано мляко бебета. Те имат по-малко ушни инфекции, по-малко чревни инфекции, по-малък риск от развитие на диабет и много други заболявания.  При майките съществува по-малък риск да развие рак на гърдата или на яйчниците и вероятно е защитена от остеопороза. И това са само няколко примера.

И така, как да окажем подкрепа на кърменето? Всички бременни и техните семейства трябва да са осведомени за рисковете на изкуственото хранене. Всички трябва да ги насърчават да кърмят и възможно най-добре да ги подкрепят в началото на кърменето веднага след раждане на бебето. Защото всички най-добри намерения в света няма да помогнат на майката, която е развила ужасно болезнени зърна, поради това че бебето не е поставяно правилно на гърдата. Или майка, на която са казали, почти винаги неуместно, че тя трябва да спре кърменето, заради някои лекарства или заболявания у нея или нейното бебе. В това няма съмнение - съветите на здравните работници са една от най-честите причини за неуспешното кърмене! Това не е единствената причина, и други фактори са важни, но здравните работници често имат влияние и авторитет далеч над техните познания и опит.

Ако майките имат информация за рисковете от изкуственото хранене и решат да хранят с адаптирано мляко, те ще са направили информиран избор. Тази информация не трябва да идват от производителите на адаптирани мляка, както често става. Техните брошури дават някои предимства на кърменето и после стигат до заключението, че техните адаптирани млека са почти толкова добри, между нас да се каже, колкото кърмата. Ако майките получат най-добрата помощ за кърменето и открият, че то не е за тях, няма да чуят укор от мен. Важно е да се знае, че жените лесно могат да преминат от кърмене към хранене с шише. През първите дни или седмици не е голям проблем. Но същото не е вярно за преминаването от хранене с шише към кърмене. Често е много трудно или невъзможно, макар и не винаги.

В заключение, кой се чувства виновен за кърменето? Не жените, които правят информиран избор да хранят от шише. Това са жените, които са искали да кърмят, които са опитвали, но не са успели да кърмят. За да избегнем чувството на вина у жените, че не кърмят; трябва не само да подкрепяме кърменето, но и да го правим правилно и компетентно. Това не е ситуацията в повечето северноамерикански и европейски общества.

д-р Джак Нюман
По материали на http://www.breastfeed.com
превод от английски: Надежда Косева