Търсене:

Начало > Инфо > Бебе > Бебета, изследващи света

Бебета, изследващи света

Вашето бебе вероятно е заето от сутрин до вечер - появявайки се на места, на които не очаквате да бъде! То се е покатерило на кухненската маса. Как се озова там? След това го намирате да си играе в тоалетната. После се захваща да ви помага в домашните задължения като изхвърля боклука на пода.
Детското любопитство може да бъде голям стрес за родителите!

Децата се учат, изследвайки света около тях. Но това изследване трябва да се случва на безопасни места и по начин, който им помага да се учат. Докато гледате как вашето дете започва да открива света, винаги имайте предвид тези неща :

 • Изследването е нормално и е важно децата да го правят.
 • Изследването е една от първите стъпки в изучаването на обекти и в научаването как да се решават проблеми.
 • Децата са очаровани от това как нещата работят, как изглеждат отвътре и как са направени.
 • Умения като изправяне, стоене, пълзене, ходене, катерене и бягане помагат на децата да изследват и тестват света около тях.

Дали вашето дете е нормално?

Когато вашето дете е между 1 и 3 годинки, то най-вероятно ще се интересува от всичко и всеки, особено ако е ново или различно. То ще иска да бъде част от всичко, което вие правите. Ще се опитва да ви имитира. Също така ще настоява да прави много неща само.
Понякога детето силно ще се съпротивлява на вашата помощ.
Ще ви посочим някои общи начини, чрез които малките деца изследват света :

 • Те се катерят по мебелите и пропълзяват в малки места.
 • Те играят с вода, независимо къде я намират - в мивки, тоалетни, вани, аквариум и локви.
 • Те отварят шкафове и чекмеджета, изваждайки всичко отвътре.
 • Те бъркат в чанти, кутии за грим и всякакви кутии.
 • Те бягат надалеч в магазините за да пипат нещата от рафтовете.
 • Те се доближават до кучета, котки и други деца, за да играят.

Изследването е добро за децата!

Въпреки че е трудно да пазите едно изследващо бебе, изследването е добро! То помага по няколко важни начина на децата да пораснат.
Първото е развитие на интелигентността. Детският интерес в изучаването на света го насърчава да използва сетивата си – опитване на вкус, докосване, виждане, помирисване. Неговите сетива му помагат да разбере по какво нещата се различават и как работят.
Пробвайки нови начини да държи предмети и задавайки въпроси, детето започва да учи как да разрешава проблеми. Представете си как вашето бебе изследва неразливащата се чаша за мляко. Блъскайки чашата във високата табла на стола, то слуша какъв звук издава чашата. Разтърсвайки я, то разбира как да определи дали чашата е празна. Обръщайки я наопаки, детето открива, че може да изцапа!
Друг резултат от изследването е развитието на социални и емоционални умения. Когато детето знае, че може да изследва света и да се връща при родителите си, когато има нужда от помощ, то става сигурно и уверено.
Изследването е важно и за физическото развитие. Бебетата трябва да се движат наоколо за да изучават света. Те развиват координацията ръка-око, а също и координацията на големите мускули, които използват за да ходят, да бягат, да се катерят и да скачат.

Помогнете на вашите деца да изследват безопасно

Малките деца се опитват да проникнат навсякъде.Родителите им често се чувстват уморени денонощно. Само да гледате как вашето малко човече кръжи из цялата къща може да бъде изтощително!
За да предпазите детето се изисква постоянно внимание и понякога изглежда, че вие не можете да се отпуснете и за минута. Изумително е колко много опасни места и предмети може да открие вашето съкровище.
Но допълнителното усилие, което се изисква от вас, за да насърчите детето, докато изследва света и се учи, си струва. Понякога ще ви се иска да спрете нуждата на вашето дете да изследва, но помнете: изследването е необходимо за вашето растящо дете. Съсредоточете енергията си за осигуряване на безопасни места, където вашето дете да изучава своя свят.
Няма да ви се налага често да бягате след вашето дете, ако обезопасите опасните места вкъщи. Вашето малко дете е просто твърде малко и твърде активно, за да мисли за безопасността. То игнорира нещата, които му се изпречват на пътя. Цицините и паданията не го спират. Никога не можете да оставите дете на тази възраст, без да го наглеждате. Но вашата работа ще бъде по-лесна, ако предприемате следващите стъпки:

 • Махнете нещата, които вашето дете може лесно да повреди или които биха го наранили;
 • Използувайте безопасни врати на стълбищата и преддверия;
 • Блокирайте пътя към опасни прозорци. Прикрепете мрежи, паравани;
 • Обезопасете контактите;
 • Съхранявайте всички лекарства и отрови (като препаратите за почистване) в заключени шкафове;
 • Научете вашето дете как да се качва да слиза по стълби безопасно;
 • Направете безопасни места за игра и предоставете безопасни играчки;
 • Разберете, че вашите думи няма винаги да спират вашето дете да не прави нещо опасно. Когато това се случва, реагирайте твърдо, за да спрете вашето дете. После обяснете защо го правите;
 • Бъдете постоянно в готовност да се намесите, когато е необходимо (например: враждебно куче, движеща се кола, или стъпала).

Да разбираме играта и познанието

Във възрастта между 1 и 3 години вашето бебе е много активно. То ще използва новите си физически и словесни умения, за да изследва всичко наоколо.
Израствайки, вашето дете ще прекарва по-малко време да изследва и повече време да играе. Играта е "работата" на вашето дете, докато то упражнява и овладява нови умствени, физически и социални умения.
За да помогнете на вашето дете да се развива, планирайте начини да изследва нови и интересни неща у дома и в околността.

 • Мислете за нови идеи за игра, включващи форми, цветове, структури, и размер;
 • Правете обиколки на нови места – магазини, паркове или зоопарк. Говорете за това, което намирате там;
 • Позволете на вашето дете да мие пластмасови чинии с вас или му дайте да си играе с играчки във ваната (и бъдете готови да почиствате след това!);
 • Предоставете му безопасни места за пълзене, криене, катерене и изследване (например, можете да покриете с чаршаф маса, за да направите пещера);
 • Говорете за това, което виждате и чувате, докато се разхождате, возите се на автобус или се движите с колата.
 • Позволете на вашето дете да ви помага да приготвите простичко ястие, за да изследва всички консистенции, форми, вкусове и цветове. (отново, бъдете готови за бъркотия и цапане.)

Изследване с въпроси

Любопитството на детето не знае никакви граници.
Дори ако неговото тяло е неподвижно, очите и умът му са заети. То говори и слуша все по-добре. То наблюдава другите хора. То изследва, задавайки въпроси за всичко, което вижда. Ако вие чувате “Защо? Защо? Защо?” от вашето дете, спомнете си начина, по който малките деца учат.
Децата задават въпроси разбъркано и разпокъсано, защото имат нужда от време да разберат смисъла на отговора, който получават. Те изглежда знаят кога могат да ви подложат на разпит и спират да питат, когато получат достатъчно. Опитайте се да спазвате баланс, давайки на вашето дете достатъчно информация, но не твърде много.

Изследване с книги

Книгите също могат да бъдат полезни, помагайки на детето да научи повече за заобикалящия го свят. В библиотеките и книжарниците има много книги, които да четете с вашето дете. Някои книги позволяват на вашето дете да прави разни неща (например да пипа специални места от страницата). Други насърчават децата да изследват със знаци. И двата вида могат да занимават децата за дълго време. Ето няколко книги, които можете да потърсите:

По материали на http://www.urbanext.uiuc.edu
превод от английски: Надка Стоянова