Търсене:

 

Начало > Инфо > Татко > Единадесети месец от бащинството

Единадесети месец от бащинството

През единадесетия месец от бащинството вероятно Ви е трудно да си спомните, какъв е бил живота Ви без бебето. Семейният Ви живот и бащинството са центъра на всички Ваши решения и на Вашето ежедневие. Бебето продължава да расте и опознава света около него. Вероятно то вече може да стои изправено и дори се опитва да ходи. Повишената мобилност на бебето е свързана с необходимостта да не отделяте погледа си от него. Като изследва света около него то ще пъха всички намерени неща в устата си.

Сега му е времето да се запитате, как бащинството се е отразило на всеки аспект от живота Ви. Бъдете куражлия и мислете, както за положителните, така и за отрицателните страни на превръщането Ви в баща. Промяната в сексуалността на връзката е най-дълбоката промяна, която повечето татковци констатират по време на първата година. Предефинирането на сексуалността за една двойка може да доведе до по-интимна връзка и по-интимна свързаност един с друг, въпреки, че сексът може да е по-малко.

За Вас, като мъж интимността се дефинира с Вашата сексуалност. Ако можете да дискутирате със съпругата си, как се чувствате при промяната на Вашата сексуалност, връзка Ви може да получи ново измерение. В нашата култура разговорите за секса са много трудни за повечето мъже. Ако започнете да дискутирате секса, това може да доведе до задълбочаване на връзката Ви.

От раждането на Вашето бебе имате постоянен поток от промени, към които трябва да се адаптирате. Няма ръководство за бащинството. Обучението Ви като баща е “в движение”. Често, Вие дори не знаете защо и как ще преминете през следващия месец от тези ранни месеци на бащинството. През единадесетия месец може да си поемете глътка въздух и поглеждайки назад да кажете, че това, през което сте минали с Вашите съпруга и дете е било едно от най-големите предизвикателства.

Вероятно Ви липсват вниманието и обичта на съпругата. Много татковци разбират каква добра майка е тяхната съпруга, колко отзивчива е тя за посрещане нуждите на бебето и биха искали техните съпруги да бъдат по-отзивчиви към тях. Може би се нуждаете от малко време, през което да спрете да бъдете родители и да бъдете отново двойка.

Възстановяването на баланса във връзката Ви е задача през единадесетия месец от бащинството. Вие се самоопределяте чрез нуждите на бебето и сега е важно да започнете да гледате на Вашата връзка, не само като родители, но и като партньори. Вие може да поемете “тежестта” и да попитате съпругата си, как би искала да израствате като двойка с наближаване на първата година от родителството Ви.

По-долу са дадени някои полезни съвети за единадесетия месец от бащинството:

Свързани с бебето:

  • Вашето бебе с радост ще танцува и пее. С удоволствие наблюдава играта на други деца.
  • Дайте му топка и други играчки, които могат да се търкалят.

Свързани със съпругата/партньорката:

  • Попитайте съпругата си как чувства, че връзката Ви трябва да се развива с настъпване на първата година от превръщането Ви в родители. Дискутирайте нуждите Ви от секс, време за себе си, време да бъдете двойка. Запомнете, че е трудно да се балансират нуждите на родителството, семейството и работата.
  • Намерете нещо, което да вършите заедно в края на седмицата. Нещо, което да бъде продължително във времето и нещо, което и двамата да очаквате.

Свързани с Вас:

  • Напишете просто за самия себе си позитивните и негативните чувства, относно първите единадесет месеца на бащинството. Позволете си да видите всички промени, през които преминаването не е било никак лесно.
  • Започнете да мислите за първия рожден ден на бебето и кои приятели бихте искали да поканите.

По материали на Pregnancy.org