Търсене:

 

Начало > Инфо > Татко > Десети месец от бащинството

Десети месец от бащинството

През десетия месец бебето започва да казва думички, като мама и татко. Това е едно вълнуващо време, както за Вас, така и за бебето. Ежедневните задължения са по-малко хаотични и Вие започвате да се опитвате да планирате някои неща извън тях. Като баща, посрещането на непредвидените ситуации през първите години на бебето могат да тестват Вашето търпение. Бихте могли да гледате на този период, като шанс да разберете, какво точно означава търпението. Тъй като си съставяте планове за деня или уикенда, които често след това трябва да промените, Вие не спите достатъчно, на бебето му расте зъбче или се разболява от първата настинка, как можете да променяте и да бъдете гъвкав при изпълнението на Вашите планове.

Случвало ли Ви се е две поредни нощи бебето да спи непробудно? Да? Вероятно сте си помислили, че накрая ще се върнете към нормален сън през нощта. Изглежда, че вече сте си изградили навик, който не бихте искали да се променя през следващата нощ. По време на първата година вероятно ще се опитвате да намерите някакъв постоянен режим (навик), но вероятно ще се убедите, че при него единственото константно нещо ще си остане промяната. С цел да съхраните силите си за следващия ден, бихте могли да предприемете със съпругата си “спане на смени”. По този начин, поне единия от Вас ще бъде отпочинал на следващия ден.

Като мъже Вие сте научен да държите ситуацията под контрол, но ако съпругата Ви кърми за Вас ще е трудно да успокоите плачещото бебе. Често, Вие знаете точно от какво се нуждае бебето за да се успокои, но го нямате. Обсъдете със съпругата си възможността да изцеди предварително кърма, която по-късно Вие да дадете на бебето с шише. Говорете с Вашия педиатър за това, каква храна може да консумира бебето на тази възраст. Взимайте участие в храненето на бебето. Когато можете да отговорите на нуждата от храна на детето или да му помогнете да заспи, това драматично ще увеличи задоволството и удовлетворението Ви като баща.

Никога не е късно, особено през десетия месец да променяте Вашите ежедневни задължения и да намерите по-задоволителен начин да бъдете бъдете добър баща. Ако се чувствате дистанциран или отделен от жена си и детето не се отчайвайте, има много възможности да намерите начина за да се почувствате част от семейния ритъм.

По-долу са дадени някои полезни съвети за десетия месец от бащинството:

Свързани с бебето:

  • Имитирайте звуци за Вашето бебе. Вижте дали може да се изправи, докато се държи за пръстите Ви.
  • Дайте му книжка. Нека да слуша часовника и да се научи да казва тик-так.

Свързани със съпругата/партньорката:

  • Въведете спане на смени със съпругата си, за да се опитате да си починете.
  • Дискутирайте “ритуала” преди лягане и след събуждане за Вас и бебето. Намерете начин, така, че Вие и Вашата съпруга да бъдете взаимно заменяеми при посрещане нуждите на бебето.

Свързани с Вас:

  • Вижте дали имате програма само за Вас и бебето. Това би могло да бъде разходка в края на седмицата или може да ангажирате едно хранене или къпането само за Вас.
  • Намерете друг баща, с който да споделите заниманията си в края на седмицата. Това може да е нещо обикновено, като разходка в парка или кафе навън.

По материали на Pregnancy.org