Търсене:

 

Начало > Инфо > Зачатие > Безплодието – сериозна здравна грижа

Безплодието – сериозна здравна грижа

Безплодието се дефинира като неумение на двойката да има дете след една година на полови сношения без употребата на контрацептиви. Определението би трябвало да включва също и двойки, които са способни да заченат бебе, но вследствие на многократни аборти са неспособни да износят бременността докрай.
Според изследвания на Света здравна организация (СЗО) приблизително 8-10% от двойките се сблъскват с някоя от формите на безплодие. В световен мащаб около 50-80 милиона хора страдат от безплодие. Би трябвало да се има предвид, че разпространението на безплодието може да се изменя в различните региони.

Фактори, въздействащи върху зачатието

Възможността за зачеване на бебе от двойката в даден цикъл зависи от много фактори и по-важните от тях са:

 • Възрастта на жената. С увеличаване на възрастта броят на яйцеклетките и тяхното качество намалява. След пубертета, при жените се наблюдава намаляване на репродуктивните способности с увеличаване на възрастта им. Плодовитостта намалява остро след 35-годишна възрастта, особено между 37 и 40 години. Ако е възможно, жените би трябвало да започнат създаването на семейство през 20-те си години или в началото на 30-те. Допълнително, лечението на безплодието може да бъде по-успешно при по-младите жени, така че би трябвало да се потърси лечение веднага, след като има подозрение за безплодие. По-възрастните жени, които страдат от безплодие, могат да имат успех с донор на яйцеклетки.
 • Честота на сношение.  Двойки, които имат по-нередовни полови сношения имат намалени възможността за зачеване. Фертилните (плодовитите) дни за двойката са само шест дни всеки месец. Използвайки меренето на телесната температура, вагиналната секреция и други признаци за готовност за зачеване, партньорите биха могли да определят кога да имат сношение с голяма вероятност за зачеване. За зачеването много помага използването на правилна поза при сношението и повдигнатия таз на жената, но през фертилния период сперматозоидите могат да се придвижват към матката при всяка поза. Все пак, много двойки смятат мисионерската поза (мъжът е отгоре) за най-успешна, защото тя позволява по-дълбоко проникване.  Жената би могла да повдигне таза си с помощта на възглавница по време на сношение и за около 15-20 минути след него, с цел гравитацията да подпомогне сперматозоидите за достигане до целта. След 20 минути, всички движещи се сперматозоиди ще са завършили своето пътуване. Каквото и да е  "изтичане" на сперма от влагалището на жената не намалява възможността за бременност.

Установяване на Вашите “плодовити” дни

Вие бихте могли да определите дните, през които имате най-голям шанс за зачеване, чрез наблюдение и регистриране на  телесната си температура всеки ден и проверка на вашия нормален вагинален секрет (бележка на диаграмата – когато той е прозрачен, разтеглив и обилен). Съгласно посочената диаграма, тази жена вероятно е овулирала около 14-я ден (точно преди внезапното повишаване на нейната температура) и е забелязала промяна във вагиналния секрет от 12-я до 14-я ден.

 •  "Време на опити" - колко дълго двойката опитва да зачене. Това е важно понятие. Колкото по-дълго двойката опитва да зачене без успех, толкова по-малка е вероятността за бременност без медицинска помощ.
 • Наличието на проблеми с фертилността, например поликистозен яйчников синдром (PCOS).

Възможни причини за безплодие

Причините за безплодие са многобройни.
При мъжете
– включват хормонални фактори и такива от околната среда, които засягат производството на здрави, подвижни сперматозоиди, както и блокади, които засягат доставката на сперма.

При жените причините за безплодието са по-разнообразни и многобройни, понеже жената играе по-голяма роля в процеса на възпроизводство. Първо, един на органите включен във въз производствения процес може да липсва, малформиран е или не е функционален като например запушени тръби. Към по-рядко срещаните причини за безплодието спадат ендометриозата (бел.прев. - разпространено заболяване, което се характеризира с появата на клетки на ендометриума (лигавицата на матката) на места, където не трябва да бъдат: в стената на матката, маточните тръби, яйчниците, на перитонеума, пикочния мехур, правото черво и в по-отдалечени органи) и хиперпролактинемията (бел.прев. - повишено отделяне на хормона пролактин, който потиска овулацията). Второ, органите могат да бъдат нормални, но сложната хормонална система, която е необходима да поддържа развитието на фоликула, овулацията и инплантирането на оплодената яйцеклетка може да бъде разстроена.

Други причини                                                                                                                                                 

Телесното тегло

Жени, които имат значително наднормено или поднормено тегло могат да срещнат затруднения при зачеването. Ниското тегло или прекомерната загуба на тегло може да доведе до намаляване на важните хормонални "съобщения" , които мозъка изпраща към яйчниците при жените и тестисите при мъжете. И излишъкът, и дефицитът на телесно тегло могат да доведат до възпроизводителен провал. Телесното тегло е на едно от първите места като потенциална причина за проблеми със зачеването и при мъжете, и при жените. Това е проблем, който може да бъде коригиран чрез лечение на отделния човек и безплодната двойка като цяло.

Диета & упражнение

Храните, богати на манган (овес, пшенични кълнове, ръжен хляб и грах) подпомагат действието на естрогена и витамините от B групата  (храни като например кафяв ориз, пшенични кълнове, боб, овес и зелени зеленчуци. Техният дефицит може да възпрепятствува желаната бременност. Соята, фасулът и пълнозърнестият хляб ще доставят в организма ви необходимото количество магнезий.
Безплодието се свързва с дефицит на витамин D, а предменструалният синдром може да бъде напълно излекуван с добавки от калций, магнезий и витамин Д. Витамин D поддържа производството на естроген в мъжете и жените. Менструалната мигрена е свързвана с ниски нива на витамин D и калций в организма на жената. Десет минути на ден излагане на ръцете и краката на слънчева  светлина са достатъчни за попълване на нуждите ни от Витамин D, тъй като човешкият организъм може сам да произвежда витамин Д от холестерола чрез действието на слънчевата светлина върху кожата.
С помощта на съответстваща на теглото и нуждите Ви диета и упражнения бихте могли да поддържате здравословно, нормално телесно тегло. Същевременно прекомерното физическо натоварване може да доведе до намаляване на произвежданото количество сперма в мъжете и липса на овулация при жените чрез  мозъчни съобщения до тестисите и яйчниците. Невъзможно е да се разбере точно какво физическо натоварване е прекалено за даден човек. Но като общо правило бягането повече от 10 мили на седмица се смята за твърде много, когато искате да заченете бебе. Опитайте се да внесете изменения във вашата програма с  упражнения и режим на хранене за да третирате възпроизводствените си проблеми.

Пушене

Тютюнопушенето е известен фактор, който допринася за възпроизводителните проблеми при жените и може да доведе до увеличаване вероятността от спонтанен аборт. Жени, които пушат редовно също може да достигнат до климактериум в по-ранна възраст, защото тютюневият дим влияе зле върху яйчниците. Мъже, които пушат може да имат намалено количество и качеството на спермата.

Лекарства и алкохол                                                                                                                                    

Алкохолът е известен като причинител на структурни и вродени недостатъци в плода. Тази група на увреждания на плода се нарича "Фетален алкохолен синдром."
Най-добре е да избягвате употребата на алкохол през курса на лечение на безплодието и през бременността. Употребата на марихуана от мъжете води намален брой сперматозоиди, което изисква много седмици за възстановяване след това. Употребата  на други наркотични средства може да доведе до значителни проблеми със зачатието и бременността. Едновременно с това е желателно да се ограничи приема на чай, кафе и безалкохолни напитки, съдържащи кофеин.

Витамини

Жените, които приемат фолиева киселина преди да забременеят, намаляват риска от вродени аномалии на невралната тръба при плода до 50%. Препоръчва се всички жени, подложени на лечение за безплодие да вземат поне 0,4 мг фолиева киселина преди зачеването и по време на тяхната бременност. Значителното количество на витамини може да има вреден ефект върху бременността (например високото ниво на витамин А).

Медикаменти

Постоянното лечение с помощта на модерната медицина в определени случаи на язва, високо кръвно налягане и т.н., могат да доведат до нисък брой на сперматозоиди и други отрицателни странични ефекти, които водят до проблеми със зачеването и при мъжете и при жените.

Сексуално-преносими заболявания и вътрематочно възпаление

Възпалението на матката е една от главните причини за безплодие при жените. Всяка болест, предавана по полов  път (като трипер или сифилис), може да предизвика вътремоточно възпаление, които може да доведе до безплодие. За да се предпазите от сексуално-преносими заболявания използвайте презервативи.

Стрес и напрежение

Дали напрежението води до безплодие или безплодието води до стрес? Повечето лекари се съгласяват с това, че намаляването на напрежението и стреса няма да доведат до бременност, но това може да помогне на двойката да се справи с безплодието и да вземе решение за лечение на проблема.

Безразборно хранене

Хранителните разстройства анорексия и булимия могат да имат дълготрайно въздействие (няколко години) върху плодовитостта. Жени с тези състояния може да нямат овулация, независимо че имат менструация. Яйцеклетките може да не се развиват  правилно. В тези случаи, лекуването на болестта е най-важното за възстановяване на  репродуктивната способност.

Оценка на женското безплодие

Оценката на женското безплодие включва няколко стъпки. Стъпките в оценъчната част на процеса ще включват цялостна история, физическо изследване и специфични тестове, които трябва ясно да бъдат очертани от вашия лекар при първата ви визита при него.
Лекарят би трябвало да обезпечи пациента си със следната информация:
4-те цели при Оценяване на безплодието при жените са:

 • Да определи възможната причина, така че да бъде назначена ефективна терапия.
 • Да разсее неверните представи и да даде адекватна информация
 • Да създаде среда на емоционална подкрепа.
 • Да определи времето на предстоящите ви изследвания и лечение.

1) Да определи възможната причина така, че да бъде назначена ефективна терапия   

Невъзможността за зачеване може да бъде твърде разочароващ и подтискащ факт, още повече, ако периодът на опити е бил дълъг. Ние напълно разбираме факта, че майчинството е благодат за всички жени. В тази светлината експертите по репродуктивно здраве ще се опитват да дадат най-доброто от тях за да отговарят на вашите безбройни съмнения и въпроси, така че да ви улеснят в решаването на проблемите ви и да преодолеете тази криза.
За да станат ясни възможните причини за безплодието е важно да се консултирате с лекар, който ще извърши цялостен медицински и хирургически преглед, ще проследи цялостната картина на сексуалния, социалния и фамилния ви живот, като част от първоначалната оценка на положението.

Възможни въпроси, които лекарят може да ви зададе:

 • За да направи вашата обща медицинска картина лекарят ще ви зададе въпроси относно вашите и на партньора ви боледувания или болести, които сте имали и имате,  включително какви медикаменти, с или без рецепта употребявате.
 • Употребата на цигари, алкохол, марихуана или други наркотични вещества.
 • Може да бъдете запитани също и за количеството на съдържащите кофеин питиета, които употребявате, тъй като всички тези неща могат да повлияят неблагоприятно върху репродуктивните ви функции.
 • Въпроси за употребяваните от вас в миналото контрацептиви..Вашето занимание и потенциалното ви излагане на действието на рискове като пестициди, тежки метали живак, органични разтворители, горещи вани и сауни.
 • Честота на сексуалните сношения.
 • От колко време опитвате да заченете.
 • Вашият партньор страда ли от невъзможност да извършва или поддържа ерекция (импотентност), което може да бъде също причина за безплодието, както и това дали изпитва ли болка при отделянето на сперма, вие изпитвате ли болка при сношение.
 • Историята на изкарани предишни маточни възпаления или сексуално-преносими заболявания.
 • Вашият лекар ще ви зададе въпроси относно менструалния ви цикъл -  например на каква възраст е започнал той, когато е била вашата последна менструация, кога се появява (периодично или не) и колко дни е неговата продължителност.
  Имате ли предменструални симптоми (напрежение в гърдите, задържане на течности (оток), раздразнителност и болки в таза, изпитвани приблизително 2 седмици преди вашия цикъл, които може да са признаци за овулация.
  Ако имате такива симптоми, вероятно ще ви попитат дали вземате медикаменти за тези предменструални болки.
 • Въпроси относно вашите навици за изхождане по малка и голяма нужда и дали изпитвате болка или кървене при тях.
 • Как вие и вашия партньор се справяте със силните емоционални въпроси свързани с безплодието, тъй като това е житейска криза за много двойки.  

2) Да разсее неверните представи и да даде адекватна информация.

Целта на лекаря е да помага на пациентите в справянето им с погрешното мнение относно плодовитостта/безплодието и да им дава лесно разбираема и вярна информация. Преди всичко пациентите имат нужда да бъдат изслушани, а след това да се започне със съветите. Това е твърде важен момент – трябва лекарят да разбира психическото състояние на пациентите, да успокои техните съмнения и да ги снабдява с основната информация по проблемите на безплодието.

3) Да създаде среда на емоционална подкрепа.

Емоционалната подкрепа е съществена част на всяка терапия, още повече при жени, изпаднали в такава житейска криза. Чувството за самота, безпокойство или дори излизане от контрол са обичайни реакции. Жената трябва да бъде убедена, че тези нейни поведенчески реакции са нормални и непредотвратими. Може да й е трудно да потърси емоционална подкрепа отвън, защото се страхува дали може да контролира емоциите си, когато страда от огромна загуба на контрол заради тялото си и неспособността му да изпълнява основни функции.

Опитвайте се да си изясните вашия проблем и да го обсъждате с вашия партньор или лекар. За някои хора по-удобен начин е да вземат участие в групова среща с други, имащи подобен проблем. Лекарят може да отговори на въпросите ви за многоплодната бременност, аборта, кога и дали да започнете или прекратите лечението.

Откриването на място и хора, с които да споделяте вашите емоционални проблеми и тревоги може също да помогне за това да се чувствате свободни и да се наслаждавате пълноценно на живота, като прекарвате по-малко време завладени от терзания за безплодието.

Каквото и решение да вземете, трябва да знаете, че вие не сте сами в тази борба, освен ако вие самите не искате да бъдете и трябва да се чувствате свободни да разговаряте открито за вашата неудовлетвореност и страхове.

4) Да определи подходящото време за спиране на лечеието и изследванията.                 

Предписаното лечение от гинеколога е необходимо да бъде прилагано поне 6-7 цикъла. Ако няма резултати, вашият лекар може да ви даде съвет за друг вид лечение.

Тестове за безплодие при жената

Има много потенциално полезни тестове, които могат да бъдат направени като част от оценката на безплодието при жените. Все пак, изборът на терапия зависи най-вече от резултатите на три основни теста:

Структурално изследване на матката (т.е. изследвания за проходимост на тръбите и анатомия на матка)

 • Хистеросалпингография (снимка на яйчниковите тръби)

Защо се прави хистеросалпингографията ?
Със HSG, лекарят може да провери за запушвания или образувания в матката или тръбите. Това може да му помогне да открие причината за стерилитета или чести спонтанни аборти.
HSG се прави в специално рентгеново отделение в болница, клиника или медицински център. Най-добре е тя да се направи през първата половина( 1 до 14) на менструалния цикъл.

 • Хистероскопия

Какво представлява това изследване?
През шийката на матката с малко разширение (което при раждали жени не се налага) се вкарва оптическа система, с чиято помощ се оглеждат каналът, кухината, лигавицата на матката, отворите на маточните тръби. Със съответен инструмент може да се вземе парченце тъкан за изследване (т.н. биопсия), да се отстрани чуждо тяло от кухината на матката (напр. спиралаq която не може да бъде извадена по стандартния начин). Изследването се извършва с местна или краткотрайна пълна венозна упойка - по преценка на гинеколога и съобразно желанието на жената. В зависимост от упойката престоят на пациентката в медицинския център е от половин до два часа.

 • Сонохистограма

Тестване резерва на яйчниците

Включва:

 • Изследване на фоликулостимулиращия хормон (фоликуло-стимулиращия хормон се секретира от хипофизата и стимулира освобождаването на естрогени от яйчниците. Постепенно, когато се произведе достатъчно естроген, един фоликул с узряваща в него яйцеклетка, се придвижва към повърхността на яйчника. В момента на овулацията фоликулът освобождава яйцеклетката и тя се отделя от яйчника), което се извършва на третия ден от цикъла или – за предпочитане - тест с Кломифен цитрат.
 • Има и допълнителни тестове, които се използват за оценка на безплодието

Тестове за овулация

Проблеми с овулацията (отделянето на яйцеклетка от яйчника) се считат отговорни за около 25% от случаите на безплодие и може да ви бъдат предложени на базата на медицинската ви история и проведените прегледи.
Ако менструацията ви се появява всеки месец и гърдите ви стават болезнени, задържате течности, ставате раздразнителна и имате предменструални болки, тогава обикновено циклите ви протичат с отделяне на яйцеклетка, но това не е задължително. Затова са необходими някои тестове:

 • Тестване на урината за наличие на лутеинизиращ хормон (отговорен за овулацията)
 • Кръвен тест за наличие на лутеинизиращ хормон (показва момента на отделяне на яйцеклетка)
 • Графика на базалната температура (типичната крива на измененията на базалната температура показва дали е имало овулация)
 • Ултразвуково мониториране
 • Тестване отделянето на прогестерон по средата на лутеалната фаза (прогестеронът е хормон, който подпомага подготовката на матката за бременност. Произвежда се от яйчниците и подготвя ендометриума за имплантиране на зародиша).
 • Ендометриална биопсия

Други тестове при жената                                                                                                                             

Съществуват много тестове, които са предназначени да оценяват вероятните причини за безплодие при жените. Твърде малко от тях обаче са стандартни или дори окончателно свързвани с безплодието. Окончателната терапия свързана с незадоволителните резултати от тези тестове също няма.
Следните тестове, макар да се предлагат понякога, вече не се препоръчват като част от основната преценка на безплодието:

 • Тест на Симс-Хунер (посткоитален тест – тест, който се прави след полов акт)
 • Проводимост на цервикалната слуз
 • Посявка от цервикалната слуз
 • Имунни тестове
 • Тестове на хормони
 • Лапароскопия

Необходимостта от диагностичните тестове се определя от медицинската ви история и направените прегледи и включва едновременен анализ на вас и вашия партньор. Резултатите от тестовете са предпоставка за провеждането на терапия, водеща до успешна бременност.
Има много тестове, които могат да бъдат направени. Все пак, клинично полезни са анализа на спермата, структуралното изследване на матката, тест за яйчниковия резерв и тест за проходимост на фалопиевите тръби.

Тестването за безплодие при жените е предназначено да установи основно анатомичните фактори, най-често аномалии вътре в маточната кухина, проблеми с овулацията и проходимостта на тръбите.

Възможни терапевтични решения

Ако мислите, че имате затруднение със зачеването, първо ще трябва да потърсите съдействието на вашия лекар. Съществуват няколко вида на лечение. Подходящата терапия зависи от вашето състояние и причината за безплодието.
Терапията може да варира от много проста - например подходящо синхронизиране на сношението - до високотехнологични терапии като Ин-витро оплождане (IVF), за които е необходимо приемането на медикаменти, за да се предизвика отделяне на яйцеклетки, които могат да бъдат събрани и оплодени в лабораторни условия. Оплодената яйцеклетка може да бъде “култивирана” за 3 до 5 дни и след това зародиша да се прехвърли в матката.

IVF

Ин витро оплождането се използва безопасно и сигурно вече повече от 20 години. При типичната ин витро процедура жената се подлага на лечение с хормонални лекарства, които регулират месечния цикъл и стимулират развитието на по-качествени яйцеклетки. Този процес помага да се осигури достатъчно количество здрави яйцеклетки за оплождане. След това те се събират и подготвят за оплождане, като се използва сперма от партньора или донор. Оплождането се извършва в лабораторна чинийка, специално подготвена с хранителна култура, която поддържа и храни оплодените яйцеклетки. В рамките на около 72 часа след инсеминацията ембрионите се пренасят в матката на жената.
От въвеждането на ин витро оплождането досега са внедрени и много други техники, които правят лечението на безплодието още по-ефективно както при мъжете, така и при жените.
Ин витро оплождането с използване на култура от ендометриални клетки е специаллна техника за двойки, при които ебрионите са с недостатъчно добро качество – тогава се използват клетки от матката на жената, които подобряват развитието на оплодените яйцеклетки.
Тази процедура е усъвършенствана с използването на собствени ендометриални клетки от жената, а не както по-рано с животински такива.

Интрацитоплазмено инжектиране на сперма – икси метод                                                               

Това е процедура, при която един единствен сперматозоид бива избран и инжектиран директно в яйцеклетката. Това е ефективен метод за мъже с нисък брой сперматозоиди, които не могат успешно да достигнат до яйцеклетката.

Криозапазване на ембриони

Това е възможността да се замразят и съхраняват ембриони, които не се използват веднага. Този процес позволява на двойките да забременеят по-късно, или след първо раждане, или след медицинско лечение, което засяга плодовитостта като химиотерапия при рак.

Преимплантационна генетична диагностика

Използва се да определи кои ембриони не носят ген за определено наследсвено заболяване (като кистофиброза или сърповидно-клетъчна анемия). Намалява сериозно риска тези заболявания да бъдат предадени на децата.
За мъжкия стерилитет услугите включват микрохирургична операция за възстановяване на проходимостта при сраствания и възстановяване след вазектомия, хирургично отстраняване на варикоцеле, както и епидидимално или тестикуларно извличане на сперма за използване при ин витро оплождане или икси-метод.

Диета & Начин на живот изменения

Има няколко важни промени в начина си на живот, които вие може да за да подобрите не само вашето здравословно състояние, но и да доведат до успешен край във вашия случай до успешна бременност. Здравословният начин на живот и навици помагат и за постигане на дълголетие.
Във диетата си би трябвало да включвате разнообразие от храните в 5-те основни хранителни групи.

 • Месо, птиче месо, бобови растения (грах, фасул)
 • Млечни продукти
 • Зърнени и тестени изделия, ориз
 • Плодове
 • Зеленчуци
 • Приблизително 1600 да 1800 калории дневно е добър диапазон за повечето жени, които чакат да заченат.

Основните правила за добра диета, намаляваща телесното тегло включват:

 • Да не се приема храна, носеща по-малко от 1200 калории ден
 • Приемане на течности (8-10 чаши за ден)
 • Приемате храни с намалено съдържание на мазнини
 • Не прескачайте хранения
 • Да намалите приемът на алкохол
 • Отбягвайте желанието да се подложите на диети
 • Упражнявайте се
 • Консултирайте се с вашия лекар преди подлагането ви на диета

Неконтролираното спазване на диетичен хранителен режим  може да доведе до много сериозни проблеми, анорексия и булимия, които също са свързвани със затруднение при зачеването.
Анорексията се характеризира с болезнен страх от натрупване на излишни килограми , която води до гладна смърт. Булимията се характеризира с обилно приемане на храна (преяждане) и освобождаването от нея (насилствено повръщане). Тези хранителни разстройства могат да бъдат лекувани с разискване на проблема и понякога с прием на медикаменти за лечение на депресията, която често е свързвана с хранителните разстройства.
Ако не сте сигурни дали имате хранителни разстройства, следните въпроси могат да са ви полезни:

 1. Имате ли правилен менструален цикъл?
 2. Колко пъти на ден проверявате теглото си?
 3. Имате ли значителна загуба на тегло в близките 3 месеца?
 4. Използвате ли разслабителни средства или диуретици, които да ви помагат да намалите теглото си?
 5. Често ли ядете тайно големи количества храна?
 6. Насилвате ли се да повърнете след обилен прием на храна (преяждане)?
 7. Упражнявате ли се прекомерно за да загубите или задържите от теглото си?

По материали на http://www.womenfitness.ne
превод от английски: Христина  Янева