Търсене:

Начало > Инфо > Бебе > Играчки за Вашето бебе

Играчки за Вашето бебе

Играчки: от 0 - 3 месеца
Вашето новородено наистина няма нужда от играчки - в тези ранни седмици всичко, което той ще иска и трябва да получава е прегръдка и внимание от Вас. Но има неща, които Вие можете да купите предварително и на които Вашето бебе ще се наслаждава с поглед,а след време ще играе активно.

Сигурност и забавление

 • Новороденото може да бъде успокоявано от меко парче плат (като квадрат). Нагънете го в ризата си преди да го дадете на Вашето бебе, така то ще мирише на Вас.
 • Подвижна музикална кутия - прикрепена към кошарата на Вашето бебе, така, че то да я вижда. Въртящите се форми и ярки цветове на играчката ще привличат погледа му. Някои от тези играчки издават нежна мелодия, докато се въртят.
 • Направете му импровизиран гимнастически салон - арка (дъга), на която бихте могли да завържете разноцветни парчета плат, панделки или меки играчки. Това може да бъде готова дълга дрънкала, за да издава звуци при допир с цел да насърчава Вашето бебе да се протяга и играе с играчките, докато порасте.
 • Отличителните черти на средствата за игра на бебето в тази възраст включват различни материи, които то може да опипва и много ярки изображения за Вашето бебе, които да гледа.
 • Огледало(безопасно) - Вашето бебе ще бъде интригувано от малкото лице, което ще вижда там, въпреки, че то няма да може да го разпознава като свое собствено.
 • Светлини и звуци - Вашето бебе ще се наслаждава на блещукащите светлини и успокояващи мелодии, които идват от натисната или навита играчка.
 • Шумна гривна - прикрепена дрънкалка към китката на Вашето бебе, ще дрънка когато то премества ръцете си. Изберете безопасна дрънкала, която да не го нарани.
 • Играчка за опипване - Вашето бебе ще се наслаждава на играчки, които може да натиска, гали, набръчква и имат различни на допир повърхности.
 • Дрънкала за количката на бебето - редица от пластмасови топчета или меки играчки опънати върху дълъг ластик, който бихте могли да закачите напречно на количката(гюрука и) на Вашето бебе и за да го забавлява.
 • Книги (картини) за кошарата - ярко оцветени или силно контрастни изображения, на които бихте могли да приспособите специални закопчалки (връзки), така, че да можете да ги завързвате към стената на кошарата на Вашето бебе.

Уверете се , че Вашето бебе има тихи моменти за почивка, както и време за игра. Твърде много стимулация може да го направи плачливо и неспокойно.

Играчки: от 3 - 6 месеца
Контролът на главата на Вашето бебе е по-силен сега и то ще се наслаждава да обръща вниманието на всичко край себе си и ще се опитва да се протяга за играчки. То скоро ще започне да прави опити да сяда и навежда напред за да получава нещата, които иска.

Цвят, звук и материя

 • Дрънкане - веднъж Вашето бебе да може да хваща, то ще се наслаждава на способността си да произвежда звук чрез разтърсване на малка дрънкалка.
 • Играчки за устата - предлагайте му играчки, направени от гума или мека кожа, които може да слага в устата си. Търсете такива, които имат няколко различни повърхности или са от различни материи, както грапави(с малки зъбчета), гума или гладки повърхности, които Вашето бебе може да хваща лесно и пъха в уста.
 • Меките играчки - пухкавите животни с големи очи винаги са популярни, но се уверете, че очите им са захванати здраво и отговарят на изискванията за безопасност за тази възрастова група.
 • Мека топка - Вашето бебе ще се наслаждава стискайки и търкаляйки мека топка, а също така ще бъде заинтересувано да я вижда да се движи напред. Бихте могли да използвате топка за тенис на корт или пин-понг.
 • Център за дейност - бихте могли да му устроите кът за игра, в който да има много елементи за забавление, които да може то да натиска, да писукат и усеща различните материи. Не изпреварвайте събитията - първо се уверете кога Вашето бебе е готово да седи.
 • Играчки за банята - дайте му няколко пластмасови чаши или шишенца, които Вашето бебе може да налива и излива с вода - по този начин ще разнообразите времето за баня. Вие също можете да му покажете водонепропусклива книга за баня, която то може да държи, дъвче и разплисква във водата.

Вижте и в кутията с Ваши стари играчки - тези, които са подходящи за бебето бихте могли да измиете (стерилизирате) за да могат да влизат в неговата уста!

Играчки: от 6 - 12 месеца
Вашето бебе може да започне да се премества наоколо самостоятелно. Това предлага нови възможности за преследване и намиране на играчки. Вашето бебе вече е по-силно и координацията на очите и ръцете му се подобрява.

Преходът

 • Дървени кубчета - чудесни са за Вашето голямо бебе, чукайте с тях пода и ги удряйте заедно, когато бебето има по едно от тях във всяка ръка.
 • Постройте си кула - това е подходящото време за да му помогнете да започне строителство на първите комини или кули (със строител или дървените кубчета). Бъдещите му умения в тази насока могат да се наследят именно от тази възраст, въпреки, че Вие ще трябва да водите ръцете на Вашето бебе и да му помагате.
 • Топка - когато Вашето бебе е способно да седи, то ще се наслаждава търкаляйки топка към Вас и на "хващането" и когато Вие я отблъсквате от себе си. Топките могат да насърчават движението на бебето - то вероятно ще започне да пълзи след нея.
 • Направете си читалня - осигурете си удобно място за четене и седнете с Вашето бебе за да му показвате богато илюстровани книги (от дебел картон) или да му четете стихчета или приказки.
 • Закрепете дрънкалка (любима играчка) - бихте могли да използвате вакуумна подложка за прикрепването и на гладка повърхност или автомобилното стъкло, към масичката на столчето му за хранене или на леглото.
 • Гумени играчки за стискане, меки, но здрави играчки, които да му дават приятно усещане при допир или да произвеждат звук, когато се стиснат.
 • Първите сгъваеми книги - много книги имат възможност да се разгъват и сгъват - Вашето бебе бързо ще учи как да прави това.

Пазете в голяма купа от пластмаса селектирани малки играчки и безопасни за него предмети от домакинство (малка пластмасова цедка, дървена лъжичка или лопатка). Вашето бебе ще се наслаждава когато ги изсипва и после да ги слага обратно вътре.

По материали на www.bbc.co.uk