Търсене:

 

Начало > Инфо > Татко > Дванадесети месец от бащинството

Дванадесети месец от бащинството

Поздравления, Вие сте баща вече една година! Първият рожден ден на бебето е празник, не само за бебето, но и за Вас и Вашата съпруга. Първата година от бащинството е най-трудната промяна, през която сте преминали като мъж. Има много промени, които сте посрещнали заедно със съпругата си и Вашето бебе през първата година. Нашата култура не ни подготвя за промените, с които се сблъскваме след раждането.

Всяко семейство и всеки баща трябва да намери начин да направи своя семеен живот пълноценен. Въпреки, че всички ние мислим, че семейството е на първо място, Вие вероятно сте се убедили, колко трудно е да се балансира между отговорностите в работата и семейството. Отново, нашата социална структура не ни дава време или икономическа подкрепа, които могат да направят превръщането ни в родители малко по-лесно.

Няма по-голяма помощ от тази, която един мъж може да окаже в подготовката на своето дете, да намери своя път в света. Обучението Ви “в движение” е едно от най-хубавите неща в бащинството и Вие вероятно сте забелязали, че способностите Ви растат заедно с бебето по време на първата година.

Имайте смелостта да откривате какво е уникалното за Вас и Вашето семейство. Няма ръководство за това, как трябва да се направят нещата в семейството. Всяко семейство и всеки баща трябва сами да открият начина за посрещане на техните нужди. Може би Вие се грижите за детето, а съпругата Ви работи. Може би и двамата със съпругата си работите и се опитвате да разделите по равно родителските си задължения. Може би във Вашето семейство Вие работите, а жена Ви се грижи за бебето у дома. Само Вие и Вашата съпруга може да решите кое е най-добро за двама Ви.

Първата година е година на оцеляване и експерименти. Помислете, каква бихте искали да бъде за Вас следващата. Опитайте се да бъдете реалисти, с течение на времето бащинството и родителството ще стават по-лесни, но това отнема време и търпение. Вие, като баща трябва да разберете, че търпимостта към несигурността е основното умение, от което се нуждаете за да позволите да се развият нормално промените на бащинството и семейния живот.

По-долу са дадени някои полезни съвети за давнадесетия месец от бащинството:

Свързани с бебето:

  • Бебето може да казва около три различни думички. Много е важно да продължите да му говорите и пеете.
  • Първите самостоятелни стъпки са вече близо или бебето Ви вече може да се движи само.

Свързани със съпругата/партньорката:

  • Продължавайте заедно да дискутирате семейните въпроси. Поддържайте се един друг във Вашите роли на майка и баща.
  • Не се притеснявайте да потърсите помощ и поддръжка извън Вашето семейство, ако се нуждаете от тях.

Свързани с Вас:

  • Сприятелете се с други бащи и семейства, с които може да споделяте опита си относно родителството или просто да се виждате с тях.
  • Не забравяйте да отделяте време и за себе си. Упражнявайте се физически за да сте в добро здраве и поддържайте приятелствата си с други мъже.
  • Потърсете специален начин за да се поздравите, че вече една година сте баща.

По материали на Pregnancy.org