Търсене:

 

Начало > Инфо > Бебе > Утешители - биберони и палец

Утешители - биберони и палец

Много деца се успокояват от смукането на биберон, гушкането на одеяло или любима играчка. Тези обекти имат същото утешаващо възвездйствие, което вие имате върху вашето дете и раздялата с тях е толкова трудна за детето, както раздялата му с Вас. Бибероните са особено мощни утешители, защото те позволяват на вашето дете да се чувства така, както при кърмене, дейност, която успокоява, в ранната бебешка възраст.

Децата наистина могат да растат без използуването на някакви утешители, а повечето играчки и одеяла не могат да им навредят, освен, ако те ограничават възможностите за играта и учение, които вашето дете има. Например, ако вашето дете държи любимата си играчката и затова не може да играе, вие бихте могли да пробвате някои идеи като определянето на специална чанта за обектите за успокоение така, че неговите или нейните ръце да останат свободни.

Използването на биберон и смученето на палец могат да навредят на вашето дете, когато то се случва за дълги периоди от време, всеки ден – говорът или езикът им могат да бъдат засегнати, както е възможно и изравняването на зъбите.

Препоръчително е биберона да се откаже преди вашето дете да навърши една годишна. Няма универсален начин, с който да помогнете на вашето дете да се откаже от неговия утешител (биберон или палец). Някои деца реагират добре, ако вие намалявате постепенно техния достъп до утешителя, например позволявайки им да имат тяхното одеяло на закуска и по време за лягане, после намалявайки времето само през нощта, и рано или късно го махате напълно. Някои родители, биха могли да намаляват постепенно размера на одеялото за утешаване до получаването на малко парче, което може да бъде носено в чантата (раницата) на вашето дете или джоб и рано или късно да бъде забравено.

Други деца биха реагирали добре, ако вие им описвате отказването от утешителя, като начин да бъдат възрастни. Вие бихте могли да си създадете ритуал, с който заедно с  детето да поставяте всички биберони в кутия или за да го накарате да се чувства пораснало бихте могли да замените бутилката за мляко с богато илюстрирана чаша, за голямо момче или момиче.

Някои деца наистина развиват необичайни навици на успокоение, като често това става чрез близост до вас и изискват повече допир чрез милувки, галене или държа не на вашата ръка. Ритмичните действия, като галене на вашата коса има функцията да го успокоява. Тези утешаващи дейности не предлагат поведенчески въпрос. Навиците могат да бъдат премахнати и най-често това се случва когато родителят, който го успокоява е извън дома, тогава детето няма възможност да осъществява навика си и трябва да приеме друг човек да го/я утешава. Това може да породи безпокойство към вашето първородно дете.

Друг начин за променя на навиците е да се ограничава количеството време, което вашето дете може да прекарва с успокоителите (биберон, смукане на палец, любима играчка, галенето). Би трябвало да имате предвид, че заспивайки, вашето дете ще осъществява навика на успокоение и това ще подсилва връзката между навика и утешаването.

Смукането на палеца  е трудно за ограничаване, тъй както обектът за утешаване във всички случаи е наличен за детето. За да промените поведението му най-ефектният подход е да обръщате повече внимание към поведението, което вие искате и малко или никак на поведението, което вие искате да спрете. Идеите включват похвала и много прегръдки, винаги, когато забележите вашето дете да не смуче палеца си. Когато забелязвате смукане на палеца или го игнорирайте или кажете, в рамките на добрия тон "Това не е хубаво" и нежно извадете палеца от устата на детето. В същото време опитайте да отклонявате неговото или нейното внимание към нещо друго, като държане на играчка или книга за да избягвате влизането на палеца обратно в устата. Опитайте да хвалите вашето дете винаги, когато то постигне дори и малък напредък.

Когато вие ръководите даването на утешителя, можете да очаквате от вашето дете да бъде малко по-раздразнително на моменти. Вероятно ще трябва да прекарвате повече време с него по време на лягане или когато е разстроено, то ще има нужда от допълнително успокояване в този момент от живота си.

Вие би трябвало да очаквате повече лоши настроения и сълзи, когато вашето дете изразява чувствата си и се опитва да ги овладее без своя утешител. Вашият глас и ръцете ви, ще му помагат да преодолее тези чувства и ще го успокоят, ще им покажат, че те могат да се справят.

По материали на http://www.bbc.co.uk