Търсене:

 

Начало > Инфо > Раждане > Ароматерапия при раждане

Ароматерапия при раждане

Предимства на ароматерапията

Древното изкуство на ароматерапията – използването на етеричните масла на растения и билки – е безопасно, не агресивно, естествено лечение за тялото и душата.

Много акушерки и други специалисти в момента включват ароматерапията в тяхната практика като нежен и ефективен начин раждащата жена да се отпусне, да се облекчи болката и намали напрежението; това става или самостоятелно, или едновременно с други конвенционални методи за облекчаване на болката.

Ако смятате да раждате напълно естествено, ще откриете, че ароматерапията е безценно средство, с което ще успокоите мозъка, ще се укрепите, ще облекчите болката и намалите дискомфорта – без никакви странични ефекти като тези на болкоуспокояващите средства.

Колкото и да се подготвяте, никой не може дори да предположи как ще протече раждането ви. Разбира се, ако възнамерявате да се възползвате от пълната гама медицински средства за облекчаване на раждането, или ако раждането ви не е нормално, все пак ароматерапията може да помогне заедно с другите конвенционални процедури.

За да извлечете възможно най-много от ароматерапията, трябва да се запознаете с маслата и тяхната употреба по време на бременността си. По този начин ще знаете как да извлечете максимален ефект по време на раждането. Всъщност, ако преди сте използвали масла, ще установите, че някои от тях имат мигновен успокояващ и ободряващ ефект. Добре е да подготвите предварително комплект с препарати за ароматерапия като надпишете името си на всяка от бутилките.

Дръжте ги на хладно и леснодостъпно място, така че да започнете да ги използвате, когато първите болки от контракциите започнат или да са ви под ръка, когато тръгнете за болницата.

Предимствата на ароматерапията по време на раждане:

 • Определени масла енергизират и тонизират като по този начин ви дават увереност в раждането.
 • Могат да помогнат за забързването на раждането, ако то напредва бавно.
 • Могат да помогнат за успокояване ако контракциите са силни и непрекъснати.
 • Някои масла имат тоничен ефект върху матката и могат да се използват за предизвикване на раждане, ако сте преминали термина си и се обмисля намеса.
 • Може да се използват в масаж или облекчаваща вана, така че да намалят болките от контракциите, да успокоят нервното състояние и облекчат безпокойството.
 • Някои масла могат да се използват за усилване дейността на матката и контракциите да станат по-ефективни.
 • Може да се използват за повдигане на настроението и намаляване на умората в междинните фази на раждане, когато умората и липсата на кураж са често срещани.
 • Определени масла могат да отворят дихателните пътища и да улеснят дишането, особено през втората фаза на раждането.
 • Определени масла притежават антисептични свойства и могат да се използват за пречистване на въздуха в стаята за раждане и да ви предпазват от микроби в болничните бани.
 • Маслата могат да се използват в третата фаза от раждането помагайки на матката да изхвърли плацентата.

Ароматерапия по време на раждане
Етеричните масла могат да се използват по доста разнообразни начини по време на раждане. Те могат да се добавят към ароматни бани, за да се облекчи болката и да се ускори процеса.

Например в ранните етапи на раждането една топла отпускаща вана с няколко капки етерично масло, например лавандула, може да ви отпусне и да поспите ако раждате през нощта.

Когато раждането започне и контракциите се засилят, една топла вана (в подходящото време) може да намали чувствително болките и да увеличи ефективността на контракциите.

Маслата могат да се добавят в топла вода и да се нанасят с мек плат или компрес на кръста или корема за облекчаване на болката или използвайте компреса за да избърсвате лицето и шията с цел освежаване и успокояване по време на тежката втора фаза от раждането, когато тялото ви работи усилено да изкара бебето на бял свят.

Могат да се вдишват от напоена материя, да се впръскват в стаята или да се използват чрез специални ароматизатори чрез пръскане или горене и така да се ароматизира стаята за раждане.

Ако смятате да направите това, говорете първо с акушерката, тъй като някои болници имат специални правила относно използването на такива средства.

Маслата са най-добре използвани чрез различни видове масажи. Когато бебето ви се роди сложете компрес върху корема и така ще помогнете на плацентата да излезе.

Не използвайте само един метод: използвайте въображението си и смесвайте различните методи: ароматични вани с компреси, масажи, инхалации и смяна на положението. Това ще доведе до максимален резултат при използването на ароматерапията за вас и вашето бебе.

  ... Перфектният начин за едно бебе да се роди е  да пристигне  на този свят в една благоуханна, спокойна и щастлива стая.
  Ароматерапия за майката и бебето, Алисън Ингланд, Върмилиън

   

Масаж при раждане
Да се търка болка или рана е естествен човешки инстинкт и това важи особено при раждането. Масаж с ароматерапия от вашия любим човек или от някой от екипа, който ви изражда е чудесен начин да се отпуснете и да намалите болките от контракциите. Маслата намаляват триенето на кожата, с също така имат и терапевтичен ефект.

Почти всякакъв вид масаж може да се използва по време на раждане. Например може да желаете някой просто да сложи ръка върху кръста ви или да предпочитате по-здрав допир.

Масажът може да се прави във всяко положение, което заемате по време на раждането. Много жени намират масажа по кръста, бедрата и долната част на гърба много успокояващ.

Ако сте бъдеща компания за някой, който ражда, добре е да усвоите някои техники на масажиране и да разберете как партньорът ви предпочита да го масажирате, така че докато стане време за раждане, това да ви е втора природа. Не всички жени обичат да ги пипат, когато раждат, така че усетете настроението на партньора.

Масажът по време на раждане може да се прави по много различни начини в зависимост от това как се чувствате.

Лек масаж с върховете на пръстите, концентриран върху лицето, горната част на гърба и крайниците между контракциите е много успокояващ докато си почивате и тялото ви се подготвя за следващата енергична вълна, която се надига в матката.

Ако се справяте безпроблемно с контракциите, но сте напрегнати,  подходящ е масаж на ходилата. Често се среща проблемът студени крака, защото цялата енергия се концентрира в матката.

Масажът на ходилата ще подобри циркулацията и затопли краката и в същото време ще помогне за ефективността на контракциите чрез стимулиране на акупунктурните точки на стъпалата и петите, помагайки на чи (жизнената енергия на тялото) да се движи по-свободно.

По време на раждане може да се използва по-силен натиск, който противодейства на дискомфорта. Много жени харесват масаж върху долната част на кръста, особено, ако раждат с “болезнен кръст”, където главно се чувстват контракциите, тъй като от там идват нервите, които снабдяват матката. Голяма е вероятността да раждате с болки в кръста, ако бебето е в позиция с неговия гръб към вашия гръбначен стълб. Тъй като от тази позиция бебето има допълнително обръщане, вероятно раждането ще продължи по-дълго.

Масажът на кръста в долната част на гърба може да е много успокояващ, да направи контракциите по-ефективни или дори да накара бебешката главичка да се обърне. Масажът на гърба може да се извърши във всяко положение, ако сте на колене, наведени напред или сте прави.

Масажът от вътрешната част на бедрата може да бъде много успокояващ, особено както често се случва в края на първата фаза от раждането – контракциите се простират до горната част на бедрата. Може да се прави докато седите удобно изправени на стол, родилно легло, под или легло.

Масаж на перинеума
Масажът на перинеума (тъканта между вагината и ануса) през последните седмици на бременността подобрява еластичността на кожата на тази част, която се разширява по време на раждането.

Всъщност, голям брой изследвания показват, че масажът на перинеума през последните шест седмици от бременността може значително да намали рискa от епизотомия (разрез на перинеума, за да се уголеми вагиналния отвор при раждането) (1)

Това можете да направите вие с помощта на огледало или вашият партньор, който ви помага да се приготвите за раждането. Няколко капки масло без мирис се използват за масаж на вагината и перинеума като нежно се разтягат, обръща се внимание на предишни белези от епизотомия или разкъсвания.

Лекуване на перинеума
Въпреки всички приготовления, възможно е да не може да избегнете епизотомия или естествено разкъсване. Дори ако сте успели да родите напълно естествено без никаква интервенция, перинеумът ви все пак може да е чувствителен или възпален. Колкото по-скоро заздравее перинеумът, толкова по-скоро ще започнете да се движите и сядате удобно и пълноценно да изживявате майчинството.

Ако сте имали епизотомия, разкъсване или просто чувствате нараненото място може да помогнете на перинеума да заздравее чрез упражнения на таза, които помагат за притока на кръв в засегнатите участъци или чрез лечебни билкови бани, които ускоряват естественото заздравяване.

Ние комбинирахме 3 от най-известните билки в света, за да създадем лечебна билкова баня, която предпазва от инфекции, заздравява кожата и помага на новите кожни клетки да порастат. Hypericum, който е успокояващ, антисептичен и болкоуспокояващ, невен (calendula officianalis), широко познат с успокояващите и лечебните си свойства за кожата и възпаления и черен оман (symphytum officinale) – изключително средство за облекчаване на болката, лекуване на натъртвания, разрези и всякакъв вид рани.

Билковата баня може да се използва по конвенционален метод или чрез биде, баня Ситц (в която само долната част на тялото ви е потопена) или просто да измиете перинеума, ако сте на легло.

Ако сте раждали с Цезарово сечение, билковата баня също ще ви успокои и ще спомогне за зарастване на раната. Маслата могат да се използват за предотвратяване на инфекции на пъпчето на бебето и за неговото по-бързо заздравяване.

Лавандуловото масло много спомага за заздравяването на перинеума. Изследвания, проведени в болницата Хънтингтън Хинчинбрук показват, че лавандуловото масло във вана облекчава перинеума между третия и петия ден от раждането.

По материали на http://www.activebirthcentre.com
превод от английски: Анелия Донева