Търсене:

 

Начало > Инфо > Татко > Четвърти месец от бащинството

Четвърти месец от бащинството

Превръщането Ви в родител е много сложен процес. Поради цялото допълнително напрежение върху младото семейство, често няма достатъчно време или енергия при родителите за да имат сексуален контакт, който единият или двамата желаят.

По време на четвъртия месец може да забележите промени в интимната сексуална връзка с Вашата съпруга. Това е нормално да се случи, но защо се случва често е неразбираемо за татковците. Намаленото сексуално желание изпитвано от майките е свързано с естествени хормонални процеси. За оцеляване на новороденото, цялото внимание и емоционална енергия на майката са тотално фокусирани върху него. Тази презаетост с бебето е част от нашето биологическо наследство за оцеляване на рода. Де факто, майката отделя хормон, който намалява нейното сексуално желание, така, че ако Вашата съпруга е сексуално необщителна и се притеснява много за бебето – това е нормално.

Нормално е за татковците през първите месеци от бащинството да ревнуват техните бебета. Може би в действителност това не е ревност, а е свързано със загубата на внимание, което чувстват от страна на съпругата. Това може би е нормален отговор на погълнатото от бебето внимание на жената.

Бременността обикновено е период на емоционална близост за двойките. Нейната интензивност през първите месеци на родителството намалява и отстъпва място на ежедневните нужди на бебето, които се превръщат в център на връзката. Като татко, вероятно ще се запитате кога връзката Ви като двойка ще се върне обратно към това, което трябва да бъде. Има добри и лоши новини по този въпрос. Лошата новина е, че връзката Ви никога няма да бъде, както преди появата на бебето. Добрата новина е, че с време и търпение Вашата връзка, като двойка може да стане по-интимна и задоволителна.

Естествената зрялост на сексуалността и интимността възниква, докато се адаптирате и променяте като партньори и родители. Вътре в двойката може да се развие взаимно уважение и разбиране на всеки един от партньорите, като индивидуална личност. За много мъже е трудно, ако чувството им за интимност е свързано само с тяхната сексуалност. За някои татковци първите месеци от бащинството им осигуряват възможност да разширят чувствата си относно интимността. Много от тях се притесняват да говорят за сексуалността с техните съпруги. Препоръчително е да разговаряте за сексуалността във Вашата връзка със съпругата си. През житейския Ви път, като родител и възрастен може би ще имате много разговори с Вашата съпруга относно промяната на сексуалността във Вашата връзка.

По-долу са дадени някои полезни съвети за четвъртия месец от бащинството:

Свързани с бебето:

  • Вашето бебе открива, че може да издава звуци. Вие може да издавате различни звуци на Вашето бебе и да установите на кои от тях ще отговори.
  • Вашето бебе се радва, когато се опитва да държи различни предмети. Установете коя играчка обича да държи най-много. През следващите няколко месеца то може да опита прехвърляне на предмета от едната си ръка в другата. Открийте коя е любимата му играчка.

Свързани със съпругата/партньорката:

  • Дискутирайте промените в сексуалния си живот с Вашата съпруга.
  • Уважавайте промените, настъпили във Вашата съпруга през последните четири месеца. Дискутирайте възможностите, които Ви дава родителството за развитие на по-дълбоки чувства на близост.

Свързани с Вас:

  • Намерете време за масаж и сауна. Излезте с приятел и му разкажете за преживяванията си като баща.

По материали на Pregnancy.org