Търсене:

 

Начало > Инфо > Кърмене > Необходимо ли е изцеждане след всяко кърмене?

Необходимо ли е изцеждане след всяко кърмене?

Изцеждането на гърдите след кърмене не може да е процедура, която е постоянно необходима. Кърмещата майка, като всеки бозайник, е така съдадена, че производството на мляко да отговаря на нуждите на бебето. Организмът й не е програмиран за производство на излишно количество мляко точно както и организмът на всяко друго млекопитаещо. Кое животно в дивата природа се изцежда след кърмене на малкото? Някои животни специално биват доени от човека, за да ползва млякото им, но това не е нормалният случай.

Предразсъдъците, свързани с кърменето, които са се създали през 20-ти век, заставят жените собственоръчно да се изцеждат…

Защо съществува препоръката за изцеждане след кърмене?

Тази препоръка е действително необходима, ако броят кърмения е ограничен. Ако жената кърми бебето 6 пъти дневно и не изцежда остатъка от млякото, тя действително може да остане без кърма много бързо. Бебето – особено в началото на сукателната си кариера – не изсуква еднакво количество мляко през равни промеждутъци от време (впрочем то никога не прави така…). В гърдите почти винаги остава мляко. При редки кърмения и постоянно оставащо в гърдите мляко в ендокринната ситема на жената постъпва сигнал, че млякото се образува в излишък и че не са нужни такива количества от него.

В естествени условия бебето никога не иска да суче 6 пъти дневно през равни интервали. То може да иска гърдата сравнително рядко през първата седмица от живота си, но от втората седмица тази потребност се провява по-често от 6-8 пъти на денонощие. Потребността от сучене при бебето не е свързана само с чувството за глад. То просто иска да суче в отговор на някакъв свой дискомфорт, опитва се по този начин да се избави от него, незовисимо от какво е предизвикан – чувство на глад или желание да заспи. В естествени условия бебето суче на поискване, което е доста често. За стотици хиляди, даже милиони години еволюция ендокринната система на бозайниците е привикнала да изработва достатъчно количество мляко при честа стимулация на млечните жлези чрез сукане - както се получава при кърменето на поискване. В този случай бебето постоянно изсуква неголеми порции мляко и не се получава продължително натрупване на мляко в гърдите. При кърменето на поискване бебето суче в течение на около 3 часа от едната гърда, за това време я изсуква и се прехвърля на другата. Ако бебето се храни на режим, гърдата трябва да чака 6-7 часа до следващото сучене, а тя изобщо не е била създадена за такова натрупване на мляко. И организмът на жената си прави извода, че млякото не е необходимо…

При кърменето на поискване при майката лактацията се стабилизира доста бързо и млякото се образува според потребностите на бебето, без излишък или недостиг. Изцеждането е просто ненужно. То е и невъзможно чисто технически, тъй като бебето рядко суче по-малко от 12 пъти в денонощието. Има майки, които въпреки това се опитват да се изцеждат след кърмене, дори когато кърмят на поискване. Обикновено това изтощително занимание бързо им омръзва, но понякога, за нещастие, по този начин допускат да започне изработката на прекомерно количество мляко – хиперлактация. Енодкринната ситема започва да произвежда мляко по потребностите на много лакомо бебе или близнаци, т.е. продължава да работи на принципа мляко според потребностите.

Но все пак понякога има нужда от изцеждане. Затова всяка жена трябва да умее да изцежда.

Кога е действително необходимо изцеждането?

  • За поддържане на лактацията, ако майката и бебето са разделени по някакви причини. Редовното изцеждане може да поддържа лактацията сравнително дълго време. Желателно е в такава ситуация изцеждането да става 6-8 пъти дневно, всяка гърда по 10-15 минути. Или поне толкова често, колкото позволяват обстоятелствата.
  • Ако се налага майката да се отдели от бебето и иска да му остави мляко за времето на отсъствието си.
  • Ако при майката се стигне до запушване на каналче на млечната жлеза, предизвикано от мастна капчица или пресечено мляко. Необходимо е запушването да бъде преодоляно и чрез изцеждане, ако бебето не успее да го изсуче.
  • При идването на преходното мляко 3-5 дена след раждането. По това време повечето майки още се намират в родилния дом и биват съветвани да се изцеждат до последната капка, иначе ще получат мастит. Така често се стига до хиперлактация – образуване на излишно количество мляко. В тази ситуация НЕ ТРЯБВА да се изцежда всичко без остатък!

Нормално млякото идва в по-голямо количество, отколкото е нужно за бебето и илишъкът трябва да бъде спрян. Затова точно по време на идване на млякото не трябва да се изцежда без остатък! Веществата, подаващи сигнал, че млякото се образува в излишък, се появяват в напълнената гърда след около час. Ако изцедите всичкото мляко по-рано, то отново ще се образува в същото прекомерно количество.

При активното идване на млякото трябва да слагате бебето на гърда толкова често, колкото то иска, а също и когато то не е поискало, но майката усеща, че млякото трябва да бъде изсукано. И само в случай, че бебето изобщо отказва да суче – например когато е дълбоко заспало – а при майката се появи неприятно усещане, може да се изцеждат гърдите докато се почувства облекчение. Нормално потребността от такова изцеждане не е по-честа от 1-3 пъти дневно в течение на няколко дни.

Препълването на гърдите може да съпровожда и идването на зрялото мляко към 7-18 ден след раждането. Действа се точно по същия начин.

Лилия Казакова
консултант по кърмене към Московската
обществена група за подкрепа на кърменето “Майки за кърменето”
По материали на http://detki.de
превод от руски: Христина  Янева